HAK teelt zwarte en witte bonen van Hollandse bodem


Het bord van HAK in het prefveld met witte bonen van CZAV in de Hoeksche Waard

Duurzaamheid - HAK heeft dit jaar voor het eerst stazakken en potten met zwarte en witte bonen van Nederlandse grond in de schappen. De bonen worden doorgaans geteeld op het Amerikaanse continent. De teelt is onderdeel van een groeiend experiment om meer ‘exotische’ bonen in Nederland te telen.

Het gaat nu nog om een beperkt volume, maar bij gebleken succes verwacht de groenten- en peulvruchtenfabrikant de teelt verder op te schalen. Zwarte en witte bonen worden normaal geteeld in Canada en Zuid-Amerika, maar lijken het ook goed te doen in de Nederlandse kleigrond. Uit een proefteelt van HAK in samenwerking met telersorganisatie CZAV in Zuid-Holland, blijkt dit goed te werken in onder meer de Hoeksche Waard. Nog niet alle stazakken en potten van HAK kunnen gevuld worden met Nederlandse bonen, maar de verwachting is dat dit in de toekomst wel mogelijk is. Zo komen de (grote rode) kidneybonen van HAK nu wel 100% van Nederlandse bodem.

HAK gaat de komende jaren door met de missie om zoveel mogelijk groente lokaal en op een duurzamere wijze te telen. Daarbij heeft HAK de ambitie uitgesproken om per 2027 al haar lokale groenten en peulvruchten biologisch telen, wat 85% van het volume is. Momenteel lopen er met CZAV nog meer proeven met onder andere de borlotti-boon en de kleine rode kidneyboon.

Bron: HAK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMcCain maakt goede start met regeneratieve landbouw

Duurzaam – Het vorig jaar gelanceerde programma voor regeneratieve landbouw van McCain in Nederland is boven verwachting uit de startblokken gekomen. Reden voor McCain om in 2024 de omvang van het programma verdubbelen. Onderdeel van di transitieproject is een samenwerking met de Rabobank voor het verstrekken van een aantrekkelijke rentekorting voor apparatuur die nodig is voor regeneratieve landbouw.

Lees bericht


‘Picnic-klant bestelt steeds gezondere producten’

Analyse  – Nederlanders kiezen steeds vaker voor gezonde boodschappen als fruit en zuivel. Conference peren, Griekse yoghurt en tropisch fruit behoorden het afgelopen jaar tot de snelste stijgers op het boodschappenlijstje bij Picnic. Dat blijkt uit een analyse van de online supermarkt op basis van bestelgegevens van ruim één miljoen Nederlandse huishoudens.

Lees bericht


Timo Hoogeboom (ex-HAK) gekozen tot FoodManager van het Jaar

Verkiezing - Op het Nationaal Food Congres is Timo Hoogeboom, voormalig ceo van Hak, uitgeroepen tot FoodManager van het Jaar. Hoogeboom komt de titel volgens de jury toe vanwege de manier waarop hij Hak transformeerde van traditionele conservenfabrikant tot een modern foodbedrijf dat een voortrekkersrol speelt in de transitie naar een eetpatroon met minder of geen vlees en daarbij ook...

Lees bericht

Belgische editie van ‘Nederlandse Week Zonder Vlees’ van start

Actie - Stichting Nationale Week Zonder Vlees van Isabel Boerdam start  maandag de eerste ‘Week Zonder Vlees-campagne’ in België.  België is het eerste land waar de in Nederland campagne naartoe gaat als onderdeel van haar Europese uitrol. Gesteund door de Europese Unie gaat de Week Zonder Vlees de komende jaren naar Denemarken (2024), Duitsland (2024), Spanje (2025) en Oostenrijk (2026). De ambitie is om...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid