Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars
_1024_768_90.jpg)
Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.
In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de toename procentueel gezien het grootst, zo laat de Kamer van Koophandel weten. Respectievelijk steeg het aantal hier met 167%, 143% en 136% en komen de aantallen op 1 januari 2024 op 9.142, 5.954 en 2.428. In Zeeland zijn relatief weinig eventcateraars te vinden, toch heeft hier met een toename van 116% een flinke stijging plaatsgevonden.
Corona
De stijging van het aantal eventcateraars is al jaren aan de gang, al was de groei rondom de coronaperiode minder dan voorgaande jaren. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn veel eventcateraars destijds op zoek gegaan naar alternatieve verdienmodellen om te kunnen overleven, zoals het verzorgen van bezorgmaaltijden, online evenementen met eventueel cateringpakketten aan huis en kleinere bijeenkomsten.
Inflatie
“Vanwege hoge inflaties staan ook nu de marges bij de eventcateraars weer flink onder druk”, aldus de KvK in een toelichting. Volgens een woordvoerder van komt dit omdat de omzetten weliswaar zijn gestegen, maar de kosten nog veel harder. “Denk aan hogere inkoopprijzen en stijging van de personeelslasten. In reactie op de stevige inflatie kijken eventcateraars naar verschillende mogelijkheden, zoals het aanpassen van menu's naar seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten om kosten te drukken. Ook wordt er gekeken hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan de klant en hoe personeel en middelen efficiënter ingezet kunnen worden,” aldus deze woordvoerder.
Specialisatie
Eventcateraars zorgen er volgens KHN elk op hun eigen manier voor om zich te onderscheiden in de competitieve markt. “Er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij eventcateraars zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals vegan catering, of catering gespecialiseerd in bepaalde keukens (bijvoorbeeld Aziatisch, Mediterraans) of thema’s zoals duurzaamheid of lokale producten. Ook zien we dat cateraars een steeds belangrijkere rol spelen in gepersonaliseerde en ervaringsgerichte evenementen, door het cateringconcept heel sterk uit te werken. Echter zijn er ook zeker nog cateraars die juist kiezen voor een breed aanbod om een zo divers mogelijk publiek te bedienen.”
Ook duurzaamheid staat binnen deze beroepsgroep hoog op de agenda. “Dit uit zich in het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, minder vlees en meer plantaardige opties en het verminderen van voedselverspilling.”
Bron: KvK/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Samenwerking KHN en Horeca Vakbeurs Hardenberg
Vakbeurzen - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel en Horeca Vakbeurs gaan de komende editie samenwerken. De samenwerking richt zich niet alleen op het hebben van een eigen beursstand op de horecabeurs, maar KHN is ook medeorganisator van de Regionale Biertapwedstrijd Overijssel 2025.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees berichtEssense nieuwe high-end cateraar in eventcatering
Eventcatering – Chef-koks Jeroen Robberegt en Jasper Gronert hebben de handen ineen geslagen en zijn een nieuw avontuur aangegaan in de eventcatering met het bedrijf Essense. Met het high-end cateringbedrijf willen zij een nieuwe norm neerzetten op het gebied van culinaire evenementen.
Lees bericht‘Meer mensen dan ooit werkzaam in de horeca’
Analyse - Nieuwe cijfers uit de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector laten zien dat het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca een recordhoogte heeft bereikt. Het totaal aantal dienstverbanden komt in 2023 uit op 517.000.
Lees berichtOnderhandelingsresultaat over nieuwe Horeca-cao
Horeca -Vakbonden FNV Horecabond en CNV en werkgeversorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe Horeca-cao vanaf 1 januari 2025. Partijen hebben dat vrijdag bekendgemaakt.
Lees berichtMeterslange ‘kassabon’ als stunt tegen de btw-verhoging
Actie – Een breed bondgenootschap van organisaties uit de cultuur, sport, evenementen, media, boeken en logies heeft tijdens Prinsjesdag actie gevoerd tegen de btw-verhoging op aantal diensten en producten. Op een tweetal locaties werd als stunt een meterslange ‘kassabon’ uitgerold, zodat mensen zich bewust worden wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn.
Lees bericht