ING: Na stroeve start zet horeca in 2021 stap naar herstel


Productpresentatie op HorecaEvenTT

Analyse - Met de verzwaarde lockdown is in de horeca de turbulentie nog niet voorbij. De sluiting en de corona-maatregelen zijn een hard gelag voor de sector en na een omzetverlies van 40% in 2020 begint 2021 zeer stroef. Dit beeld kan mede dankzij de komst van vaccins echter ook snel kantelen. Dit concludeert het ING Economisch Bureau in het nieuwe vooruitzicht horeca.

Volgens de analyse van het bureau begeven alle branches zich naar verwachting vanaf het tweede kwartaal weer op de weg terug omhoog. Van het omzetverlies wordt in 2021 daarom een deel goedgemaakt, maar de omzet ligt naar verwachting nog wel 20% onder het niveau van 2019. Door de combinatie van overheidssteun, uitstel van betalingen en het aanspreken van reserves zijn veel bedrijven op de been gebleven. Het langdurige verlies aan inkomsten en het onzekere perspectief resulteren in 2021 in een sterke toename van het aantal bedrijfsbeëindigingen en faillissementen. Omzet in 2021 nog 20% lager dan voor de corona-crisis.

Het exacte omslagpunt in 2021 laat zich lastig voorspellen, volgens ING, maar naar verwachting gaat de omzet van hotels, cafés en restaurants vanaf het tweede kwartaal weer sterk toenemen. Die groei is echter nog onvoldoende om het verlies uit 2020 goed te maken. Op jaarbasis ligt de omzet in de horeca in 2021 naar schatting 20 procent lager dan in 2019. De uitgangspositie verschilt sterk per bedrijfstak, want terwijl bijvoorbeeld hotels en vakantieparken vanaf de start van het jaar al wel omzet draaien, moeten cafés en het nachtleven vanaf nul beginnen. “In andere jaren is het een goed teken om de snelst groeiende sector te zijn. Dat gaat in 2021 niet op. Het is vooral een reflectie van het enorme omzetverlies in de horeca in 2020.” stelt Thijs Geijer ING sectoreconoom Leisure.

Hotels en cafés herstellen langzamer

De terugkeer naar normale omzetniveaus duurt bij hotels en cafés gemiddeld genomen langer dan bij restaurants en vakantieparken. Dit komt ten eerste omdat hotels en cafés in 2020 met het grootste omzetverlies kampen, het verlies voor hotels zit daarbij vooral in de grote steden. Ten tweede blijven beide branches in 2021 relatief lang last houden van corona-maatregelen. “Dankzij thuisbezorgen en afhalen is de impact van alle maatregelen bij restaurants iets minder groot dan bij cafés. Daarnaast verwachten we dat in de fase van versoepeling restaurants de draad weer wat sneller op kunnen pakken, onder andere doordat afstand houden er relatief makkelijker is”, aldus Geijer.

Faillissementen verdubbelen in 2021

ING Economisch Bureau schat dat er in 2021 500 tot 600 horecabedrijven failliet gaan, wat in het slechtste geval een verdubbeling betekent ten opzichte van 2020. Geijer: “Door het onzekere perspectief slaat de sterke groei van het aantal horecazaken van de afgelopen jaren om in een krimp. Faillissementen zijn daarbij het topje van de ijsberg want de meeste ondernemers die stoppen laten het niet zo ver komen en trekken zelf de stekker er uit”.

Naweeën

De impact van de coronacrisis op de horeca strekt verder dan alleen de gevolgen van de huidige maatregelen, zo laat ING weten. Het heeft er voor gezorgd dat een aantal veranderingen in gang zijn gezet die het perspectief voor de horeca voor langere tijd negatief beïnvloeden. Zo worden consumenten terughoudender met uitgaven in de horeca door oplopende werkloosheid en financiële onzekerheid. Bovendien blijven meer mensen thuis werken. Ook omdat bedrijven daarop aansturen. Dit heeft grote gevolgen voor cateraars en betekent ook minder vervoersbewegingen en dus minder kopjes koffie en broodjes voor onderweg, aldus de ING-analyse.

Bron: ING/@FoodClicks 

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

BOER&NLekker en platform Lokalist bundelen krachten

Samenwerken - Het korte ketenconcept BOER&NLekker, een initiatief van boerencoöperatie Agrifirm, en bestel- en transportplatform voor lokaal eten Lokalist bundelen hun krachten, met een nieuwe focus op de zakelijke markt. Beide partijen willen met de samenwerking een ‘one-stop shop’ inrichten voor retail, catering en horeca voor directe inkoop bij lokale duurzame boeren.

Lees bericht

De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024

Verkiezing – Maandagmiddag werd in het Utrechtse Tivoli Vredenburg de winnaars bekend gemaakt van de Gault & Millau Awards 2024. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Na afloop van de bijeenkomst werd de nieuwe...

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Vakjury Awards uitgereikt in bomvol Theater Figi

Verkiezing - De Award Uitreiking van de Nederlandse Horeca Prijzen vond deze week plaats in het sfeervolle Theater Figi in Zeist. Doelstelling van de Nederlandse Horeca Prijzen is om een podium te bieden aan uitblinkers in de horecabranche om daarmee ook anderen te inspireren.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid