Belgische editie van ‘Nederlandse Week Zonder Vlees’ van start


Een collage van de campagne-logo's van Nederland, België, Denemarken, Duitsland, Spanje en Oostenrijk

Actie - Stichting Nationale Week Zonder Vlees van Isabel Boerdam start  maandag de eerste ‘Week Zonder Vlees-campagne’ in België.  België is het eerste land waar de in Nederland campagne naartoe gaat als onderdeel van haar Europese uitrol. Gesteund door de Europese Unie gaat de Week Zonder Vlees de komende jaren naar Denemarken (2024), Duitsland (2024), Spanje (2025) en Oostenrijk (2026). De ambitie is om naar heel Europa uit te rollen.

De gedragsveranderingscampagne die sinds 2018 actief is in Nederland, waarvan de laatste twee jaar als de ‘Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel’is de afgelopen jaren fors gegroeid. Inmiddels kent 61% van Nederland de campagne en tijdens de afgelopen editie deden 2,7 miljoen (17%) Nederlanders mee. Van deze 2,7 miljoen mensen geeft 80% aan blijvend minder vlees te willen eten. Dankzij deze impact besloot de Europese Unie de campagne financieel te steunen in een Europese uitrol, als onderdeel van het grotere LIKE-A-PRO project en de Europese Green Deal.

29 partners

Naast de Europese Unie zijn in totaal 29 partners verbonden aan de campagne, waaronder de supermarkten Albert Heijn, Carrefour, CRISP en Delhaize, maar ook diverse producenten zoals Beyond Meat, Bonduelle, De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, HAK, HelloFresh en Verstegen Spices & Sauces, en organisaties die het onderwerp een warm hart toedragen zoals het CM Gezondheidsfonds en de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten (VBVD). In samenwerking met culinaire pionier Frank Fol van We’re Smart World sloten ook 25 toprestaurants zich aan bij de campagne die deze week het vlees van het menu halen. Boerdam over de eerste campagne over de grens: “De uitrol naar Europa is uitdagend en weerbarstig, met (eet)cultuurverschillen en taalbarrières, een andere kijk op het onderwerp, een andere fase in de duurzame ontwikkeling, maar deze eerste editie in België geeft mij het vertrouwen dat we klaar zijn voor Europa. De volgende vier landen staan al op de planning.”

Opstart

Dit is de eerste editie van de Week Zonder Vlees in België, die vanaf nu jaarlijks in oktober gehouden zal worden. Ondertussen is het team van Stichting Nationale Week Zonder Vlees druk bezig met de opstart in Denemarken en Duitsland, en natuurlijk de Nederlandse Week Zonder Vlees & Zuivel in maart 2024.

Bron: Week Zonder Vlees/@FoodClicks

Isabel Boerdam wil Week Zonder Vlees naar Europa brengen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht


JRE-Nederland doet mee aan Week Zonder Vlees & Zuivel

Actieweek – JRE-Jeunes Restaurateurs doet mee aan de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. De restaurants willen de gasten een week traceren op eten en te drinken, zonder vlees en zuivel. De restaurateurs zijn van mening dat “deze kleine moeite een onvoorstelbaar positieve impact kan hebben op mens, dier en milieu”.

Lees bericht

Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel start zevende editie

Actie – De zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is maandag van start gegaan. Bedoeling van de actieweek is mensen laten zien hoe eenvoudig het is om zonder vlees en zuivel te leven en wat de impact daarvan is op het klimaat. Deze editie is er extra aandacht voor Gen Z en Gen Alpha. Zij worden uitgedaagd om...

Lees bericht

HAK stapt met nog eens drie groenten over op biologisch

Introductie - Na de rode bieten stapt HAK bij de volgende oogst volledig over op biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Lees bericht


AH geeft zakelijke klant 10% korting op plantaardig en biologisch

Formulenieuws- Albert Heijn biedt geeft alle zakelijke klanten voortaan standaard 10% korting op alle biologische en AH Terra-producten. Deze laatste is de volledig plantaardige lijn van het eigenmerk. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland met een standaardkorting op Bio en AH Terra voor zakelijke klanten.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid