In 150 jarig bestaan heeft Heineken-bier veel namen gehad


Campagnebeeld uit de nieuwste commercial van Heineken in het kader van het 150 jarig bestaan van het biermerk

Jubileum – Heineken-bier bestaat 150 jaar en heeft in die tijd heel wat namen gekend. Sommige namen waren ontleend aan een commercial, maar ook de creativiteit van de bierfans speelden een rol bij de totstandkoming van de bijnamen. ‘Biertje?, ‘Goudgele Rakker’, ‘Pilske, of ‘Koude Kletser’, zijn enkele van die namen en die komen nu allemaal op de verpakking te staan.

Ter ere van zijn 150ste verjaardag, introduceert Heineken een nieuwe Nederlandse campagne én limited edition verpakkingen. Met in de hoofdrol de tien  meest populaire bijnamen voor bier die in de loop der jaren zijn ontstaan en die in iedere regio van ons land anders zijn. ‘Pilske, of ‘Koude Kletser’, de meest populaire bijnamen worden zijn terug te vinden op de flessen en blikjes. Samen met de pay-off ‘Heerlijk, Helder, Hoe je ons ook noemt. Proost op 150 jaar gezelligheid’ laat Heineken zien dat het niet uitmaakt hoe je ze ook noemt, als je het maar gezellig hebt met elkaar.

Lachende ‘e’

In 1873 - op de kop af 150 jaar geleden – werd  het merk ‘Heineken’ officieel geïntroduceerd. In 1941 nam Freddy Heineken de brouwerij van zijn vader over. In de jaren die volgden, bouwde hij Heineken uit. Inmiddels is Heineken in 190 landen actief. Freddy Heineken drukte ook duidelijk zijn stempel op de marketing van het merk. Zo bedacht hij de lachende 'e' in het logo van het biermerk, tekende hij voor de slogan ‘Heerlijk, Helder, Heineken’ en sprak hij de fameuze woorden: “Ik verkoop geen bier, ik verkoop gezelligheid.”

Heerlijk Helder

Om te laten zien hoe Heineken door de jaren heen is omarmd en tijdens allerlei gelegenheden wordt gedronken, is er een nieuw commercial te zien op de Nederlandse televisie, die al deze bijnamen en momenten van gezelligheid viert. Veel van de namen zijn ook voortgekomen uit het onderzoek dat Heineken heeft laten uitvoeren onder ruim 1.100 Nederlanders. Hieruit blijkt dat er veel regionale verschillen zijn als het gaat om de vraag hoe bierliefhebbers uit verschillende delen van Nederland het liefst hun biertje bestellen. Zo is ‘Pilske’ een typisch zuidelijke vorm van bestellen, terwijl in het noorden het vaakst ‘Bierke’ aan de bar wordt geroepen. Mannelijke bierdrinkers gebruiken vaker de bijnamen ‘Pilsie’ en ‘Goudgele Rakker’, terwijl vrouwen het vaker hebben over? ‘Biertje’ en ‘Pintje’. Verder blijkt dat twintigers de namen ‘Pilsie’ en ‘Heinie’ gebruiken. Marketingmanager Els Dijkhuizen van Heineken: “Los van de regionale favorieten kwamen er nog veel meer bijnamen uit het onderzoek naar voren. Hele gekke, creatieve en grappige namen, waar zelfs wij nog nooit van hadden gehoord. Natuurlijk konden we niet al die namen op ons label zetten, maar het is een mooie selectie zo met deze tien! En Biertje? is natuurlijk in heel Nederland bekend door de reclame van onze favoriete Oostenrijkse skileraar; der Rudi”. Ook op de 0.0% flesjes komen verschillende bijnamen, waaronder natuurlijk het veelgebruikte ‘0.Nulletje’.

Bron: Heineken/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Heineken hoofdsponsor van Amsterdam jubileumjaar

Sponsoring – De Amsterdamse bierbrouwer Heineken wordt officieel hoofdsponsor van het Amsterdam 750 jubileumjaar. Om de samenwerking te vieren, hieven burgemeester van Amsterdam Femke Halsema en Heineken CEO Dolf van den Brink in de oude bestuurskamer van de bierbrouwer aan het Tweede Weteringplantsoen in Amsterdam het glas.

Lees bericht


ID&T verruilt na 20 jaar Heineken voor AB Inbev

Festival - Bezoekers van de festivals Mysteryland, Defqon.1, en Awakenings drinken voortaan geen producten meer van Heineken, maar van AB InBev. Na 20 jaar heeft festivalorganisator ID&T Groep de samenwerking met Heineken beëindigd en stapt de organisator over op de biermerken Bud en Corona.

Lees bericht

BOB wordt VIB bij De Vrienden van Amstel LIVE

Event – De 26e editie van De Vrienden van Amstel LIVE is van start gegaan. Tot en met 26 januari bezoeken 200.000 vrienden de grootste Amstel kroeg van Nederland. Zoals in iedere kroeg is het de vraag: wie is de BOB vandaag? Om de BOB extra positief in de schijnwerpers te zetten introduceert De Vrienden van Amstel LIVE de VIB; oftewel de ‘very...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid