‘Alliantie wil voeding in de zorg gezonder en duurzamer maken’


Samenwerkingsverband neemt voortouw om voeding in zorg gezonder en duurzamer te maken

Zorg - “Samen eten en drinken in de gezondheidzorg gezonder en duurzamer, oftewel ToekomstProef, maken.” Deze missie heeft een aantal partijen uitgesproken tijdens een duurzaam ontbijt op 13 september jl. bij Van Gelder Groente en Fruit Experience Center. Bedoeling is dat zoveel mogelijk partijen die actief zijn in de zorgsector, zich aansluiten om de stappen in gezonde voeding en duurzaamheid binnen de zorg te versnellen.

De zorg moet een voorbeeldfunctie hebben, zei Karin van IJsselmuide van Nevi bij de toelichting op de plannen van de gezamenlijke coalitie van bedrijven. Om te kunnen laten zien welke stappen er worden gezet en welke voortgang er wordt geboekt op het gebied van duurzaamheid en het aanbieden van gezond eten en drinken, is ook een meetinstrument ontwikkeld. Ook die werd dinsdag gepresenteerd. Het meetinstrument bestaat uit verschillende criteria die samen te brengen zijn tot een vijftal thema’s op basis waarvan de voortgang en ontwikkeling in verduurzaming van voeding kan worden vastgesteld. Die vijf thema’s zijn Inkoop, Productie en Reststromen, Bedrijfsvoering, Assortimentskeuze en Organisatie, Medewerkers en Cliënten & Patiënten. Per thema is in onderliggende criteria dit model verder uitgewerkt. Hiermee is een praktisch meetinstrument ontwikkeld waarmee nulmetingen zijn vast te stellen of waarmee gemonitord kan worden welke voortgang wordt geboekt of welke verbeterplannen moeten worden ingezet.

Niet afzonderlijk

Het verbeteren en verder verduurzamen van eten en drinken in de zorg is niet iets wat partijen afzonderlijk kunnen, luidde de centrale boodschap tijdens de bijeenkomst ToekomstProef. Dit werd ook uitgesproken door leden van het kernteam aan reeds aangesloten deelnemende bedrijven en organisaties. Initiatiefnemers van de campagne, zoals Rudi Crabbé van Stichting Eten+Welzijn, Suzanne van Haren van MVO Nederland en Anneke Oldhoff, senior beleidsmedewerker Programma Duurzame Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, deden een oproep aan alle partijen binnen de zorgsector om de plannen te omarmen en hun bijdrage te leveren aan het verbeteren en verduurzamen van voeding in de zorg. Zij benadrukten dat die verbeteringen op alle terreinen kunnen plaatsvinden: of het nu gaat om een eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig, om de inzet van vergeten groente, het verlagen van de footprint , of preventieve adviezen; alle inbreng van de ketenpartijen is welkom.

Toegevoegde waarde

Preventie is ook wat Anneke Oldhoff van VWS en Nicole Poldervaart, teammanager van zorgverzekeraar Menzis en voorzitter bestuur van Nevi Zorg, een belangrijk aspect vinden binnen de (thuis)zorg. Niet alleen omdat dit is afgesproken binnen het Preventieakkoord uit 2018, maar ook vanuit het belang om de zorgkosten op termijn betaalbaar te houden. Gezonde voeding draagt echter ook bij aan een langere gezonde levensverwachting, zeker als het persoonsgerichte voeding is. Oldhoff: “Het initiatief zoals dat nu door dit programma wordt ingevuld, biedt voor VWS wat dat betreft op alle fronten toegevoegde waarde.”

Achter het initiatief om voeding gezonder en duurzamer te maken, hebben zich inmiddels ziekenhuizen, zorggroepen, A-merkleveranciers, groothandels, cateraars, groente- en fruitondernemers en andere belanghebbenden in de zorg aangesloten. Maar de initiatiefnemers vinden dat alle schakels in de ketens zich moeten aansluiten. Onder het mom ‘als de zorg overschakelt, dan volgen de andere sectoren vanzelf’ willen zij duidelijk de voortrekkersrol op zich nemen. Ook omdat zij vinden dat de zorg dat moet doen vanuit hun verantwoordelijkheid.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Succesvolle #SAMENZIJN-zorgconcerten van Willeke Alberti

Zorg - Weinig bezoek, veel overuren en een groot tekort aan samenzijn, de bewoners en het medewerkers van zorglocaties hebben een pittige tijd achter de rug. Knorr Professional en de Willeke Alberti Foundation hebben de gemiste gezelligheid ingehaald met maar liefst 6 succesvolle #SAMENZIJN-concerten voor de zorg.

Lees bericht


Eetomgeving in ziekenhuizen wordt steeds gezonder

Zorg – Een twintigtal ziekenhuizen, dat de intentieverklaring ‘Goede Zorg Proef Je’ had getekend en werk ging maken van een gezonde eetomgeving, is daarin geslaagd. Het aanbod dat binnen de Schijf van Vijf valt, is in anderhalf jaar tijd van minder dan 50% naar boven de 70% gegaan. Het project wordt nu verder uitgebreid. Bestuurders van nog eens 20 ziekenhuizen en zorginstellingen tekenden vandaag...

Lees bericht

Sligro terug op omzetniveau van voor corona

Groothandel – Sligro wist in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet naar een niveau te brengen van voor de coronamaatregelen. Weliswaar viel de omzet in catering nog wat tegen, maar daar tegenover stond een verdere groei in bezorging aan bedrijven.

Lees bericht

Dagbesteding zorgorganisatie Triade Vitree bij Telesuper

Zorg - Sinds kort werken er cliënten van zorgorganisatie Triade Vitree bij Telesuper. Vol enthousiasme storten de cliënten zich op de taken in het distributiecentrum. Voor beide partijen een win-win-situatie: Telesuper is blij met de extra handjes en Triade Vitree met de ervaring die de cliënten opdoen.

Lees bericht


Knorr Professional geeft zes zorgconcerten met Willeke Alberti weg

Actie - ‘Samen zijn is samen lachen, samen huilen. Leven door dichtbij elkaar te zijn’, zingt Willeke Alberti in haar hit Samen Zijn. Maar voor samenzijn en nabijheid was het afgelopen jaar maar weinig ruimte in de ouderenzorg, psychiatrische zorg en gehandicaptenzorg. Daarom brengt Knorr Professional met de #SAMENZIJN zorgconcerten wat welverdiende gezelligheid voor bewoners en zorgpersoneel.

Lees bericht




© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid