Biermarkt bereidt zich voor op statiegeldsysteem


Foto bij: Lakerveld-photodesign

Horeca – De biermarkt bereidt zich voor op het nieuwe statiegeldsysteem op blikjes. Honderden miljoenen blikjes bier worden momenteel voorzien een speciaal logo met barcode. Een enorme operatie voor de bierbrouwers, die volgens de koepel Nederlandse Brouwers nog amper zijn hersteld van de coronacrisis.

Nederland is een bierland. En een blikjesland. “Van al het bier wordt bijna een derde in blik verkocht”, zegt voorzitter Fred Teeven van Nederlandse Brouwers. Dat betekent dat er jaarlijks ruim een miljard blikjes bier worden verkocht in de supermarkten, horeca en op de festivals. “Het is een hele operatie”, zegt Teeven tegen NU.nl over de voorbereidingen op de invoering van statiegeld op blikjes vanaf 1 april. Op alle blikjes komt een logo met een barcode. Via de barcode krijgt de koper dan 0,15 euro statiegeld terug bij de inleversystemen. “We zijn nog amper hersteld van de coronacrisis en zijn nu hier druk mee”, zegt Teeven namens de bierbrouwers. “Na het statiegeld wil de overheid de verbruikersbelasting op alcoholvrij bier verhogen en het accijnssysteem aanpassen. We krijgen veel over ons uitgestort en zijn wel toe aan een politieke adempauze.”

Lang aarzelen

Na lang aarzelen werd twee jaar geleden de knoop doorgehakt: ook op blikjes moest statiegeld komen om zwerfafval tegen te gaan. Dat zou oorspronkelijk vanaf begin dit jaar gebeuren. Maar omdat het systeem voor inzameling niet op tijd klaar zou zijn, werd het met een paar maanden uitgesteld. Ook lagen de supermarkten dwars, omdat ze er niet nog een afvalstroom bij wilden.

Bron: Nu.nl/@FoodClicks

Auteur: M.Louws

Gerelateerd nieuws

‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Lees berichtBirra Moretti introduceert Sale di Mare

Introductie - Birra Moretti introduceert een nieuw biertje: Birra Moretti Sale di Mare. Het gaat om een ongefilterd en daardoor lichttroebel bier met 5,5% alcohol, verrijkt met extra hoparoma’s en een vleugje Italiaans zeezout.

Lees berichtBiermarkt bijna terug op niveau voor de COVID

Analyse - De Nederlandse biermarkt is bijna terug op het niveau van voor de COVID-19-pandemie. De biermarkt is alleen wel veranderd. Zo is het aandeel alcoholvrij bier en speciaalbier de afgelopen jaren gegroeid en dat van pils iets gedaald.

Lees bericht

BP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat

Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid