Bonden en KHN bereiken akkoord over nieuwe cao voor de horeca


Horeca - KHN, CNV Vakmensen en FNV Horeca hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de horeca. De nieuwe cao gaat in per 2020 en heeft een looptijd van 1 jaar. In het resultaat zijn de mogelijkheden van de Wet arbeidsmarkt in balans opgenomen zodat via de cao de wet beter toepasbaar wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld over bepalingen rond oproepovereenkomsten en seizoencontracten. De prestatieverhoging is afgeschaft en alle vakkrachten met een loon tussen het basis- en eindloon van de loontabel krijgen per 1 januari 2020 3% verhoging. Robèr Willemsen van KHN: “Het is voor werkgevers en medewerkers belangrijk dat er nu duidelijkheid is over een nieuwe cao en wat daarin staat over de toepassing van de Wet arbeidsmarkt in balans.” Op dit moment geldt er nog een onderhandelaarsresultaat. Alle partijen moeten het nog voorleggen aan de leden. Bij KHN is dat het Landelijk Bestuur. De formele uitkomst van die procedures wordt uiterlijk 16 december 2019 verwacht.  De nieuwe cao voorziet in een 3% loonsverhoging per 1 januari 2020 voor alle medewerkers die op 31 december 2019 een loon hebben tussen basis en eindloon van de huidige cao-loontabel. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse prestatieverhoging die afhankelijk is van beoordelen, per direct wordt afgeschaft. Een al toegezegde verhoging op basis van beoordelen wordt met de 3% verrekend. Daarna wordt het nieuwe loon getoetst aan het minimum van de nieuwe loontabel. Verder voorziet de nieuwe cao in een eenmalige uitkering voor een bepaalde groep medewerkers. Bovendien wordt de Wet arbeidsmarkt in balans in de praktijk iets werkbaarder gemaakt door de oproeptermijn bij een oproepovereenkomst te verkorten van 4 dagen naar 24 uren tevoren. Daarnaast zijn ook aanpassingen aangebracht in de voorwaarden bij seizoenskrachten, zodat er niet direct een contract voor onbepaalde tijd dreigt. Bron: KHN/@FoodClicks Horeca - KHN, CNV Vakmensen en FNV Horeca hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao voor de horeca. De nieuwe cao gaat in per 2020 en heeft een looptijd van 1 jaar. In het resultaat zijn de mogelijkheden van de Wet arbeidsmarkt in balans opgenomen zodat via de cao de wet beter toepasbaar wordt. Het gaat dan bijvoorbeeld over bepalingen rond oproepovereenkomsten en seizoencontracten. De prestatieverhoging is afgeschaft en alle vakkrachten met een loon tussen het basis- en eindloon van de loontabel krijgen per 1 januari 2020 3% verhoging. Robèr Willemsen van KHN: “Het is voor werkgevers en medewerkers belangrijk dat er nu duidelijkheid is over een nieuwe cao en wat daarin staat over de toepassing van de Wet arbeidsmarkt in balans.” Op dit moment geldt er nog een onderhandelaarsresultaat. Alle partijen moeten het nog voorleggen aan de leden. Bij KHN is dat het Landelijk Bestuur. De formele uitkomst van die procedures wordt uiterlijk 16 december 2019 verwacht.  De nieuwe cao voorziet in een 3% loonsverhoging per 1 januari 2020 voor alle medewerkers die op 31 december 2019 een loon hebben tussen basis en eindloon van de huidige cao-loontabel. Daar staat tegenover dat de jaarlijkse prestatieverhoging die afhankelijk is van beoordelen, per direct wordt afgeschaft. Een al toegezegde verhoging op basis van beoordelen wordt met de 3% verrekend. Daarna wordt het nieuwe loon getoetst aan het minimum van de nieuwe loontabel. Verder voorziet de nieuwe cao in een eenmalige uitkering voor een bepaalde groep medewerkers. Bovendien wordt de Wet arbeidsmarkt in balans in de praktijk iets werkbaarder gemaakt door de oproeptermijn bij een oproepovereenkomst te verkorten van 4 dagen naar 24 uren tevoren. Daarnaast zijn ook aanpassingen aangebracht in de voorwaarden bij seizoenskrachten, zodat er niet direct een contract voor onbepaalde tijd dreigt. Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid