De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024
Verkiezing – Maandagmiddag werd in het Utrechtse Tivoli Vredenburg de winnaars bekend gemaakt van de Gault & Millau Awards 2024. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Na afloop van de bijeenkomst werd de nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst.
De restaurants blinken allemaal uit in iets speciaals. De horecabedrijven zijn stuk voor stuk plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service.
Winnaars Gault&Millau Awards 2024
Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. De 18 winnaars zijn allen op hun eigen manier uniek. Emile van der Staak is een chef met een missie en is een chef die groter is dan zijn restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en voert helemaal zijn eigen koers.
‘Jonge Chef van het Jaar’ is Wouter Kik, de talentvolle topchef die zijn droom waarmaakte en mede eigenaar is van restaurant Codium in Goes. ‘Sommelier van het Jaar’ werd Job Seuren. Deze bevlogen wijnkenner bezorgt bij Zoldering in Amsterdam gasten een unieke wijnbeleving. ‘Ontdekking van het Jaar’ is restaurant Holsterhof in Posterholt. Een plek in Noord-Limburg die lange tijd onder de radar bleef, maar het verdient om in het zonnetje te worden gezet. De uitstekende gerechten hebben veel diepgang en aan het roer staan twee gepassioneerde jonge ondernemers.
Lijst van alle winnaars
Chef van het Jaar: Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel, Nijmegen
Jonge Chef van het Jaar: Wouter Kik van Codium, Goes
Gastheer van het Jaar: Marco Westra van Hemel & Aarde, Utrecht
Sommelier van het Jaar: Job Seuren van Zoldering, Amsterdam
Wijnkaart van het Jaar: Vineum, Rotterdam
Prijs-plezier van het Jaar: Café de Klepel, Amsterdam
Terras van het Jaar: De Bloemenbeek, de Lutte
Ambachtsman van het Jaar: Michel van der Kroft van ’t Nonnetje, Harderwijk
Aziatisch restaurant van het Jaar: Morikawa, Den Haag
Groenterestaurant van het Jaar: Flore, Amsterdam
Bistronoom van het Jaar: Troef, Amsterdam
Ontdekking van het Jaar: Holsterhof, Posterholt
Cocktailbar van het Jaar: The Rumah, Rotterdam
Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Inter Scaldes, Kruiningen
Lifetime Achievement Award: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu, Okura Amsterdam
Dessert van het Jaar: Rodrigo Silvo van ARCA, Amsterdam
New Chef On The Block: Nino Willems van Salty Seafood Bar, Zwolle
Best Dutch Chef Abroad: Marco Prins van The Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York
Noteringen
Gault&Millau is een restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Op de lijst staan 842 restaurants. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn 72 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5|20. Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien en Pillows Hotels. Odille in het Brabantse St. Oedenrode verdient een speciale vermelding. Het restaurant scoort net niet genoeg punten voor de gids (met 15|20), maar is wél de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. In 2023 opende het de deuren en sindsdien is het restaurant bezig met een succesvolle opmars. De hoogst genoteerde stijger van dit jaar is Restaurant 212 in Amsterdam, met 18,5|20. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen. De verfijnde gerechten en voelbare passie spatten van de borden af.
Bron: Gault&Millau/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X
Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.
Lees berichtHorecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers
Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.
Lees berichtHoreca moet scherper kijken naar logistieke kosten
Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.
Lees berichtFoodservice groeide in 2024 met 4,1% door prijsverhogingen
Analyse - De foodservicemarkt had in 2024 last van een regenachtig voorjaar en een consument die de hand op de knip hield. De omzet van de totale markt voor Foodservice (Klassieke Horeca, Gemak, Catering) kwam daardoor vorig jaar uit op €22.177 miljoen. Feitelijk betkende dat een bescheiden groei van 4,1% ten opzichte van de 12,1% groei in 2023. De omzetgroei was uitsluitend het gevolg van...
Lees berichtHorecava 2025 met 700 exposanten het grootste horeca event
Vakbeurzen - Maandag 13 januari openen de deuren van Nederlandse grootse horecavakbeurs de Horecava in de Rai in Amsterdam. Vierdagen lang wordt dit de ontmoetingsplaats van de foodprofessionals in de wereld van eten, drinken en buitenshuis verblijven. En – hoewel minder dan voorheen – nog altijd de oriëntatieplaats voor trends, ontwikkelingen en nieuwe producten.
Lees berichtMcCrispy Old Amsterdam en Chicken Sensation keren terug bij McDonald’s
Formulenieuws – McDonald's en Old Amsterdam laten weten terug te komen met de McCrispy Old. De kipburger zal verkrijgbaar zijn in alle McDonald's restaurants. Eerder was de introductie van de kipburger een groot succes. Ook de Chicken Sensation keert terug bij de restaurantformule.
Lees bericht