Frikandel meest bestelde product op Nieuwjaarsdag


De grootste besteller kwam uit Amsterdam; hij besteld 852 keer dit jaar waarvan 200 broodjes kaas

Analyse – Traditioneel maakt Thuisbezorgd aan het einde van het jaar een overzicht van de meest populaire bestelde gerechten. Dit jaar is het overzicht uitgebreider en biedt de analyse van de bestellingen een aardige inzage in het consumptiegedrag van de Nederlander bij bestellingen. Een overzicht van de Nederlandse trek in frikandel speciaal op nieuwjaarsdag en de grootste zoetekauw van Nederland, tot de duurste bestellingen en de populairste gerechten.

De gegevens zijn gebaseerd op de geanonimiseerde data van de bestellingen van zes miljoen mensen bij bijna 13.000 aangesloten restaurants. De analyse geeft een indruk van wat er in 2023 op het menu staat in Nederland. Wat opvalt is de populariteit van de frikandel. Ook op Nieuwjaarsdag. Want op die dag heeft de Nederlander een onweerstaanbare trek in deze snack. Maar Thuisbezorgd ziet ook een verdere groei van vega en vegan gerechten in Nederland. Van alle bestellingen is inmiddels 29,72% vegetarisch en 13,23% veganistisch. Verder groeit de bestelmarkt van ontbijtjes aan huis en de bezorging van toetjes.

Samen eten bij bestellingen

Het meest bestelde gerecht na Koningsdag is de pizza margherita. Volgens Thuisbezorgd wordt die ook niet alleen gegeten, maar vooral met vrienden of familie. Het samen eten is sowieso een belangrijk gegeven bij bestellingen. In Nederland wordt vooral besteld voor meerderen. Koppels bestellen het vaakst (46%). Familie:  39% Alleen: 23% Vrienden: 16%. Wellicht wordt dat verklaard door het feit dat Nederlanders het liefst hun bestelling combineren met het kijken van een film of serie (20%), samenzijn met vrienden (13%), het vieren van een speciaal moment zoals verjaardagen (9%) of als beloning na een lange werkdag (26%). Het best scorende gerecht tijdens de Champions League finale van dit jaar was de Döner Kapsalon.

Daarnaast nog enkele opmerkelijke resulaten uit de bestellingen bij Thuisbezorgd. Zo bestelde de grootste zoetekauw in Nederland dit jaar 577 desserts, waarvan 174 cheesecake macarons. Enkele van de meest bestelde toetjes zijn chocolade lavacake, kaneelstengels, baklava, chocolate chip cookies, en tiramisu. Ook werd gekeken naar de bestelkampioen van Nederland. Deze komt dit jaar uit Amsterdam. Die persoon bestelde 852 keer dit jaar, waarvan 200 broodjes kaas. Iemand anders uit Amsterdam kan rekenen op de allerduurste bestelling van 2023 met een rekening van €1.113, zonder fooi. In Nederland lag de hoogste fooi dit jaar op €46,45. Alleen in Zwitserland (€50,16) en Duitsland (€50) werden hogere fooien betaald. De meeste fooi geven overigens mensen in Drenthe, Zeeland en Noord-Holland. Terwijl ze in Friesland en Groningen veruit het zuinigst zijn met fooien geven.

Tot slot bracht Thuisbezorgd in kaart wat we vooral bestelden in 2023 bij Thuisbezorgd.nl en andere opmerkelijke zaken.

De meest bestelden gerechten zijn:

- Pizza margherita

- Döner kapsalon

- Cheeseburger

- Pizza salami

- Pizza shoarma

De meest bestelde gerechten gerangschikt per keuken:

- Italiaans: Pizza margherita, Pizza salami, Pizza shoarma

- Amerikaans: Cheeseburger, Hamburger, Kipburger

- Japans: Gyoza, Chicken teriyaki bowl, Maki mix

- Chinees: Babi pangang, Noedels, Wantan

- Indiaas: Butter chicken, Chicken tikka masala, Chicken biryani

De snelst groeiende keukens:

- Koreaans

- Indiaas

- Amerikaans

- Mexicaans

- Japans

Top 5 vegafans:

Noord-Holland (31,62%)

Groningen (31,17%)

Utrecht (30,32%)

Gelderland (30,13%)

Zuid-Holland (29,28%)

Top 5 veganfans:

- Noord-Holland (14,39%)

- Groningen (14,24%)

- Limburg (13,87%)

- Gelderland (13,45%)

- Zuid-Holland (13,12%)

Verder de gemiddelde uitgaven, per gerecht, per regio geven een beeld van de prijsverschillen in Nederland:

Regio #1 - Amsterdam

- Pizza margherita € 11,29

- Kapsalon € 9,54

- Frikandel € 2,83

Regio #2 - Rotterdam

- Pizza margherita € 10,40

- Kapsalon € 9,27

- Frikandel € 2,84

Regio #3 - Den Haag

- Pizza margherita € 11,22

- Kapsalon € 9,23

- Frikandel € 2,87

Regio #4 – Utrecht

- Pizza margherita € 10,31

- Kapsalon € 9,87

- Frikandel € 2,79

Regio #5 - Groningen

- Pizza margherita € 8,78

- Kapsalon € 9,87

- Frikandel € 2,71

Bron: Thuisbezorgd.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht



Eerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht


Cafetariaomzet groeit in februari met 2,4%

Cafetaria – De omzetten in de cafetariasector zijn in januari en februari dit jaar enigszins toegenomen ten opzichte van dezelfde maanden vorig jaar, met 2,8% in totaal. In de maand februari nam de omzet met 2,4% toe in vergelijking met dezelfde maand in 2023.

Lees bericht

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid