Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023


De toename van het bbp in het vierde kwartaal is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

De groei was iets groter dan bij de eerste berekening, meldt het CBS. De toename van het bbp in het vierde kwartaal is vooral toe te schrijven aan de consumptie door huishoudens. Ook werd de overheidsconsumptie naar boven bijgesteld. Dat komt onder meer door hogere uitgaven van gemeenten. Het economische beeld veranderde niet.

Bestedingen

Uit de jaarcijfers over de bestedingen van het CBS blijkt dat Nederlanders vorig jaar 1,4 procent meer konden uitgeven dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de inkomens met gemiddeld bijna 8 procent waren gestegen. Het gaat dan om het inkomen wat consumenten na inflatiecorrectie en aftrek van belastingen daadwerkelijk hebben te besteden, het zogenaamde reëel beschikbare inkomen. Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in 2023 met 1,4 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen. De 1,4 procent stijging geeft geen inzage over de verdeling van de loonontwikkeling per type huishouden.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMinder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees berichtCafetariaomzet in 2023 met 6% gegroeid

Analyse – De omzet in de Nederlandse cafetaria’s is in het afgelopen kalenderjaar met 6,2% toegenomen. Dat is exact hetzelfde groeicijfer als dat van 2022 ten opzichte van 2021. De omzetten in de laatste drie maanden van 2023 waren zelfs gelijk aan die van 2022 dus omzetgroei van 0%.

Lees bericht

FSIN: ‘Omzet Out of Home groeit in 2023 met €3 miljard’

Marktcijfers  - De Nederlandse consument geeft dit jaar een recordbedrag uit aan restaurant- en cafébezoek. Het FoodService Instituut Nederland (FSIN) verwacht dat de omzet van de totale Out of Home-sector in 2023 groeit naar ruim €22 miljard. Dat is een stijging van €3 miljard, oftewel 15,8%, ten opzichte van 2022. Voor volgend jaar verwacht het FSIN een afvlakking van de groei.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid