‘Producent Miami Burger’ start eerste vegan burgerbar


Amsterdam heeft de eerste Miami Burgerbar, waar de consument de kwaliteit van de vegan burgers kan ervaren / Foto bij: Joshua Walter–NocturMax.com

Fastfood – Een hamburger die smaakt als een Big Mac maar die toch volledig vegan is. Een burger die de uitdagende naam draagt van The Big Hack met als ondertiteling: ‘The most famous burger in the world got hacked’ . Dat is niet alleen creatief bedacht, maar legt de lat ook hoog qua verwachting. En dat is precies wat Miami Burger vanuit de restaurantlocatie in de Amsterdamse Leidsekruisstraat wil vertellen: een vegan topproduct, dat kan wedijveren met alle fastfood klassiekers.

Wie gezonder en duurzamer wil eten, moet keuzes maken. En als het aan Miami Burger ligt valt die keuze op ‘burger met friet'. De Brit Tom Bursnall begon samen met zijn compagnon vanuit een tijdelijk restaurant vier jaar geleden met het ontwikkelen van een burger met minder toevoegingen, minder verzadigde vetten, minder zout en minder negatieve impact op het klimaat. Een burger die ook nog eens vegan moest worden. Tijdens de lockdowns werd het product niet alleen verder ontwikkeld en kwamen er ook meerdere varianten bij en ging het bedrijf horecabedrijven beleveren. Inmiddels zijn dat er wereldwijd zo’n 3500, waarvan er zo’n 2500 in Groot-Brittannië. Maandag 2 mei opende het bedrijf een locatie in Amsterdam gericht op bezorging, maar ook met een ‘in-dinning‘ mogelijkheid. Een locatie die bedoeld is, om consumenten te overtuigen van de kwaliteit, want de kernactiviteit van Miami Burger is toch die van leverancier.

Ambitie

De ambitie van Miami Burger is om snel uit te breiden in Europa met vegan fastfood dat zo goed is dat je niets ander meer wilt. Niet alleen omdat ze goed smaken, maar ook omdat de producten een bijdrage leveren aan problemen van overgewicht en het milieu. Voor Bursnall lagen daarin de belangrijkste motivaties om zelf aan de slag te gaan voor een plantbased alternatief voor de vleesvarianten. Hij zag de Britse bevolking steeds dikker worden en de berichten over obesitas waren alarmerend. Maar ook de zwaar bewerkte plantaardige vleesvervangers boden meestal geen alternatief. Want de meeste vleesvrije burgers, worstjes en bacon die hij in de schappen terugvond, zaten boordevol verzadigde vetten als palm- en kokosolie. En ook de gebruikte soja bij de producten was weinig duurzaam omdat het van ver werd ingevlogen. Bursnall wilde dat veranderen met Miami Burger. De burgerproducten haalt nu de meeste producten van dichtbij, zoals de soja uit Duitsland en de tarwe vanuit Nederland.

Proefkeuken

Productontwikkeling vindt plaats vanuit een proefkeuken in London. Als belangrijkste voorwaarden voor het product gelden dat het product lekker moet zijn en dat er geen onnodige en slechte ingrediënten in zijn verwerkt. Onder die technische restricties zijn naast de The Big Hack vegan producten ontwikkeld zoals de Classic Hot & Spicy Miami Burger, een Crispy Fried Chick’n burger en een Smokey BBQ not bacon en de Smoked Streaky Mini Rashers, die op dit moment bij meer dan 3000 restaurants in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Dubai geserveerd worden.

Investeerders

De markt voor plantaardig eten is inmiddels zo gegroeid dat steeds meer investeerders in deze nieuwe markt instappen. Zo ook bij Miami Burger. Sinds begin 2022 is vegan investeerder Loui Blake de CEO van Miami Foods, het bedrijf achter Miami Burger. Blake: ‘In de afgelopen 4 jaar gingen 600% meer mensen plantaardig eten. Maar eerlijk: da’s voor ons niet eens het punt. Plantbased fastfood moet zo goed zijn dat zelfs de grootste burger geek die plantaardige optie verkiest boven het origineel. Vegan als favoriet. Daar moeten we met zijn allen naartoe. Want als de gezondere en duurzamere optie zo gruwelijk goed smaakt, waarom zou je anders kiezen?’

Alternatief

Vanuit Amsterdam moet nu de rest van Europa worden overtuigd. Op de planning staan meerdere burgerbar-locaties in Europese hoofdsteden. De eerste locatie van Miami Burger aan de Leidsekruisstraat wordt gerund door de Amsterdamse horecaondernemer Boyd Baptist. Tijdens de lockdown werke Baptist al een tijd onder de radar als bezorgrestaurant in de hoofdstad. ‘We moeten ‘t alternatief zijn voor de grote namen hier om de hoek. Echt fastfood, maar dan goed’.

Bron: @FoodClicks

Interieur van de eerste Miami Burger-locatie in Amsterdam
Vanuit de burgerbar wil Miami Burger de consument overtuigen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht


Eerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht


Nieuw bij Captain Food de plantaardige gehaktbal

Introductie – De plantaardige gehaktbal is te gebruiken voor het bekende broodjes bal, als onderdeel van een maaltijd, direct eetbaar vanuit de jus of als een berehap met pindasaus. De nieuwe vleesloze bal van Captain Food smaakt als half-om-half gehakt en is vrijwel overal voor inzetbaar.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid