ING verwacht nog geen volledig herstel horeca in 2021


Analyse – Volgens het Economisch Bureau van de ING stevent de horeca af op een omzetdaling van 30 tot 40% in 2020. Vooral in de maand april is de sector door een diep dal gegaan. In die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind. Voor eind 2021 verwacht het bureau ook nog geen volledig herstel van de horeca.

De ING ziet het herstel van de horeca vooral traag verlopen door de combinatie van beperkende maatregelen, veranderde consumentenvoorkeuren en een krimpende economie. Bovendien is de daling van de horeca nu groter dan die van de financiële crisis in 2009 toen de omzet in de horeca daalde met 8,7%. De tijdelijke verplichte sluiting van horecagelegenheden in combinatie met de terughoudendheid bij consumenten, internationale reisbeperkingen en het verbod op evenementen gaat nu een enorm gat slaan in de omzet, aldus ING.

De versoepeling van de coronamaatregelen heeft in juni en juli wel wat soelaas geboden, maar veel bedrijven zijn gedwongen te starten met de handrem er op in verband met de anderhalve meter richtlijn. Met name de overheidsmaatregelen hebben er voor gezorgd dat bedrijven overeind zijn gebleven. “Je hoeft niet ver te zoeken om signalen te vinden over het zware weer waarin de horeca zich bevindt. Door middel van drastische kostenreductie en massaal gebruik van de steunmaatregelen vanuit de overheid zijn veel bedrijven op de been gebleven”, stelt Thijs Geijer ING sectoreconoom Leisure dan ook in zijn analyse.

Pintransacties

De ontwikkeling van het aantal pintransacties geeft een indicatie van de impact die alle maatregelen in de coronaperiode hebben gehad. Het aantal pintransacties bij eet- en drinkgelegenheden lag in april bijna 70 procent lager dan een jaar eerder blijkt uit betaaldata van ING. Inmiddels is er weer meer mogelijk dan alleen het afhalen en bezorgen van maaltijden en is het aantal pintransacties deels opgekrabbeld. In juni lag het totale aantal transacties nog 33 procent onder het niveau van 2019.

De ING lat weten dat de gevolgen van de coronacrisis nog lange tijd voelbaar blijven. De beperkende maatregelen, het wegblijven van de toeristen en het feit dat grote evenementen nog niet zijn toegestaan, zorgen voor een vertraging in het herstel. Ook de oplopende werkloosheid en de economische onzekerheid in Nederland zal er voor zorgen dat consumenten eerder bezuinigen op zaken als horecabezoek. “Deze combinatie van factoren remt de mogelijkheid voor de horeca om op korte termijn al volledig te herstellen. De terugkeer naar omzetniveaus die in de buurt komen van ‘normaal’ kan daardoor zeker tot eind 2021 duren zelfs als een tweede golf uitblijft”, aldus Thijs Geijer.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht



CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid