FNLI: lastenverhoging remt verduurzaming voedingsmiddelenbedrijven
_1080_722_90.jpg)
Industrie - De voorgenomen heffingen en verhoging van de energiebelasting op gas uit het aanvullende klimaatpakket van het demissionaire kabinet werken averechts voor voedingsmiddelenfabrikanten bij de verduurzaming. Dat stelt bracheorganisatie van de voedingsmiddelenindustrie FNLI. Volgens FNLI-directeur Cees-Jan Adema moet de politiek veel meer richten op de uitvoerbaarheid van de gewenste verduurzaming.
Ondernemers kunnen volgens de FNLI nauwelijks concrete investeringsplannen maken voor de verduurzaming van hun processen. De voorgenomen lastenverhoging komt bovenop de extra kosten voor netbeheer, het ontbreken van perspectief door de gebrekkige energie-infrastructuur en onzekerheid rondom het overheidsbeleid. FNLI roept het demissionair kabinet op om voedingsmiddelenbedrijven geen extra belastingverhoging op te leggen, en de politiek in het algemeen om zich na de verkiezingen te richten op de uitvoeringsproblemen die bedrijven ervaren bij het verduurzamen. Om perspectief te bieden om te kúnnen elektrificeren moet het instrumentarium daarvoor beter aansluiten op de karakteristieken van de bedrijven en is een versnelde toegang tot energie-infrastructuur noodzakelijk.
Hard geraakt
In opdracht van FNLI heeft adviesbureau KWA voor verschillende typen voedingsmiddelenbedrijven een analyse uitgevoerd naar de effecten van de maatregelen uit het aanvullend klimaatpakket en de effectiviteit van verduurzamingsmaatregelen die bedrijven kunnen nemen. Die laat zien dat met name bedrijven die voor hun productieproces afhankelijk zijn van hoge temperaturen, bijvoorbeeld industriële bakkerijen, zuivelbedrijven en aardappelverwerkers, zeer hard geraakt worden.
Stroomnet
Veel voedingsmiddelenproducenten willen graag overstappen van gas naar elektriciteit, maar kúnnen dat veelal niet door het overbelaste stroomnet in Nederland. Het verkrijgen van een elektriciteitsaansluiting is bijna onmogelijk en er is onvoldoende aanbod van (groene) elektriciteit. Daar waar ondernemers wel kunnen verduurzamen, zorgen de verhoging van de energiebelasting op gas en de hoge prijs van elektriciteit voor een dermate zware lastenverhoging dat productie onrendabel wordt.
Bron: FNLI/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
HANOS wil verduurzamen en niet alleen het assortiment
Groothandel – Achter de schermen is horeca groothandel HANOS volop bezig met het verduurzamen van het bedrijf. Maar omdat de groothandel niet zo vaak naar buiten treedt, is dat lang niet voor iedereen zichtbaar. Aileen Jones van HANOS en de groothandel zelf willen daarin verandering brengen. Waarom? Omdat je best mag laten zien wat je als bedrijf doet voor je klanten...
Lees berichtKoen Slippens gekozen tot FoodManager van het Jaar
Verkiezing - Op het Nationaal Food Congres is Koen Slippen, ceo van Sligro Food Group, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Het is voor het eerst dat de titel toevalt aan een manager uit het foodservicekanaal.
Lees berichtFood100 toont voorlopers in verduurzaming voedselsysteem
Verkiezing – Vrijdag is voor de zevende keer bekend gemaakt wie de meeste impactvolle voedselveranderaars van Nederland zijn. De Food100-lijst bestaat uit 100 verduurzamers, vernieuwers en aanjagers die ons voedselsysteem verbeteren en bijdragen aan het oplossen van onze klimaat- en voedseluitdagingen. Zij zetten zich in voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen.
Lees berichtAlbert Heijn streeft naar B Corp certificering binnen een jaar
Formulenieuws – Albert Heijn wil binnen een jaar klaar zijn voor een B Corp certificering. Die ambitie sprak Marit van Egmond, CEO Albert Heijn, uit bij de presentatie van het nieuwste duurzaamheidsverslag over 2022. De B Corp certificering wordt toegekend aan bedrijven die voldoen aan hoge normen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Lees bericht‘Foodpartijen IMVO-convenant boeken flinke vooruitgang’
Monitoring - De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen hebben veel bereikt in het vierde jaar, volgens een SER-bericht. Zo werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar.
Lees berichtJan Aaltzen Linde nieuwe voorzitter van de AKSV
Benoeming - Jan Aaltzen Linde, Managing Director van Van Geloven, is per 1 januari 2023 benoemd als nieuwe voorzitter van de Algemene Kokswaren- en Snackfabrikanten Vereniging (AKSV). Hij volgt Ronald Prince op die onlangs is benoemd tot voorzitter van de FNLI.
Lees bericht