Kabinet verscherpt aantal horecaregels door slechte coronacijfers


Horeca blijft waarschijnlijk toch gesloten, afhalen en bezorgen mag wel

Coronamaatregelen – Het kabinet maakt zich zorgen over de toename van het aantal coronabesmettingen en verscherpt daarom een aantal regels. Zo moeten bezoekers van horecagelegenheden reserveren bij bezoek en hun naam en contactgegevens achterlaten. Daarnaast zijn bij horecagelegenheden alleen zitplaatsen toegestaan voor bezoekers, zowel binnen als buiten. En kunnen attractieparken, musea en horecazaken voor maximaal twee weken gesloten worden als duidelijk is dat zij een besmettingshaard zijn.

Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid hebben dat vanavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt. Dat bezoekers aan de horeca hun contactgegevens achter moeten laten heeft, alles te maken met het bron- en contactonderzoek dat moet worden gedaan indien er toch een uitbraak is. In veel van onze omringende landen, zoals Duitsland, gebeurt dat al.

Zorgen

Rutte gaf duidelijk aan dat de toename in het aantal besmettingen hem en het kabinet zorgen baart. “We moeten er alles aan doen om besmettingen te voorkomen.” Hij noemde de huidige ontwikkelingen niet ‘de gevreesde tweede golf’, maar waarschuwde wel dat er ook niet een tweede lockdown moet komen. “Als alle maatregelen worden nagekomen dan moet dat voldoende zijn om het virus onder controle te houden”, aldus de premier.

Controlefase

Met regelmaat werd de fase waarin we nu zitten aangeduid als de controlefase. “Bij oplaaiende haarden is het van belang dat we die gelijk kunnen bestrijden, door te testen en mensen die in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon er op te wijzen dat zij dan twee weken in quarantaine moeten. De GGD gaat dat ook controleren. Net zoals zij dat ook gaan doen met vliegreizigers uit landen met code oranje.

Jongeren

De besmettingen van de laatste tijd doen zich vooral voor bij jongeren, ook omdat die de anderhalve meter regel minder (willen) naleven. Dus werd ook waarschuwend naar deze groep gesproken.” Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kunt wel anderen besmetten,” aldus Rutte. Als gevolg van de hoge besmettingsgraad onder jongeren, zijn de ontgroeningsfeesten bij de universiteiten en hogescholen voor het aankomende studiejaar dan ook verboden.

Gemeentelijke bevoegdheid

Het kabinet geeft ook meer bevoegdheid aan de burgemeesters en de veiligheidsregio’s om de maatregelen zoveel mogelijk lokaal te kunnen inzetten. Zo kunnen zij bijvoorbeeld ook bepalen of horecagelegenheden om 24.00 uur moeten sluiten. Maar als die maatregelen niet werken of niet worden nagekomen en het aantal besmettingen blijft stijgen, dan kunnen die maatregelen landelijk worden doorgevoerd. Het kabinet wil het aantal besmettingen vooral beteugelen door te wijzen op ieders eigen verantwoordelijkheid, maar schroomt niet beperkingen weer toe te passen als de regels onvoldoende worden nageleefd, waardoor het virus weer meer ruimte krijgt.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht


Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht



Sfeervolle Belgische Tavola laat bezoekers echt genieten

Vakbeurs – Aan culinaire hoogtepuntjes geen gebrek op de Belgische vakbeurs Tavola in Kortrijk. Dit driedaagse horecaevenement trekt traditioneel ook altijd veel Nederlandse vakbezoekers. Belangrijkste reden is dat de horecabeurs veel specialiteiten laat zien en de foodprofessional ook echt kan genieten van de kwaliteit van de producten.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid