KVK verwacht toename faillissementen en stoppers


KvK verwacht meer faillissementen door te lage omzetten en hoge schulden

Analyse - De komende maanden zullen meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode. Dat verwacht Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KVK, op basis van een groot onderzoek.

‘Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren’, stelt Klein Swormink, maar de vraag is of die omzet groot genoeg is, zodat zij ook in de toekomst het hoofd boven water kunnen houden en in staat zijn hun schulden af te betalen. ‘Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn,’ aldus de programmamanager.

Onderzoek

KVK deed van 22 februari tot 2 maart onderzoek onder 1.135 ondernemers. Uit dat onderzoek kwam een divers beeld, veel ondernemers deden het goed, maar er was ook een groep die het moeilijk had. Op dit moment geeft 14% van ondernemers in Nederland aan dat het bedrijf er slecht voorstaat. Het rapportcijfer is bij hen een vijf of lager. 10% daarvan is bijna failliet of is aan het overleven. Klein Swormink: ‘Op dit moment zijn er ongeveer 220.000 ondernemers die het echt moeilijk hebben. Zij staan voor de vraag: stoppen of doorgaan’. Maar in beide gevallen weten ze niet precies wat te doen.

Schulden

13% van de ondernemers heeft, volgens de KvK, op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55%), toeleveranciers (25%) en banken (22%). Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Dat wegduiken geen oplossing is, is duidelijk. Klein Swormink adviseert die ondernemers toch vooral de balans op te maken van alle schulden en er mee aan de slag te gaan. ‘Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.’

Emoties

Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed, blijkt uit het KvK-onderzoek. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13% ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen.

Bron: KvK/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid