Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars


Het handelsregister van de KvK telde in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000 eventcateraars, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

In Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is de toename procentueel gezien het grootst, zo laat de Kamer van Koophandel weten. Respectievelijk steeg het aantal hier met 167%, 143% en 136% en komen de aantallen op 1 januari 2024 op 9.142, 5.954 en 2.428. In Zeeland zijn relatief weinig eventcateraars te vinden, toch heeft hier met een toename van 116% een flinke stijging plaatsgevonden.

Corona

De stijging van het aantal eventcateraars is al jaren aan de gang, al was de groei rondom de coronaperiode minder dan voorgaande jaren. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn veel eventcateraars destijds op zoek gegaan naar alternatieve verdienmodellen om te kunnen overleven, zoals het verzorgen van bezorgmaaltijden, online evenementen met eventueel cateringpakketten aan huis en kleinere bijeenkomsten.

Inflatie

“Vanwege hoge inflaties staan ook nu de marges bij de eventcateraars weer flink onder druk”, aldus de KvK in een toelichting. Volgens een woordvoerder van komt dit omdat de omzetten weliswaar zijn gestegen, maar de kosten nog veel harder. “Denk aan hogere inkoopprijzen en stijging van de personeelslasten. In reactie op de stevige inflatie kijken eventcateraars naar verschillende mogelijkheden, zoals het aanpassen van menu's naar seizoensgebonden en lokaal beschikbare ingrediënten om kosten te drukken. Ook wordt er gekeken hoe prijsstijgingen deels kunnen worden doorberekend aan de klant en hoe personeel en middelen efficiënter ingezet kunnen worden,” aldus deze woordvoerder.

Specialisatie

Eventcateraars zorgen er volgens KHN elk op hun eigen manier voor om zich te onderscheiden in de competitieve markt. “Er is een duidelijke trend zichtbaar waarbij eventcateraars zich specialiseren op bepaalde gebieden, zoals vegan catering, of catering gespecialiseerd in bepaalde keukens (bijvoorbeeld Aziatisch, Mediterraans) of thema’s zoals duurzaamheid of lokale producten. Ook zien we dat cateraars een steeds belangrijkere rol spelen in gepersonaliseerde en ervaringsgerichte evenementen, door het cateringconcept heel sterk uit te werken. Echter zijn er ook zeker nog cateraars die juist kiezen voor een breed aanbod om een zo divers mogelijk publiek te bedienen.”

Ook duurzaamheid staat binnen deze beroepsgroep hoog op de agenda. “Dit uit zich in het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, minder vlees en meer plantaardige opties en het verminderen van voedselverspilling.”

Bron: KvK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Strandpaviljoen Woest 17 Beste Paviljoen van 2024

Verkiezingen – Deze week werden in Zeeland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen van Nederland en de Schoonste Stranden uitgereikt. Woest 17 ontving de hoofdprijs voor het Beste Paviljoen van Nederland uit handen van Saskia Geraeds van het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees bericht


Udo Delfgou nieuwe algemeen directeur KHN

Benoeming - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat Udo Delfgou per 1 oktober aantreedt als de nieuwe algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca. Hij volgt in die functie Dirk Beljaarts op, die recent benoemd is in het huidige kabinet als minister van Economische Zaken. Delfgou heeft veel bestuurlijke ervaring.

Lees bericht

KHN roept met partnerpartijen op om btw niet te verhogen

Politiek – In de aanloop naar het eerste debat in de Tweede Kamer van het nieuwe kabinet vandaag roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN), samen met een aantal andere belangenorganisaties, de politieke partijen en het kabinet op om de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% te heroverwegen.

Lees bericht

Sport, media, boeken, cultuur en horeca samen tegen hogere btw

Actie - Een brede coalitie vanuit sport, media, boeken, cultuur en horeca komt in het geweer tegen de btw-verhoging. Het nieuwe kabinet is van plan om in 2026 het btw-tarief voor cultuur, media, logies, boeken en sport te verhogen van 9% naar 21%. De deelnemende partijen vinden elkaar in de overtuiging dat deze grote lastenverzwaring álle Nederlanders gaat raken.

Lees bericht


KHN lanceert het Fastservice Manifest

Actie – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en zes fastservice-bedrijven hebben de afgelopen maanden gewerkt aan een Fastservice Manifest. Doel is actief bij te dragen aan een gezondere voedselomgeving.

Lees bericht

Nespresso introduceert feloranje Travel Mug

Introductie - Nespresso viert Koningsdag met de introductie van de multifunctionele Travel Mug in een nieuwe koninklijke kleur. Daarnaast gaat het koffiemerk recepten aanbieden voor een warme koffieboost of een verkoelende koffiecocktail.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid