Kabinet draait versoepelingen horeca deels terug


Corona – Het kabinet heeft vrijdagavond een aantal eerdere versoepelingen in de horeca teruggedraaid. Zo moeten de horecabedrijven vanaf zaterdag 10 juli uiterlijk om 24.00 uur dicht en zijn evenementen zonder plaatsing van het bezoek niet meer toegestaan. Bedoeling van de nieuwe maatregelen is de snelle opmars van het aantal coronabesmettingen een halt toe roepen.

De maatregelen van het kabinet waren te verwachten op basis van de oplopende besmettingscijfers. Aangegeven werd dat weliswaar het aantal ziekenhuisopnames en ic-opnames als gevolg van de coronabesmettingen laag blijft, maar dat de sterk oplopende cijfers voldoende reden geven tot zorg.

De nieuwe maatregelen treffen vooral de horeca en evenementensector. Zo geldt voor alle cafés, evenementen, theatervoorstellingen en sportwedstrijden dat iedereen een eigen zitplek moet hebben op anderhalve meter afstand. Dat heeft behoorlijke consequenties voor de exploitatie. Het kabinet heeft aangegeven dat de steunmaatrgelen 'meeademen'. 

Demissionair premier Mark Rutte noemde de nieuwe beperkingen ‘niet leuk, maar wel noodzakelijk’. De voornaamste maatregel is het sluiten van clubs en discotheken tot in ieder geval 13 augustus. Met behulp Testen voor Toegang mochten die locaties op 26 juni de deuren weer openen. Het systeem vertoonde echter gaten. Veel bezoekers deelden dezelfde QR-code met elkaar en daarnaast werden de QR-codes ook niet goed gecontroleerd door de horecabedrijven, wat leidde tot verschillende besmettingshaarden.

Code rood

Andere reden waarom het kabinet ook heeft besloten de maatregelen door te voeren is de kans dat internationaal Nederland als land wordt aangemerkt met een code rood. Die code is bepalend voor de - wellicht extra - maatregelen die landen gaan instellen om Nederlanders te ontvangen, maar ook om eigen inwoners te laten vertrekken naar Nederland.

De maatregelen volgens de Rijksoverheid op een rijtje:

Horeca alleen met vaste zitplaats op anderhalve meter

- Voor horeca geldt dat deze open is, mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

- Alle horeca sluit dagelijks om middernacht tot 6 uur ‘s ochtends. Entertainment, zoals live optredens en harde muziek, is verboden.

- Discotheken en nachtclubs sluiten opnieuw hun deuren.

- Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs waarmee een uitzondering op de anderhalvemeterregel mogelijk was, dus op pauze tot en met 13 augustus 2021.

Zitten bij evenementen en bij locaties voor cultuur en sport

- Evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten zijn toegankelijk mits iedereen een vaste zitplaats heeft en op anderhalve meter afstand van elkaar zit.

- Bij gebruik van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) kan op deze locaties extra publiek aanwezig zijn. Iedereen heeft dan een zitplaats en er geldt een beperking van de beschikbare ruimte: maximaal twee derde van de capaciteit mag worden gebruikt.

- Een toegangstest voor een coronatoegangsbewijs is per dinsdag 13 juli 24 uur geldig. Dit was 40 uur.

- Evenementen duren maximaal 24 uur.

Bron: RVO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht

Schiphol vernieuwt Lounge 2 met nieuwe horecaconcepten

Luchthaven - Schiphol werkt aan de vernieuwing van Lounge 2, het gebied dat zich bevindt na de securitycontrole voor passagiers met bestemmingen veelal buiten Europa. Het horeca- winkelgebied krijgt een nieuwe inrichting, waarbij de beleving van passagiers centraal staat. Er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe luxe merken en een vernieuwd aanbod aan horeca- en winkelmogelijkheden. 

Lees bericht



Minder faillissementen in februari, maar horeca stijgt

Analyse - In februari zijn 26 minder bedrijven failliet verklaard dan in januari, meldt het CBS. Dat is een daling van 7 procent. De onderliggende trend van het aantal faillissementen is echter bijna 2 jaar stijgend. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

Lees bericht

Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid