Coca-Cola fabriek in Nederland CO₂-neutraal gecertificeerd


De twee 20 meter hoge buffer-tanks op het terrein van Coca-Cola in Dongen

Industrie – De fabriek in Dongen van Coca-Cola Europacific Partners is CO₂-neutraal gecertificeerd volgens de internationale PAS2060 norm. Dat heeft het bedrijf dinsdag bekendgemaakt. Eén van de onderdelen voor het behalen van het certificaat is het reductieplan, met als grootste impact de overgang van gas naar volledige elektrificatie.

De certificering van de producent van onder andere Coca-Cola, Sprite, Fanta en Fuze Tea vormt een belangrijke stap richting de ambities van 2040, wanneer het bedrijf klimaatneutraal wil opereren over de hele waardeketen. Het bedrijf is inmiddels 66 jaar gevestigd in het Brabantse Dongen en startte ruim drie jaar geleden met de voorbereidingen voor het elektrificeren van de fabriek.

Van gas naar elektrisch

De fabriek begon drie jaar geleden met de elektrische voertuigen op het terrein (heftrucks en veegwagens). Dit jaar zijn de gasboilers ingewisseld voor twee e-boilers in combinatie met twee industriële elektrische warmtepompen en twee 20 meter hoge buffer-tanks. De nieuwe elektrische warmtepompen en 4 kilometer aan leidingen zorgen voor een intern warmwater-netwerk. Dankzij energieterugwinning, kan restwarmte van fabrieksprocessen nu worden ingezet voor gebouwverwarming en reinigingsprocessen. De fabriek stapt grotendeels over van stoom naar warm water. Voor processen met stoom zullen de e-boilers worden gebruikt. In 2024 wordt ten slotte de gasgestookte krimpoven vervangen door een elektrische oven. De totale elektrificatie zorgt voor een reductie van zo’n 4.000 ton CO₂-uitstoot per jaar, aldus Coca-Cola in een toelichting .

Zonnepark

Voor de elektriciteit maakt de fabriek van elektriciteit afkomstig van zonnepark ‘de Wildert’, dat op circa 300 meter afstand van de fabriek ligt en windpark ‘de Spinder’, dat zich binnen 3,5 kilometer van de productielocatie bevindt. Met de Co₂-neutraal certificering van de Nederlandse fabriek is Coca-Cola één van de eerste levensmiddelenproducenten in Nederland die deze stap zetten. “We zien het als een belangrijke mijlpaal op weg naar onze verdere ambities. Natuurlijk proosten we op dit moment, maar onze pijlen blijven tegelijkertijd gericht op 2040. Dat is het moment waarop we met de hele keten klimaatneutraal willen opereren”, aldus Jeroen van Vliet, VP & Country Director bij Coca-Cola Europacific Partners Nederland.

Bron: Coca-Cola/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuwe Coca-Cola Creations in het teken van K-pop

Introductie – Coca-Cola introduceert de eerste Coca-Cola Creations van 2024: Coca-Cola K-Wave Zero Sugar. De limited edition variant is geïnspireerd op K-pop, een subcultuur uit Zuid-Korea dat inmiddels wereldwijd ongekend populair is door de Koreaanse popmuziek, films, beauty- en fashiontrends. 

Lees berichtCoca-Cola introduceert smaakvariant in co-creatie met AI

Introductie – Coca-Cola lanceert woensdag wereldwijd Coca-Cola 3000, een limited-edition smaakvariant van Coca-Cola Zero Sugar binnen het Coke Creations platform. Coca-Cola 3000 Zero Sugar is de eerste smaak, die mede door menselijke als kunstmatige intelligentie (AI) is gecreëerd.

Lees bericht

Jeroen van Vliet nieuwe country director CCEP Nederland

Personalia - Jeroen van Vliet is vanaf 1 maart 2023 de nieuwe country director Coca-Cola Europacific Partners (CCEP) Nederland. Hij volgt Jaap Wassink op, die binnen de organisatie de internationale stap maakt naar de rol van group VP sales execution & route to market voor CCEP.  

Lees berichtKersttruck en Rode Kruis centraal in kerstcampagne Coca-Cola

Campagne – In de nieuwe kerstcampagne van Coca-Cola in Nederland staan de kersttruck en het Rode Kruis centraal. De Coca-Cola kersttruck was de afgelopen twee jaar niet te zien door corona. Nu het samenzijn weer kan en mag, rijdt die weer. In de nieuwe wereldwijde campagne ‘Christmas Always Finds Its Way’ legt het frisdrankmerk ook weer de nadruk op het belang...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid