Politie en SVH gaan diplomafraude horecaportiers aanpakken


Veel horecaondernemers kunnen de hoge energiekosten niet doorberekenen aan de gasten

Horeca – De Nationale Politie en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) zien een buitensporige toename van diplomafraude. Bij controles door de politie blijkt een deel van de horecaportiers te beschikken over vervalste diploma’s. Beide partijen hebben besloten de diplomafroude bij horecaportiers hard aan te pakken.

Sinds de heropening van de horeca is er een grote vraag naar horecaportiers om evenementen en uitgaansavonden in de horeca in goede banen te leiden. Uit controle blijkt nu dat veel van deze portiers op basis van vervalste diploma’s ten onrechte beveiligingspassen hebben gekregen. Volgens de politie en SVH leidt dit tot onveilige situaties, omdat de betreffende frauderende portiers niet over de vereiste vaardigheden en papieren beschikken. Uiteindelijk kan de horecaondernemer die de portier al dan niet via een bedrijf inhuurt, de dupe worden. Hij is verantwoordelijk voor de veiligheid in en rond het bedrijf.

Noodzaak

De noodzaak van goede horecaportiers blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toename van het aantal openbare orde misdrijven is ten opzichte van 2019 met 65% gestegen. Nu alles weer open is, is het aannemelijk dat deze stijgende trend zich doorzet in 2022. Dat maakt het nog noodzakelijker dat gekwalificeerde mensen bij de deur staan.

Politie

Er is binnen de politie een specifieke themagroep die zich onder andere bezighoudt met de beveiliging in de horeca. Deze zogeheten themagroep Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus (WPBR) heeft in samenspraak met SVH alle regionale politie-eenheden opgeroepen de controle op te voeren. Zowel bij het afgeven van de beveiligingspas, als aan de deur bij de bedrijven moet de controle worden opgevoerd. De politie mag een pas voor een horecaportier afgeven wanneer de aanvrager in het bezit is van het diploma SVH Horecaportier. Via het Diplomaregister van SVH, waarin alle gediplomeerde horecaportiers zijn opgenomen, kan de politie of werkgever controleren of iemand daadwerkelijk in het bezit is van dit diploma.

Controle

De twee meest voorkomende vormen van fraude zijn het vervalsen van diploma’s en identiteitsfraude. In het geval van identiteitsfraude heeft een ander zich voorgedaan als examenkandidaat met vervalste legitimatie. Deze persoon heeft tegen betaling namens iemand anders het examen afgelegd. Ook is het voorgekomen dat tijdens de aanvraag van de beveiligingspas iemand met een vervalst diploma er tussendoor is geglipt. De politie is daarom voornemens om met terugwerkende kracht deze controle (nogmaals) uit te voeren.

In geval van fraude wordt de toestemming en de beveiligingspas per direct ingetrokken. Daarnaast wordt door SVH altijd aangifte gedaan van valsheid in geschrifte. Het betreft hier een misdrijf uit het Wetboek van Strafrecht." Ricardo Eshuis, directeur van SVH: "SVH is door het ministerie van Justitie en Veiligheid aangewezen als certificerende instantie voor horecaportiers. SVH neemt haar taak hierin zeer serieus omdat veilig uitgaan juist in deze tijd na de lockdowns een grote behoefte is van zowel gasten als de horecabedrijven."

Bron: SVH/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jonge talenten gekroond als Talent van de Toekomst

Wedstrijd – Deze week  zijn de gastronomische talenten van Nederland de strijd met elkaar aangegaan tijdens Talent van de Toekomst 2024. De eerste editie sinds 2019 van deze jaarlijkse vakwedstrijd, die voor de tiende keer werd gehouden. In totaal hebben 70 jonge koks en gastheren & -vrouwen meegedaan.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid