De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024


De winnaars van de Gault&Millau; op het podium bij de bekendmaking van de awards 2024

Verkiezing – Maandagmiddag werd in het Utrechtse Tivoli Vredenburg de winnaars bekend gemaakt van de Gault & Millau Awards 2024. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Na afloop van de bijeenkomst werd de nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. Bijna 850 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst.

De restaurants blinken allemaal uit in iets speciaals. De horecabedrijven zijn stuk voor stuk plekken waar gasten mogen rekenen op een uitstekende culinaire beleving en dito service.

Winnaars Gault&Millau Awards 2024

Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars en was er ruimte voor ontmoetingen en netwerken in de foyer van Tivoli Vredenburg. De 18 winnaars zijn allen op hun eigen manier uniek. Emile van der Staak is een chef met een missie en is een chef die groter is dan zijn restaurant  De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij mocht de belangrijke award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en voert helemaal zijn eigen koers.

‘Jonge Chef van het Jaar’ is Wouter Kik, de talentvolle topchef die zijn droom waarmaakte en mede eigenaar is van restaurant Codium in Goes. ‘Sommelier van het Jaar’ werd Job Seuren. Deze bevlogen wijnkenner bezorgt bij Zoldering in Amsterdam gasten een unieke wijnbeleving. ‘Ontdekking van het Jaar’ is restaurant Holsterhof in Posterholt. Een plek in Noord-Limburg die lange tijd onder de radar bleef, maar het verdient om in het zonnetje te worden gezet. De uitstekende gerechten hebben veel diepgang en aan het roer staan twee gepassioneerde jonge ondernemers.

Lijst van alle winnaars

Chef van het Jaar: Emile van der Staak van De Nieuwe Winkel, Nijmegen

Jonge Chef van het Jaar: Wouter Kik van Codium, Goes

Gastheer van het Jaar: Marco Westra van Hemel & Aarde, Utrecht

Sommelier van het Jaar: Job Seuren van Zoldering, Amsterdam

Wijnkaart van het Jaar: Vineum, Rotterdam

Prijs-plezier van het Jaar: Café de Klepel, Amsterdam

Terras van het Jaar: De Bloemenbeek, de Lutte

Ambachtsman van het Jaar: Michel van der Kroft van ’t Nonnetje, Harderwijk

Aziatisch restaurant van het Jaar: Morikawa, Den Haag

Groenterestaurant van het Jaar: Flore, Amsterdam

Bistronoom van het Jaar: Troef, Amsterdam

Ontdekking van het Jaar: Holsterhof, Posterholt

Cocktailbar van het Jaar: The Rumah, Rotterdam

Hoogste Nieuwkomer van het Jaar: Inter Scaldes, Kruiningen

Lifetime Achievement Award: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu, Okura Amsterdam

Dessert van het Jaar: Rodrigo Silvo van ARCA, Amsterdam

New Chef On The Block: Nino Willems van Salty Seafood Bar, Zwolle

Best Dutch Chef Abroad: Marco Prins van The Chef’s Table at the Brooklyn Fare in New York

Noteringen

Gault&Millau is een restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Op de lijst staan 842 restaurants. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. Dat de Nederlandse gastronomische wereld niet stilstaat, blijkt wel uit het feit dat er veel nieuwe namen op de lijst zijn bijgekomen. In de gedrukte gids zijn 72 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is Inter Scaldes in Kruiningen de hoogste nieuwe binnenkomer, met 16,5|20. Een oude bekende naam, die opnieuw is beoordeeld vanwege de overname door Jeroen en Sanne Achtien en Pillows Hotels. Odille in het Brabantse St. Oedenrode verdient een speciale vermelding. Het restaurant scoort net niet genoeg punten voor de gids (met 15|20), maar is wél de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst. In 2023 opende het de deuren en sindsdien is het restaurant bezig met een succesvolle opmars. De hoogst genoteerde stijger van dit jaar is Restaurant 212 in Amsterdam, met 18,5|20. Het is duidelijk dat dit restaurant zich blijft ontwikkelen. De verfijnde gerechten en voelbare passie spatten van de borden af.

Bron: Gault&Millau/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

burgerme lanceert nieuw virtueel merk YAY FRY-DAY

Formulenieuws - burgerme heeft de lancering aangekondigd van een virtuele merk: YAY FRY-DAY. Het virtuele merk is gericht op gefrituurde kip biedt de franchisenemers de kans twee merken vanuit één keuken de exploiteren, waardoor er een breder publiek kan worden bereikt. De komst van het nieuwe merk wordt gemeld door de Nationale Franchise Gids.

Lees bericht


CrowdAboutNow groeit 50% in eerste zes maanden

Financiering - Crowdfunding platform CrowdAboutNow, dat het kleinbedrijf financiert met behulp van hun klanten en fans, heeft in het eerste halfjaar van 2024 11 miljoen gefinancierd. Dit is een record voor het platform en een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het financieringsplatform maandag in een bericht.

Lees bericht


Udo Delfgou nieuwe algemeen directeur KHN

Benoeming - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat Udo Delfgou per 1 oktober aantreedt als de nieuwe algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca. Hij volgt in die functie Dirk Beljaarts op, die recent benoemd is in het huidige kabinet als minister van Economische Zaken. Delfgou heeft veel bestuurlijke ervaring.

Lees bericht



Instock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel

Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid