HAK introduceert het ‘intelligente groentebord’ voor kinderen


De Delboeuf-illusie geïllustreerd / Foto bij: HAK

Eetgedrag -  Het was in december vorig jaar al aangekondigd dat groenteconservenbedrijf HAK met een intelligent groentebord zou komen. Vandaag is het zover. Het zogenaamde  ‘Helpende Bord’ moet ouders steun bieden om kinderen aan het eten van meer groenten te krijgen.

In de praktijk blijken kinderen gemiddeld niet boven de 73 gram/dag groenten uit te komen. En dat terwijl de gezondheidsrichtlijnen in die leeftijdsgroep tussen de 100-150 gram groenten per dag adviseren. Daarnaast eet 40% minder dan vijf dagen per week groenten. Door inzichten, die zijn verzameld om kinderen juist meer groente te laten eten, toe te passen in het ontwerp van het bord, moet in die situatie verandering komen.

Want met servies gaat zo’n veranderingsproces eenvoudiger. Dat is ook de mening van dr. Betina Piqueras Fiszman onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR), die hiernaar onderzoek heeft gedaan:  “Voor we een hap genomen hebben, hebben we al ‘geproefd’ met onze ogen. Hoe we ons eten presenteren, heeft een grote invloed op onze eetbeleving en ook op hoeveel we er uiteindelijk van eten.”

Nudgingtechnieken

Het 'Helpende Bord' lijkt zo op het oog op een normaal bord, maar is dat toch niet. Het is weliswaar gemaakt van keramiek, vrijwel wit van kleur en rond, maar er zitten allerlei subtiele nudgingtechnieken in verwerkt waaronder een verdieping die speciaal voor de groenten bestemd is. Het kind wordt zo zintuigelijk op het verkeerde been gezet en verleid meer groenten te eten dan anders.

Delboeuf-illusie

Het bord is ontworpen op basis van enkele wetenschappelijke inzichten, zoals de grootte van het bord, waardoor de hoeveelheid groente kleiner lijkt dan er feitelijk ligt; vanwege de witte kleur, spiegelen kinderen zich meer en beter aan de ouders, waardoor kinderen het gezonde eetgedrag van de ouders makkelijker volgen; en omdat er geen verhoogde en gekleurde rand zit op het bord wordt de portiegrootte verhoudingsgewijs kleiner en beter behapbaar. Volgens HAK wordt dit effect ook wel de Delboeuf-illusie genoemd.

Met de presentatie van het intelligente bord stopt HAK niet. Het bedrijf gaat nog verder onderzoeken wat de gebruikservaringen zijn bij consumenten. Nicole Freid, directeur Marketing en Innovatie van HAK, hoopt dat ouders samen met hun kinderen simpelweg met het Helpende Bord aan de slag gaan: "We kunnen niet garanderen dat het voor iedereen werkt, maar vrijwel alle gezinnen die het bord bij hun kinderen hebben getest waren positief.”

Bron: HAK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Frans van Engelen volgt Arjen van Strien op bij Hak

Benoeming - Frans van Engelen (37) start per 18 maart als nieuwe commercieel directeur van groente- en peulvruchtenfabrikant Hak. Van Engelen volgt Arjen van Strien op, die deze rol ruim tien jaar heeft vervuld. Ook treedt Van Engelen toe tot de directie van Hak.

Lees bericht

HAK stapt met nog eens drie groenten over op biologisch

Introductie - Na de rode bieten stapt HAK bij de volgende oogst volledig over op biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Lees bericht




Aardappelindustrie verspilt maar 3,4% voedsel

Voedselverspilling - De stichting Samen Tegen Voedselverspilling en de vereniging voor de Aardappelverwerkende industrie (VAVI) hebben laten onderzoeken hoeveel verspilling er optreedt in de verwerking van aardappel naar diepvriesproduct. Hieruit blijkt dat 96,6% van de aardappel een bestemming krijgt als voedsel of veevoer. Er wordt dus maar 3,4% verspild.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid