HAK stapt met nog eens drie groenten over op biologisch


Joachim Nieuwhoff, directeur Inkoop en Landbouw van HAK: “We geloven in de voordelen van biologische landbouw voor de lange termijn

Introductie - Na de rode bieten stapt HAK bij de volgende oogst volledig over op biologische teelt van sperziebonen, boerenkool en witte kool (zuurkool) van Nederlandse bodem. Hiermee zet de groente- en peulvruchtenfabrikant de volgende stap in het behalen van de biologische ambitie, die het bedrijf vorig jaar aankondigde.

Met de overstap van deze groenten is de groente- en peulvruchtenfabrikant opnieuw een stap dichterbij in het realiseren van haar biologische doelstellingen. HAK wil in 2027 volledig zijn overgeschakeld naar biologische teelt voor alle Nederlandse groenten en peulvruchten. Dit is ongeveer 85% van alle groenten en peulvruchten die het bedrijf laat telen. De komende jaren gaan alle groenten over naar biologisch.

Volgens de groente- en peulvruchtenfabrikant zijn alle gewassen geschikt om biologisch te telen, maar kent ieder gewas zijn eigen uitdagingen. Biologisch telen brengt meer risico’s met zich mee en vraagt om een zorgvuldige voorbereiding van het land. Door beperkte bijsturingsmiddelen is de teelt extra vatbaar voor de gevolgen van weersomstandigheden, zoals insectenplagen of schimmels. Een natte zomer verhoogt bijvoorbeeld het risico op schimmels bij de sperziebonen. “Die extra inspanningen worden ook gecompenseerd,” aldus Joachim Nieuwhoff, directeur Inkoop en Landbouw van HAK: “We geloven in de voordelen van biologische landbouw voor de lange termijn: de overstap is nodig voor de toekomstbestendigheid van ons bedrijf, de Nederlandse teelt en een betere leefomgeving en gezondere voeding. Maar we realiseren ons ook dat we de keten daarbij hard nodig hebben. Een verdienmodel voor de teler is daarom een voorwaarde”.

Versneld

De transitie kan in Nederland volgens HAK versneld worden met maatregelen als transitievergoedingen voor telers, een btw-vrijstelling voor biologische producten, het verkleinen van de prijsafstand door true pricing en campagnes om het bio-aanbod aantrekkelijk te maken voor de consument.

Bron: HAK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht


Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht

Frans van Engelen volgt Arjen van Strien op bij Hak

Benoeming - Frans van Engelen (37) start per 18 maart als nieuwe commercieel directeur van groente- en peulvruchtenfabrikant Hak. Van Engelen volgt Arjen van Strien op, die deze rol ruim tien jaar heeft vervuld. Ook treedt Van Engelen toe tot de directie van Hak.

Lees bericht

Leev wil vaart maken met verduurzaming

Verduurzamen - Het biologische merk Leev heeft zichzelf ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen gesteld. Het merk dat voedzame alternatieven voor ontbijt, lunch en tussendoortjes levert, is sinds begin dit jaar klimaatneutraal in haar eigen operatie. Leev streeft nu naar 35% reductie in haar zogenaamde Scope 3 emissies in 2030. Tevens is het bezig met het behalen van het B Corp certificaat.

Lees bericht


AH geeft zakelijke klant 10% korting op plantaardig en biologisch

Formulenieuws- Albert Heijn biedt geeft alle zakelijke klanten voortaan standaard 10% korting op alle biologische en AH Terra-producten. Deze laatste is de volledig plantaardige lijn van het eigenmerk. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland met een standaardkorting op Bio en AH Terra voor zakelijke klanten.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid