Frikandel meest bestelde product op Nieuwjaarsdag


De grootste besteller kwam uit Amsterdam; hij besteld 852 keer dit jaar waarvan 200 broodjes kaas

Analyse – Traditioneel maakt Thuisbezorgd aan het einde van het jaar een overzicht van de meest populaire bestelde gerechten. Dit jaar is het overzicht uitgebreider en biedt de analyse van de bestellingen een aardige inzage in het consumptiegedrag van de Nederlander bij bestellingen. Een overzicht van de Nederlandse trek in frikandel speciaal op nieuwjaarsdag en de grootste zoetekauw van Nederland, tot de duurste bestellingen en de populairste gerechten.

De gegevens zijn gebaseerd op de geanonimiseerde data van de bestellingen van zes miljoen mensen bij bijna 13.000 aangesloten restaurants. De analyse geeft een indruk van wat er in 2023 op het menu staat in Nederland. Wat opvalt is de populariteit van de frikandel. Ook op Nieuwjaarsdag. Want op die dag heeft de Nederlander een onweerstaanbare trek in deze snack. Maar Thuisbezorgd ziet ook een verdere groei van vega en vegan gerechten in Nederland. Van alle bestellingen is inmiddels 29,72% vegetarisch en 13,23% veganistisch. Verder groeit de bestelmarkt van ontbijtjes aan huis en de bezorging van toetjes.

Samen eten bij bestellingen

Het meest bestelde gerecht na Koningsdag is de pizza margherita. Volgens Thuisbezorgd wordt die ook niet alleen gegeten, maar vooral met vrienden of familie. Het samen eten is sowieso een belangrijk gegeven bij bestellingen. In Nederland wordt vooral besteld voor meerderen. Koppels bestellen het vaakst (46%). Familie:  39% Alleen: 23% Vrienden: 16%. Wellicht wordt dat verklaard door het feit dat Nederlanders het liefst hun bestelling combineren met het kijken van een film of serie (20%), samenzijn met vrienden (13%), het vieren van een speciaal moment zoals verjaardagen (9%) of als beloning na een lange werkdag (26%). Het best scorende gerecht tijdens de Champions League finale van dit jaar was de Döner Kapsalon.

Daarnaast nog enkele opmerkelijke resulaten uit de bestellingen bij Thuisbezorgd. Zo bestelde de grootste zoetekauw in Nederland dit jaar 577 desserts, waarvan 174 cheesecake macarons. Enkele van de meest bestelde toetjes zijn chocolade lavacake, kaneelstengels, baklava, chocolate chip cookies, en tiramisu. Ook werd gekeken naar de bestelkampioen van Nederland. Deze komt dit jaar uit Amsterdam. Die persoon bestelde 852 keer dit jaar, waarvan 200 broodjes kaas. Iemand anders uit Amsterdam kan rekenen op de allerduurste bestelling van 2023 met een rekening van €1.113, zonder fooi. In Nederland lag de hoogste fooi dit jaar op €46,45. Alleen in Zwitserland (€50,16) en Duitsland (€50) werden hogere fooien betaald. De meeste fooi geven overigens mensen in Drenthe, Zeeland en Noord-Holland. Terwijl ze in Friesland en Groningen veruit het zuinigst zijn met fooien geven.

Tot slot bracht Thuisbezorgd in kaart wat we vooral bestelden in 2023 bij Thuisbezorgd.nl en andere opmerkelijke zaken.

De meest bestelden gerechten zijn:

- Pizza margherita

- Döner kapsalon

- Cheeseburger

- Pizza salami

- Pizza shoarma

De meest bestelde gerechten gerangschikt per keuken:

- Italiaans: Pizza margherita, Pizza salami, Pizza shoarma

- Amerikaans: Cheeseburger, Hamburger, Kipburger

- Japans: Gyoza, Chicken teriyaki bowl, Maki mix

- Chinees: Babi pangang, Noedels, Wantan

- Indiaas: Butter chicken, Chicken tikka masala, Chicken biryani

De snelst groeiende keukens:

- Koreaans

- Indiaas

- Amerikaans

- Mexicaans

- Japans

Top 5 vegafans:

Noord-Holland (31,62%)

Groningen (31,17%)

Utrecht (30,32%)

Gelderland (30,13%)

Zuid-Holland (29,28%)

Top 5 veganfans:

- Noord-Holland (14,39%)

- Groningen (14,24%)

- Limburg (13,87%)

- Gelderland (13,45%)

- Zuid-Holland (13,12%)

Verder de gemiddelde uitgaven, per gerecht, per regio geven een beeld van de prijsverschillen in Nederland:

Regio #1 - Amsterdam

- Pizza margherita € 11,29

- Kapsalon € 9,54

- Frikandel € 2,83

Regio #2 - Rotterdam

- Pizza margherita € 10,40

- Kapsalon € 9,27

- Frikandel € 2,84

Regio #3 - Den Haag

- Pizza margherita € 11,22

- Kapsalon € 9,23

- Frikandel € 2,87

Regio #4 – Utrecht

- Pizza margherita € 10,31

- Kapsalon € 9,87

- Frikandel € 2,79

Regio #5 - Groningen

- Pizza margherita € 8,78

- Kapsalon € 9,87

- Frikandel € 2,71

Bron: Thuisbezorgd.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht


Nieuw bij Captain Food de plantaardige gehaktbal

Introductie – De plantaardige gehaktbal is te gebruiken voor het bekende broodjes bal, als onderdeel van een maaltijd, direct eetbaar vanuit de jus of als een berehap met pindasaus. De nieuwe vleesloze bal van Captain Food smaakt als half-om-half gehakt en is vrijwel overal voor inzetbaar.

Lees bericht

Minder bestellingen, maar beter resultaat bij Just Eat Takeaway

Bezorgdienst - Minder bestellingen, maar toch een beter resultaat. Dat is de kern van de jaarcijfers van moederbedrijf Just Eat Takeaway van het Nederlandse Thuisbezorgd. Het betere resultaat werd vooral geboekt omdat ondernemers meer betaalden aan de maaltijdenbezorgdienst. Het bedrijf wist te melden dat het operationeel resultaat in 2023 naar 324 miljoen euro steeg.

Lees bericht
Mayte Oosterveld van PLUS wordt CFO Just Eat Takeaway

Benoeming - De Raad van Commissarissen van Just Eat Takeaway.com heeft financieel  directeur Mayte Oosterveld van PLUS voorgedragen als Chief Financial Officer en lid van de Raad van Bestuur van Just Eat Takeaway.com. In die functie zal zij Brent Wissink opvolgen die zijn vertrek heeft aangekondigd.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid