‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’


Steeds meer supermarkten kiezen voor zelfscankassa's / Foto bij: Coop

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft bij een meerderheid van de supermarktklanten de voorkeur.

79% van de respondenten gebruikt de zelfscankassa in de supermarkt, blijkt uit het onderzoek. Inmiddels hebben vormen van zelfscan zelfs bij 59% van de ondervraagden de voorkeur boven de gewone kassa. Het aanbieden van zelfscankassa’s in supermarkten is daarmee een belangrijke drijfveer voor een supermarktbezoek, zo laar onderzoeksbureau Q&A weten. Gemiddeld bezoekt 15% van de respondenten een supermarkt zonder zelfscankassa’s actief minder vaak. Het weghalen van de zelfscankassa’s is voor 19% een reden om te wisselen van supermarkt. Ruim een kwart (28%) van de 30 tot 44 jarigen verwacht een andere supermarkt te kiezen wanneer de zelfscankassa wordt verwijderd, terwijl dit wel een belangrijke doelgroep vormt voor de supermarkten.

Per ongeluk

Ruim één derde van de respondenten heeft wel eens iets meegenomen uit de supermarkt zonder te betalen, al is dit voornamelijk per ongeluk (27%). 9% geeft aan wel eens bewust iets te hebben gestolen. 29% van de respondenten geeft daarnaast aan wel eens gezien te hebben dat een klant iets meenam uit de supermarkt zonder te betalen. Respondenten schatten zelf in dat bij 5% van alle zelfscankassa-transacties bewuste diefstal wordt gepleegd. Onder omstandigheden vindt 19% van de respondenten het toelaatbaar dat er gestolen wordt uit de supermarkt. Dit betreft voornamelijk situaties waarin sprake is van pure noodzaak door geldgebrek.

Bron: Q&A\@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Wakker Dier signaleert daling vleesverkoop supermarkten

Analyse – Uit verkoopdata van marktonderzoekbureau Circana signaleert Wakker Dier dat de vleesverkopen de laatste vier jaar met 16,4 procent zijn gedaald. Ook vorig jaar verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten al minder vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig. Dat telt inmiddels aardig op,” aldus Collin Molenaar van Wakker Dier...

Lees berichtAl 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht

Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht


Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht

Marc Jansen nieuwe algemeen directeur bij CBL

Benoeming - Bij het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) heeft per 1 januari 2024 een directeurswissel plaatsgevonden. Marc Jansen heeft de functie van algemeen directeur René Roorda overgenomen. Roorda blijft op zijn huidige dossiers actief als directeur bij het CBL.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid