‘ING verwacht voor 2021 6.500 tot 10.000 faillissementen’
_640_480_90.jpg)
Analyse – ING Economisch Bureau verwacht dat door de coronacrisis het aantal faillissementen in 2021 kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Als 1,5% tot 2,5% van de bedrijven voor 2021 bankroet gaat betekent dit het faillissement voor zo’n 6.500 tot 10.000 bedrijven. In 2019 ging 0,8% van de bedrijven failliet.
Ondanks de grote economische krimp wordt de schade volgens ING beperkt door een aantal dempende factoren. Naast de overheidssteun hebben bedrijven verschillende mogelijkheden om het omzetverlies (deels) op te vangen door variabele kosten te verlagen en afscheid te nemen van flexibel personeel. Bovendien zijn zwaar getroffen sectoren als de horeca en detailhandel minder gevoelig ten opzichte van andere sectoren voor faillissementen doordat zij relatief weinig kapitaalgoederen hebben, analyseert Katinka Jongkind, econoom bij het ING Economisch Bureau.
Sterke toename
De uitbraak van het coronavirus zorgt dit jaar voor een ongekend grote economische krimp van ruim 6%. Na jaren van relatief weinig faillissementen zal het aantal zowel in 2020 als in 2021 toenemen. Voor 2020 gaat het ING Economisch Bureau uit van ongeveer 4.500 faillissementen, wat een stijging is van 40% ten opzichte van 2019. In 2021 valt het aantal faillissementen twee tot drie keer hoger uit dan in 2019. Het percentage bedrijven dat failliet gaat loopt daarbij op van 0,8% in 2019 naar 1,5% tot 2,5% in 2021, wat neerkomt op 6.500 tot 10.000 faillissementen. Hierbij wordt uitgegaan van het ING basisscenario waarbij geen sprake is van een tweede lockdown in het najaar.
Overheidssteun
Overheidssteun voorkomt dat het aantal faillissementen fors hoger ligt. Uit een analyse van het buerau blijkt dat met name de horeca en de zakelijke dienstverlening het meest gebruik kunnen maken van de overheidssteun (gemeten naar percentage van de omzet). Zo kan in de horeca tot bijna 20% van de verloren omzet gecompenseerd worden door de verschillende financiële regelingen. De groothandel ontvangt van alle sectoren relatief de minste overheidssteun.
Flexibiliteit
Een tweede dempende factor betreft de toegenomen flexibiliteit van bedrijven in de afgelopen tien jaar. Vooral de groothandel, bouw en detailhandel zijn flexibel. Meer dan 70% van de omzet in deze sectoren bestaat uit flexibele kosten, waarvan het grootste deel de inkoopkosten zijn. Deze kunnen relatief snel worden verlaagd bij een dalende omzet.
Laag risico
Ten derde is niet iedere sector even gevoelig voor faillissementen. Ondanks dat bijvoorbeeld de horeca en detailhandel (non-food) zwaar worden getroffen, is het risico op faillissementen in deze sectoren relatief laag. Het feit dat er weinig kapitaalgoederen zijn, maakt het voor schuldeisers weinig aantrekkelijk. Veelal worden deze bedrijven uit eigenbeweging beëindigd in plaats van een faillissement af te wachten.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Swinkels breidt Cornet-familie uit met Gold Blond (5,8%)
Introductie – Palm Breweries in België, onderdeel van de Nederlandse brouwerij Swinkels, heeft de Cornet-familie uitgebreid met Cornet Gold Blond. Het is volgens de brouwer een verfijnd blond bier met een vol karakter en een lager alcoholpercentage van 5,8%.
Lees bericht‘s-Hertogenbosch is Nederlandse horecahoofdstad
Onderzoek – Op basis van restaurantdichtheid, gastbeoordelingen en betaalbaarheid is ’s-Hertogenbosch Horeca Hoofdstad van Nederland. De Brabants stad heeft daarin de concurrentie van Maastricht en Leeuwarden in de rug. De Friese hoofdstad blijkt wel de meest voordelige stad te zijn.
Lees berichtStrijd om de CuliQuiz 2025 gaat finale in
Wedstrijd - Studenten uit de gastvrijheidssector maken zich op voor de finale van de CuliQuiz Battle, een innovatieve kenniswedstrijd die horeca onderwijs en het bedrijfsleven samenbrengt.
Lees berichtFastned en Vermaat starten meerjarige samenwerking
Tankstation - Het Europese snellaadbedrijf Fastned, en de Vermaat Groep, specialist in horecaconcepten, kondigen een meerjarige samenwerking aan. De samenwerking richt zich op het neerzetten van een hoogwaardig horeca- en retailconcept bij verschillende snellaadstations van Fastned langs Europese snelwegen.
Lees berichtHorecaEvenTT blijft vaste waarde in het noorden
Vakbeurzen – De vakbeurs HorecaEvenTT in de WTC Expo in Leeuwarden werd goed bezocht. Traditioneel bezoeken altijd veel horecaondernemers van de Waddeneilanden de vakbeurs en ook die waren deze keer weer aanwezig. De beurs valt verder altijd op door de warme aankleding van de expositieruimte en de verzorgde stands.
Lees berichtKop is er af bij HorecaEvenTT in WTC Expo Leeuwarden
Vakbeurzen - De kop is er af bij HorecaEventt in Leeuwarden in WTC Expo. Bijna 500 exposanten presenteren nog tot en met woensdag hun producten en concepten. De horecabeurs in het noorden trekt traditioneel altijd veel ondernemers van de Waddeneilanden.
Lees bericht