Foodsector pleit voor gezond BTW-tarief op groente en fruit


Actie - Marcel Huizing, algemeen directeur Dirk van den Broek, heeft namens een groot aantal (food)partijen een bezoek gebracht aan het nieuwe kabinet om het belang te onderstrepen van een gezond BTW-tarief op groente en fruit. Uiteraard in stijl met een grote mand vers fruit.

Gisteren trad het nieuwe kabinet aan en dat betekent tijd voor nieuwe plannen en mogelijk ook een herziening van het BTW-tarief op groente en fruit. Op de agenda van het nieuwe kabinet staat een BTW-verlaging op groente en frui. Een wens die veel partijen hebben na de verhoging van zes naar negen procent btw.

Actie

De afgelopen jaren zijn gezonde producten veel harder in prijs gestegen dan ongezonde producten, blijkt uit cijfers die het CBS onlangs publiceerde. Hierdoor is kiezen voor gezonde voeding voor veel mensen vaak helemaal geen optie. Al jaren zetten diverse gezondheidsinstanties zich daarom in om de btw op groente en fruit te verlagen, maar helaas zonder resultaat. Dit kan niet langer vindt supermarktketen Dirk van den Broek. Onder het motto #detijdisrijp startte Dirk vorig jaar daarom een online petitie om de belasting op groente en fruit van 9% naar 6% te verlagen op detijdisrijp.nl.

52.000 handtekeningen

De petitie werd een hot topic op sociale media en werd massaal ondertekend. Ook in de verkiezingsdebatten werd gezonde voeding een belangrijk thema en werden programmapunten over groente en fruit een vast onderdeel op het menu van veel politieke partijen. Inmiddels zijn er ruim 52.000 handtekeningen verzameld. In juni 2021 overhandigde Marcel Huizing de petitie dan ook officieel aan de Tweede Kamercommissie voor Financiën.

Bron: @FoodClciks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Economie groeit met 0,4% in vierde kwartaal 2023

Analyse - In de laatste drie maanden van 2023 is er meer geld uitgegeven dan gedacht. Hierdoor is de Nederlandse economie iets sterker gegroeid dan eerder werd verwacht. De groei van de economie is in het vierde kwartaal uitgekomen op 0,4 procent.

Lees bericht




Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht


Omzet horeca nagenoeg gelijk in vierde kwartaal

Analyse - In 2023 heeft de horeca 13,2 procent meer omgezet dan in 2022. Ook in het vierde kwartaal steeg de omzet, zij het licht met 0,1 procent ten opzichte van het derde kwartaal. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) daalde in het laatste kwartaal van 2023 wel met 0,6 procent, zo meldt het CBS.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid