Amsterdam is Europese middenmoter met terrasprijzen
Onderzoek – Amsterdam is in Europa een middenmotor wanneer het gaat om horecaprijzen op het terras. Voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé) ben je in onze hoofdstad €33,67 kwijt. Dit is fors minder dan Oslo, dat dit jaar de duurste terrasstad in Europa is met een gemiddelde terrasprijs van €53,71. Budapest is het voordeligst, in vergelijking met Oslo is men ruim drie keer zo voordelig uit met een bedrag van €15,94. Dit en meer blijkt uit het Europees Terrasonderzoek 2018 van Spronsen & Partners horeca-advies. Voor dit onderzoek werden diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in Europese hoofdsteden onderzocht. Van Place du Tetre in Parijs en de Promenade van Nyhavn in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag. Amsterdam spant in Nederland de kroon wat betreft de prijzen, maar in vergelijking met andere Europese steden scoort het ‘slechts’ een plek in de middenmoot (11). Van Spronsen & Partners verzorgt in Nederland ook altijd het Nationale terrasonderzoek. Scandinavië aan de prijs De hoofdsteden van drie Scandinavische landen scoren een plek in de top vijf. Kopenhagen eindigt op plek twee terwijl Stockholm plek vier in beslag neemt. Parijs (3) en Londen (5) complementeren de top vijf. Wat betreft non-alcoholische dranken, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Een glas cola kost daar gemiddeld €5,13 terwijl je voor een espresso €4,02 kwijt bent. Alcohol is het duurst in Oslo, hier betaal je €9,72 voor een glas rosé en €9,51 voor een halve liter bier. Oost-Europa goedkoopst Goedkopere bestemmingen om op het terras te gaan zitten vind je in het oosten van Europa. Budapest is met €15,94 de goedkoopste stad, gevolgd door Warschau, Bratislava, Ljubljana en Praag. Budapest is de goedkoopste plek om een glaasje fris (€1,56) en glas wijn (€2,34) te bestellen. Voor bier (€2,08) en een goedkope kopje espresso (€1,39) is Warschau een betere bestemming. Bron: Spronsen & Partners Onderzoek – Amsterdam is in Europa een middenmotor wanneer het gaat om horecaprijzen op het terras. Voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé) ben je in onze hoofdstad €33,67 kwijt. Dit is fors minder dan Oslo, dat dit jaar de duurste terrasstad in Europa is met een gemiddelde terrasprijs van €53,71. Budapest is het voordeligst, in vergelijking met Oslo is men ruim drie keer zo voordelig uit met een bedrag van €15,94. Dit en meer blijkt uit het Europees Terrasonderzoek 2018 van Spronsen & Partners horeca-advies. Voor dit onderzoek werden diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in Europese hoofdsteden onderzocht. Van Place du Tetre in Parijs en de Promenade van Nyhavn in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag. Amsterdam spant in Nederland de kroon wat betreft de prijzen, maar in vergelijking met andere Europese steden scoort het ‘slechts’ een plek in de middenmoot (11). Van Spronsen & Partners verzorgt in Nederland ook altijd het Nationale terrasonderzoek. Scandinavië aan de prijs De hoofdsteden van drie Scandinavische landen scoren een plek in de top vijf. Kopenhagen eindigt op plek twee terwijl Stockholm plek vier in beslag neemt. Parijs (3) en Londen (5) complementeren de top vijf. Wat betreft non-alcoholische dranken, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Een glas cola kost daar gemiddeld €5,13 terwijl je voor een espresso €4,02 kwijt bent. Alcohol is het duurst in Oslo, hier betaal je €9,72 voor een glas rosé en €9,51 voor een halve liter bier. Oost-Europa goedkoopst Goedkopere bestemmingen om op het terras te gaan zitten vind je in het oosten van Europa. Budapest is met €15,94 de goedkoopste stad, gevolgd door Warschau, Bratislava, Ljubljana en Praag. Budapest is de goedkoopste plek om een glaasje fris (€1,56) en glas wijn (€2,34) te bestellen. Voor bier (€2,08) en een goedkope kopje espresso (€1,39) is Warschau een betere bestemming. Bron: Spronsen & Partners
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Italiaanse restaurants blijven populair bij Nederlanders
Onderzoek – Ondanks een lichte daling in het aantal Italiaanse restaurants in Nederland, blijft de ‘Romeinse keuken’ onverminderd populair. Dat komt vooral omdat de pizzaketens als NY Pizza en Domino’s fors blijven groeien. Dit blijkt uit een analyse van horeca-adviesbureau Van Spronsen & Partners over de Italiaanse restaurants.
Lees berichtNieuw management The Harbour Club voor verdere expansie
Benoeming – Restaurantconcept The Harbour Club heeft sinds deze zomer een nieuw management team aangesteld. De installatie van het nieuwe management team is bedoeld om de bedrijfsstructuur te versterken en de expansie van de groep te stimuleren.
Lees berichtLonden heeft lopende band voor kaasgerechten
Innovatie - De sushi-band met voorbij trekkende gerechten kennen we allemaal, maar nu heeft een restaurant van Kerb een dergelijke lopende band ook gemaakt voor gerechten met kaas. Bezoekers kunnen in de Pick & Cheese locatie in Seven Dials Market in Londen uit meer dan 25 kaasvariëteiten kiezen, waaronder Silton en Gouda. Het kaasrestaurant is een concept van Kerb’s Food...
Lees berichtHoreca bij golfclubs vaker in eigen beheer
Leisure – De golfclubs in Nederland hebben het lastig. Om het ledenverval per club en de teruglopende financiën op te vangen, stappen steeds meer golfclubs over op het organiseren van de horeca in eigen beheer. Dat schrijft Van Spronsen & Partners in een analyse over de Nederlandse golfbanen. Uit de cijfers blijkt dat het aantal holes de afgelopen vijf jaar weliswaar...
Lees bericht‘Alcoholvrij bier en speciaalbieren nemen vlucht op terras’
Onderzoek – De consumptie en verkoop van alcoholvrije bieren heeft de afgelopen twee jaar een vlucht gemaakt. Daarnaast hebben ook de speciaalbieren hun definitieve plek op de menukaarten veroverd. Dat schrijft Van Spronsen & Partners horeca-advies in hun jaarlijkse terrasonderzoek, dat dit jaar voor de dertiende keer werd gehouden. Zwolle was daarin wederom de goedkoopste terrasstad van Nederland en Amsterdam de duurste....
Lees berichtAantal wereldrestaurants in drie jaar verdrievoudigd
Marktcijfers - Het aantal wereldrestaurants in Nederland is de afgelopen drie jaar bijna verdrievoudigd. Het aantal nam toe van 25 in 2016 naar 71 in 2019. Daar zitten nog niet de 35 Live-Cooking formules van Van der Valk bij. Als die wel worden meegeteld, dan heeft ons land meer dan 100 van deze zogenaamde “all you can eat” formules. De cijfers zijn afkomstig van Van Spronsen &...
Lees bericht