Drukke eerste dag bij Gastvrij Rotterdam


Culinar Manager Jaap de Cock bij Bresc presenteert de nieuwe lijn

Vakbeurzen – Het was druk op de eerste beursdag van Gastvrij Rotterdam. De beurs die groter is dan de vorige editie, kende op bepaalde momenten zelfs opstoppingen in de gangpaden, wat tamelijk uniek is voor de Rotterdamse horecabeurs. De drukte liet zien dat het enthousiasme in de horeca groot is, ondanks de wellicht wat sombere geluiden over de nabije toekomst van de horeca. Absoluut een onderwerp dat ook ter sprake kwam op de beurs.

We kennen de gespreksingrediënten van de laatste tijd: hoge energielasten, gebrek aan personeel en daardoor oplopende loonkosten, stijgende grondstofprijzen, gecombineerd met de angst dat de consument straks de hand op de knip gaat houden vanwege de financiële privésituatie. Ook de aflossing aan overheidssteun kwam met regelmaat in de gesprekken aan bod bij toeleveranciers en horecaondernemers. Maar wie de rij wachtende zag bij de start van Gastvrij Rotterdam en de drukte in de gangpaden bekeek, kreeg toch het idee dat de gespreksonderwerpen weliswaar reëel mogen zijn, maar dat het vertrouwen in de horeca ook groot is. Degenen die oplossingen zoeken voor de problemen van de toekomst, kunnen daarentegen goed terecht in Rotterdam Ahoy. Want tal van leveranciers laten daar praktische oplossingen zien. Oplossingen die passen in een horecabedrijf, waar de prijzen in de hand gehouden moeten worden en waar de noodzakelijke ‘handjes’ in de keuken ontbreken. Een aanbod aan producten en apparaten wat het werken in de professionele keuken efficiënter maakt en de menukaart toch verrassend houdt.

Pinsa

Een van de trends die op Gastvrij Rotterdam zichtbaar is en waarmee consumenten verrast kunnen worden is Pinsa. Op talloze stands werd opvallend genoeg Pinsa brood of Pinsa pizza aangeboden. Pinsa is Italiaans deeg wat langer rust voordat het wordt gebruikt als basis voor brood of pizza. Doordat het langer rust is het beter verteerbaar, zegt men. Bovendien bevat het deeg minder calorieën. Ook daardoor is het  populair. Pinsa’s zijn knapperig gebakken en door hun vorm ogen ze ambachtelijk. Pinsa brood of pizza’s kunnen bovendien op allerlei manieren worden belegd. Daardoor is het eenvoudig om iets eigens met een Pinsa te creëren. Voor ondernemers is daarom een interessant product om op de menukaart te zetten; omdat het relatief eenvoudig is te bereiden in de keuken en er een goede marge op gemaakt kan worden, zonder dat het product prijzig op de menukaart moet verschijnen.

Toppings

Maar ook op het gebeid van toppings en dressings is er van alles te vinden op Gastvrij Rotterdam. In allerlei variaties zijn de toppings terug te vinden voor salades, friet en andere gerechten. Toppings zijn perfect om een eigen smaakversie van een standaardproduct te maken en ook een prima middel om de oplopende prijzen van basisproducten enigszins te camoufleren. Met de oplopende prijzen van een basisproduct als friet bijvoorbeeld, valt er haast niet te ontkomen om friet met een topping aan te bieden. Zou een basisfrietje met de huidige energie- en grondstoffenprijzen tussen de drie en drie-en-een-halve euro moeten kosten – wat voor de consument een veel te hoge prijs is – zou datzelfde friet met een topping aangeboden kunnen worden tussen de vijf en zes euro. Dat maakt het voor de consument toch een beetje dragelijker en ook de ondernemer zelf maakt dan iets meer marge. Aanbieders in dit segment met kant-en-klare oplossingen zijn onder meer Verstegen, Remia, Bieze Food Solutions, Pietercil Barends en Bresc, maar ook bedrijven als Mr. John, die met verschillende gekruide kipstukjes de toppings extra kunnen aankleden. Ook andere sausfabrikanten komen oplossingen zoals Van Wijngaarden met de Zaanse saus in een nieuwe fles, waarmee sneller toppings aangebracht kunnen  worden.

Praktisch

Ook Bresc is met een nieuwe lijn gekomen voor BBQ & Grill-gerechten die op verschillende manieren zijn in te zetten. Juist dat laatste is van belang om te voorkomen dat potten te lang openstaan en moeten worden weggegooid omdat ze over de datum zijn. De lijn is ook een hulpmiddel in de keuken waar de aanwezigheid van een kok schaars is. Want voor veel horecabedrijven is een kok steeds moelijker te vinden. ‘Het combineren in dit geval van onze marinade op waterbasis, of een Glaze voor vleesgerechten voor de smaak en glans en een fruitige salsa voor de perfecte topping zorgt in die gevallen voor een praktische oplossing’, aldus culinair manager Jaap de Cock bij Bresc.

Qsta

Verder op de beurs een breed aanbod van culinaire bitterballen van Holtkamp tot topfrikandellen van Le Frique, vakwedstrijden en een zeer breed aanbod in allerlei wijnen en bieren. Voor de gastronomische horeca is er genoeg te zien, te ontdekken en te beleven in Rotterdam. Ook op het gebied van inkoop zijn er partijen die een oplossing kunnen zijn in de verkrijgbaarheid van bepaalde producten zoals het recent gestarte koelversplatform Qsta, dat zich presenteert. Dit online platform groeit snel en kan gezien worden als een aanvulling op de bestaande grossiers. Ook bestelplatform Thuisbezorgd is in Rotterdam aanwezig. Een bezoek aan de beurs is daarom zeker de moeite waard.

Bron: @FoodClicks

Lijkt op linnen, maar is van papier bij HorecaLAB
Het team van versplatform Qsta
Lange rij wachtende bij de start van Gastvrij Rotterdam
Hotdogs bij Coertjens als tegenhanger van de hamburgers
Pinsa was overal vertegenwoordigd op de beurs
Dit Smaakt Naar Meer Paviljoen met veel interessante aanbieders
Thuisbezorgd staat op de beurs om ook te laten zien welke meerwaarde het bedrijf biedt voor restaurants

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam breekt alle records

Vakbeurzen - Ruim 450 exposanten en 16.757 bezoekers bezochten tijdens de afgelopen dagen Gastvrij Rotterdam. Daarmee is het eerdere record in 2019 met 16.303 bezoekers verslagen en werd de horecavakbeurs afgelopen dagen in Rotterdam Ahoy de grootste editie tot nog toe.

Lees berichtFinalisten HANOS Gouden Koksmuts bekend

Wedstrijd - De finalisten van de HANOS Gouden Koksmuts zijn Hotel Restaurant Het Roode Koper, Restaurant Flore, Restaurant Moustique en Passy Events. Zij werden gekozen tijdens de voorronde in de wedstrijdarena van het Gastronomisch Gilde op Gastvrij Rotterdam. Daar streden de deelnemers om een plek in de finale die plaats zal vinden op maandag 9 januari 2023 tijdens de HORECAVA.

Lees bericht

‘Gastvrij Rotterdam moet vastigheid bieden in onzekere tijden’

Interview - Gastvrij Rotterdam had bij de editie van vorig jaar het geluk dat ze plaatsvond in een periode dat de coronamaatregelen werden versoepeld. Toch schaalde de beursorganisatie de veiligheidsmaatregelen voor de bezoekers niet af. ‘We hadden van tevoren afgesproken om de beurs veilig te organiseren voor deelnemers en bezoekers en dat hebben we gedaan’, aldus beursorganisator Robert Melaard aan...

Lees bericht


Volgend jaar eerste Veggie Challenge LIVE

Event – Op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april volgend jaar vindt in de Werkspoorkathedraal in Utrecht de eerste Veggie Challenge Live plaats. Dit 100% plantaardige lifestyle event wordt georganiseerd door ProVeg Nederland en MTM Events & Exhibitions, de organisator van Gastvrij Rotterdam.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid