Laatste btw-aangifte is ook einde boekjaar 2023


De btw-aangifte over het vierde kwartaal is feitelijk ook de afsluiting van het boekjaar en vraagt extra aandacht

Financieel – De laatste btw-aangifte van 2023 komt eraan, en dat betekent: extra goed opletten. Die btw-aangifte is feitelijk ook de afsluiting van het boekjaar en vraagt om extra attentie. Als ondernemer in de horeca is het goed om hierbij stil te staan. De Belastingdienst heeft de belangrijkste aandachtspunten op een rij gezet, zodat uiterlijk 31 januari 2024 de btw-aangifte én betaling juist worden ingediend.

De 5 aandachtspunten voor de btw-aangifte die de belastingdienst geeft voor het vierde kwartaal zijn:

1. Gebruikte je de auto zowel zakelijk als privé? Gebruik de rekenhulp

Reed je in 2023 ook privé met de auto van de zaak? Of gebruikte je juist je privéauto voor zakelijke ritten? In de aangifte van het vierde kwartaal moet je de btw voor het privégebruik van de auto corrigeren. Gebruik hiervoor de rekenhulp ‘btw of btw-aftrek over uw auto’ en bereken snel de btw voor jouw situatie.

2. Correcties voor eerdere aangiftes? Geef ze door

Je komt er bij de jaarafsluiting achter dat je in 2023 bijvoorbeeld een factuur bent vergeten in de btw-aangifte. Geen zorgen, je kunt dit corrigeren. Is de correctie in de btw minder dan € 1.000? Dan mag je deze meenemen in de aangifte over het vierde kwartaal. Is de correctie meer dan € 1.000, geef deze dan door via het ‘suppletieformulier omzetbelasting’. Dit formulier vind je op Mijn Belastingdienst Zakelijk.

3. Doe altijd btw-aangifte. Ook als je geen omzet had

Na afloop van ieder kwartaal ben je als ondernemer verplicht btw-aangifte te doen. Deze staat ieder kwartaal voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Je hebt een maand de tijd om de btw-aangifte in te vullen. Doe dus altijd aangifte, óók als je geen omzet hebt gedraaid. Zo voorkom je een boete.

4. Neem je per 1 januari 2024 deel aan de kleineondernemersregeling (KOR)? Doe ook dan btw-aangifte

Heb je een bevestiging gekregen dat je per 1 januari 2024 aan de KOR deelneemt? Dan staat er over het vierde kwartaal nog een btw-aangifte voor je klaar in Mijn Belastingdienst Zakelijk. Vergeet deze niet op tijd in te vullen en te versturen.

5. 1 januari 2024: goed moment om te starten met een online boekhouding

In het kader van goede voornemens, is het nieuwe jaar een goed moment om te starten met een online boekhouding. Zo houd je de administratie vanaf 1 januari 2024 direct vanaf het begin overzichtelijk bij in een online boekhoudprogramma.

De btw-aangifte én betaling over het vierde kwartaal moeten uiterlijk 31 januari 2024 binnen zijn.

Bron: Belastingdienst/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Plastic verpakking valt in meeste gevallen onder 9% btw-tarief

Belasting – Het btw-tarief op plastic bekers- en bakjes is in de meeste gevallen toch 9% en niet het hoge tarief van 21%. Volgens een discussie tussen de Belastingdienst en Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat die verantwoordelijk is voor de invoering van de SUP (Single Use Plastic)-regeling, is het product dat verpakt wordt leidend voor het tarief. Dit meldt Frituurwereld naar aanleiding...

Lees bericht


Belastingdienst: ‘Weet waar je recht op hebt als ondernemer’

Belastingdienst  – Het is weer tijd voor de belastingaangifte inkomstenbelasting. Heb je een eigen horecaonderneming en ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? Dan kun je misschien minder belasting betalen door gebruik te maken van een aantal aftrekposten. Zo mag je € 6.310 van je winst afhalen als je meer dan 1.225 uur aan je bedrijf werkte. En ben je startende ondernemer? Dan heb je...

Lees bericht




‘Helft van startende ondernemers ziet graag af van btw-aangifte’

Belastingdienst - Uit een flitspeiling van de Belastingdienst blijkt dat bijna de helft van de startende ondernemers en zzp’ers graag afziet van de btw-aangifte. Het gaat hierbij om ondernemers die zelf hun btw-aangifte doen. Voor ondernemers met een structurele jaaromzet van € 20.000 of minder is dat mogelijk door deel te nemen aan de kleineondernemersregeling. De Belastingdienst roept deze ondernemers op...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid