‘ING verwacht voor 2021 6.500 tot 10.000 faillissementen’


Analyse – ING Economisch Bureau verwacht dat door de coronacrisis het aantal faillissementen in 2021 kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Als 1,5% tot 2,5% van de bedrijven voor 2021 bankroet gaat betekent dit het faillissement voor zo’n 6.500 tot 10.000 bedrijven. In 2019 ging 0,8% van de bedrijven failliet.

Ondanks de grote economische krimp wordt de schade volgens ING beperkt door een aantal dempende factoren. Naast de overheidssteun hebben bedrijven verschillende mogelijkheden om het omzetverlies (deels) op te vangen door variabele kosten te verlagen en afscheid te nemen van flexibel personeel. Bovendien zijn zwaar getroffen sectoren als de horeca en detailhandel minder gevoelig ten opzichte van andere sectoren voor faillissementen doordat zij relatief weinig kapitaalgoederen hebben, analyseert Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau.

Sterke toename

De uitbraak van het coronavirus zorgt dit jaar voor een ongekend grote economische krimp van ruim 6%. Na jaren van relatief weinig faillissementen zal het aantal zowel in 2020 als in 2021 toenemen. Voor 2020 gaat het ING Economisch Bureau uit van ongeveer 4.500 faillissementen, wat een stijging is van 40% ten opzichte van 2019. In 2021 valt het aantal faillissementen twee tot drie keer hoger uit dan in 2019. Het percentage bedrijven dat failliet gaat loopt daarbij op van 0,8% in 2019 naar 1,5% tot 2,5% in 2021, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 faillissementen. Hierbij wordt uitgegaan van het ING basisscenario waarbij geen sprake is van een tweede lockdown in het najaar.

Overheidssteun

Overheidssteun voorkomt dat het aantal faillissementen fors hoger ligt. Uit een analyse van het buerau blijkt dat met name de horeca en de zakelijke dienstverlening het meest gebruik kunnen maken van de overheidssteun (gemeten naar percentage van de omzet). Zo kan in de horeca tot bijna 20% van de verloren omzet gecompenseerd worden door de verschillende financiële regelingen. De groothandel ontvangt van alle sectoren relatief de minste overheidssteun.

Flexibiliteit

Een tweede dempende factor betreft de toegenomen flexibiliteit van bedrijven in de afgelopen tien jaar. Vooral de groothandel, bouw en detailhandel zijn flexibel. Meer dan 70% van de omzet in deze sectoren bestaat uit flexibele kosten, waarvan het grootste deel de inkoopkosten zijn. Deze kunnen relatief snel worden verlaagd bij een dalende omzet.

Laag risico

Ten derde is niet iedere sector even gevoelig voor faillissementen. Ondanks dat bijvoorbeeld de horeca en detailhandel (non-food) zwaar worden getroffen, is het risico op faillissementen in deze sectoren relatief laag. Het feit dat er weinig kapitaalgoederen zijn, maakt het voor schuldeisers weinig aantrekkelijk. Veelal worden deze bedrijven uit eigenbeweging beëindigd in plaats van een faillissement af te wachten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

The Avocado Show failliet, maar twee restaurants blijven open

Formulenieuws - Op verzoek van de onderneming zelf, heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag 16 juli het faillissement uitgesproken van ‘The Avocado Show Holding BV’. Deze vennootschap staat aan het hoofd van een horeca franchiseformule en heeft ook twee eigen restaurants in Amsterdam, onder de naam ‘The Avocado Show’.

Lees bericht


burgerme lanceert nieuw virtueel merk YAY FRY-DAY

Formulenieuws - burgerme heeft de lancering aangekondigd van een virtuele merk: YAY FRY-DAY. Het virtuele merk is gericht op gefrituurde kip biedt de franchisenemers de kans twee merken vanuit één keuken de exploiteren, waardoor er een breder publiek kan worden bereikt. De komst van het nieuwe merk wordt gemeld door de Nationale Franchise Gids.

Lees bericht

CrowdAboutNow groeit 50% in eerste zes maanden

Financiering - Crowdfunding platform CrowdAboutNow, dat het kleinbedrijf financiert met behulp van hun klanten en fans, heeft in het eerste halfjaar van 2024 11 miljoen gefinancierd. Dit is een record voor het platform en een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar. Dat meldt het financieringsplatform maandag in een bericht.

Lees bericht

Udo Delfgou nieuwe algemeen directeur KHN

Benoeming - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat Udo Delfgou per 1 oktober aantreedt als de nieuwe algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca. Hij volgt in die functie Dirk Beljaarts op, die recent benoemd is in het huidige kabinet als minister van Economische Zaken. Delfgou heeft veel bestuurlijke ervaring.

Lees bericht



Instock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel

Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid