Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels


Nu demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Milieu met een frietje in haar eigen meegebrachte bakje bij de start van de voorlichtingscampagne voor de SUP-regeling

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het apart doorberekenen van de plastictoeslag aan klanten zal niet worden gehandhaafd.

Het CBL hoopt wel dat de evaluatie van de zogenaamde SUP-richtlijn (Single Use Plastic) snel tot stand komt en dat er definitief besloten wordt over het kabinetsbeleid omtrent de SUP-heffing. Verschillende branchepartijen hebben meermaals bij de staatssecretaris aangegeven dat het heffen van een meerprijs op SUP-producten grote gevolgen heeft voor de consument. Doordat er geen bindende richtprijs is voorgeschreven, hebben consumenten de afgelopen periode ook veel onduidelijkheid ervaren, laat het CBL weten in een reactie.

Opvolger heeft handen vrij

Heinen kiest door de uitvoering niet streng na te komen voor een aanpak die de handen vrij maakt voor haar opvolger. Die mag nu een definitieve keuze maken. In een toelichting op haar besluit zegt Heinen: “Linksom of rechtsom moeten we toe naar een serieuze reductie van wegwerpplastics. Ik roep bedrijven, organisaties, locaties en medeoverheden met klem op om de regels te volgen en gewoon wel die broodnodige omslag te maken van wegwerp naar herbruikbaar.”

Niemand is tegen

Hoewel niemand van de partijen bestrijdt dat er maatregelen tegen het gebruik van eenmalig plastic en zwerfafval genomen moeten worden, zijn de voorgestelde regels wel sterk bekritiseerd. Bij de aftrap van de campagne ‘Bring your own’ overhandigde ProFri zelfs nog een Plastic Pamflet waarin de kritiekpunten werden aangestipt en toegelicht. Daarin schreef de belangenvereniging helder dat 'geen zinnig mens tegen de aanpak van plastic in het milieu is, maar dat bij de campagne die vandaag is gestart de overheid de plank op verschillende punten volledig misslaat'. Het meebrengen van eigen bakjes was voor de cafetariasector geen optie volgens ProFri.

Één meerprijs

Het CBL pleitte als belangenorganisatie van supermarkten en een aantal foodservicepartijen om gezamenlijk één meerprijs af te spreken voor plastic verpakkingen om de consument op die manier tegemoet te komen. Deze meerprijs zou voor iedereen gelijk moeten zijn. Dit verzoek is echter door de ACM afgewezen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Marc Jansen nieuwe algemeen directeur bij CBL

Benoeming - Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft per 1 januari 2024 een directeurswissel plaatsgevonden. Marc Jansen heeft de functie van algemeen directeur René Roorda overgenomen. Roorda blijft op zijn huidige dossiers actief als directeur bij het CBL.

Lees bericht


Voedselverspilling daalt 17,4% bij supermarkten

Supermarkten - Supermarkten verkochten in 2022 gemiddeld 98,62 procent van al het voedsel dat werd aangeboden. Dat betekent dat 1,38% van het voedsel niet bij consumenten terecht kwam. Daarmee is de hoeveelheid voedselverspilling in supermarkten met 13,8 procent afgenomen ten opzichte van 2020 en met 17,4 procent sinds 2018.

Lees bericht

CBL wil stabiel kabinet dat uitdagingen gaat aanpakken

Politiek - Stabiliteit en duidelijkheid zijn de komende formatieperiode van belang. Dat benadrukt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren. De branchevereniging ziet vooral de noodzaak van een stabiel kabinet om Nederland de komende jaren verder vooruit te helpen.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid