Minder groei in franchise, wel aandacht voor optimalisatie


Analyse - Franchise stabiliseert in Nederland en de aandacht binnen de sector verschuift van groei naar optimalisatie. Dat stelt ING Economisch Bureau in de themavisie Franchise. Om franchise in de toekomst aantrekkelijk te houden is het maken van een afweging over de optimale mix van franchisevestigingen en filialen noodzakelijk. Franchise was de afgelopen jaren als bedrijfsmodel succesvol, maar is nu in een aantal sector volgroeid. Het totale aantal vestigingen neemt al vijf jaar nauwelijks toe, zo laat de analyse van ING Economisch Bureau zien en de omzet stabiliseert. Door veranderingen in de bedrijfsomgeving zoals verstedelijking, concurrentie vanuit het buitenland en de opkomst van e-commerce houden franchiseformules de uitgangspunten van hun formule tegen het licht. Dit leidt onder andere tot een heroriëntatie van de vestigingenmix en strategie. Drie scenario’s Voor de toekomstige mix van filialen en franchisevestigingen zijn drie scenario’s denkbaar, volgens het economisch bureau: 1. inzet op de groei van het belang van franchisevestigingen, 2. een status quo, of 3. een geleidelijke afbouw ten faveure van filialen. Formules staan hierbij voor een complexe beslissing. Vanuit de belangen van franchisegevers en franchisenemers is een afweging van financiële, commerciële, juridische en operationele argumenten nodig om uiteindelijk tot een juiste mix te komen. ‘De dynamiek in de markt brengt voor zowel franchisegevers als franchisenemers de urgentie met zich mee om te veranderen’, aldus Dirk Visser, Specialist Franchise en arrangementen. ‘Heroriëntatie van de vestigingenstrategie kan essentieel blijken maar vraagt wel om wederzijds draagvlak bij zowel de franchisegever als de franchisenemers’. Bron: ING Economisch Bureau

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

ING verwacht nog geen volledig herstel horeca in 2021

Analyse – Volgens het Economisch Bureau van de ING stevent de horeca af op een omzetdaling van 30 tot 40% in 2020. Vooral in de maand april is de sector door een diep dal gegaan. In die maand zagen hotels het aantal gasten met 95% dalen en werd er bij restaurants en cafés 70% minder gepind. Voor eind 2021 verwacht het bureau ook nog geen volledig...

Lees bericht

‘ING verwacht voor 2021 6.500 tot 10.000 faillissementen’

Analyse – ING Economisch Bureau verwacht dat door de coronacrisis het aantal faillissementen in 2021 kan verdubbelen of zelfs verdrievoudigen ten opzichte van 2019. Als 1,5% tot 2,5% van de bedrijven voor 2021 bankroet gaat betekent dit het faillissement voor zo’n 6.500 tot 10.000 bedrijven. In 2019 ging 0,8% van de bedrijven failliet.

Lees bericht

‘Horeca blijft doorgroeien, maar vlakt af’

Marktcijfers - De horeca blijft in Nederland het komend jaar groeien, maar de sterkste omzetgroei is er wel vanaf. Omdat mensen meer te besteden hebben neemt het aantal overnachtingen in hotels toe en ook stijgt het aantal consumpties en de verkopen van maaltijden. Ook een aantal grote internationale evenementen zorgt voor groei en de toename in toerisme. Dat meldt ING...

Lees bericht

Spare Rib Express opent 60ste bezorgrestaurant

Formulenieuws - Foodserviceketen Spare Rib Express heeft onlangs de zestigste bezorglocatie geopend in Kampen. De afgelopen maand heeft de franchiseformule bijna elke week een nieuw bezorgrestaurant geopend. David Pinedo, woordvoerder van Spare Ribs Express verklaart de groei de laatste jaren door het toenemende vertrouwen van nieuwe ondernemers in de formule.  Voor de locatie in Kampen betreft een franchisersduo dat al...

Lees bericht


ING ziet horecagroei licht afvlakken

Analyse – Hoewel de verkopen van  maaltijden, drankjes en hotelovernachtingen in de horeca naar verwachting met zo’n 2% stijgen dit jaar, zal die stijging volgend jaar minder zijn. ING Economisch Bureau verwacht dat in 2020 de horecaomzetten met zo’n 1,5% zullen toenemen, een duidelijke vertraging in vergelijking met het gemiddelde groeitempo van 4% in de afgelopen vijf jaar. De groei wordt voornamelijk gerealiseerd...

Lees bericht

Franchiser De Folter opent zijn vierde Spare Rib Express

Formulenieuws - Spare Rib Express heeft er met ingang van deze maand een nieuw bezorgrestaurant bij. Voor franchisenemer Ashwin de Folter is de locatie in Oosterhout zijn vierde bezorgrestaurant binnen de formule. De Spare Rib Express-formule groeit de laatste tijd hard door met name ondernemers die meerdere locaties openen. De formule telt op dit moment 56 bezorgrestaurants en heeft openingen in...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid