Programma ScaleUpFood gaat food & agri scale-ups ondersteunen


Ondersteuning – Het nieuwe programma ScaleUpFood van ScaleUpNation, Foodvalley en Rabobank moet food & agri scale-ups gaan ondersteunen. Het programma is vandaag gelanceerd. “Klimaatverandering, de grootte van de wereldbevolking en afval – ze bieden allemaal kansen voor innovatieve, technologiegedreven ondernemingen in de hele keten”, zegt Menno van Dijk, oprichter van ScaleUpNation. “ Uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt dat minder dan 1% van de startende bedrijven binnen 5 jaar een jaaromzet van €9 miljoen haalt. Opschalen in food en agri is misschien nog wel een grotere uitdaging. De agrifoodsector verschilt van andere sectoren als het gaat om de innovatiesnelheid en de implementatie. Dat hangt samen met de groeiseizoenen, de lange verkoopcycli, conservatieve klanten en gecompliceerde regelgeving. Foodinnovatie Hoewel Nederland van oudsher een centrum is van foodinnovatie, is zeker niet gegarandeerd dat dat in de toekomst zo blijft. Investeringen in innovatieve bedrijven in de early stage-fase blijven achter bij die in andere landen en te weinig jonge, veelbelovende food- en agribedrijven slagen erin op te schalen. Roger van Hoesel, directeur Foodvalley NL voegt daar aan toe: “Deze samenwerking zal een nieuwe golf creëren van food en agri scale-ups die zich richten op technologie en duurzaamheid.” Jeroen Leffelaar, Managing Director Food & Agri Innovation bij Rabobank, zegt dat "de huidige voedselproductiesystemen eenvoudigweg onhoudbaar zijn, zelfs bij de huidige bevolking. De behoefte aan echte innovatie in de food en agri waardeketen is groter dan ooit tevoren. Als we willen dat de nieuwe ideeën en technologieën van vandaag de game-changing oplossingen van morgen worden, moeten we de meest veelbelovende bedrijven in de early stage-fase ondersteunen met opschalen.” ScaleUpFood ScaleUpFood is een onderzoeks-, ondersteunings- en investeringsinitiatief voor scale-ups met een omzet van minstens € 1 miljoen omzet. Het programma richt zich op de uitdagingen die gepaard gaan met opschalen. Topondernemers uit het Nederlandse bedrijfsleven worden bij het programma betrokken. Anieke Wierenga, directeur van ScaleUpFood: “Ondernemers die de scale-up fase in food en agri hebben bereikt, zijn de besten van de besten. Maar wat ze hier heeft gebracht, zal ze niet naar het volgende niveau brengen. We kijken ernaar uit om dit najaar met onze eerste groep de mogelijkheden te ontsluiten voor aanzienlijke groei." Bron: @FoodClicks Ondersteuning – Het nieuwe programma ScaleUpFood van ScaleUpNation, Foodvalley en Rabobank moet food & agri scale-ups gaan ondersteunen. Het programma is vandaag gelanceerd. “Klimaatverandering, de grootte van de wereldbevolking en afval – ze bieden allemaal kansen voor innovatieve, technologiegedreven ondernemingen in de hele keten”, zegt Menno van Dijk, oprichter van ScaleUpNation. “ Uit onderzoek van zijn bedrijf blijkt dat minder dan 1% van de startende bedrijven binnen 5 jaar een jaaromzet van €9 miljoen haalt. Opschalen in food en agri is misschien nog wel een grotere uitdaging. De agrifoodsector verschilt van andere sectoren als het gaat om de innovatiesnelheid en de implementatie. Dat hangt samen met de groeiseizoenen, de lange verkoopcycli, conservatieve klanten en gecompliceerde regelgeving. Foodinnovatie Hoewel Nederland van oudsher een centrum is van foodinnovatie, is zeker niet gegarandeerd dat dat in de toekomst zo blijft. Investeringen in innovatieve bedrijven in de early stage-fase blijven achter bij die in andere landen en te weinig jonge, veelbelovende food- en agribedrijven slagen erin op te schalen. Roger van Hoesel, directeur Foodvalley NL voegt daar aan toe: “Deze samenwerking zal een nieuwe golf creëren van food en agri scale-ups die zich richten op technologie en duurzaamheid.” Jeroen Leffelaar, Managing Director Food & Agri Innovation bij Rabobank, zegt dat "de huidige voedselproductiesystemen eenvoudigweg onhoudbaar zijn, zelfs bij de huidige bevolking. De behoefte aan echte innovatie in de food en agri waardeketen is groter dan ooit tevoren. Als we willen dat de nieuwe ideeën en technologieën van vandaag de game-changing oplossingen van morgen worden, moeten we de meest veelbelovende bedrijven in de early stage-fase ondersteunen met opschalen.” ScaleUpFood ScaleUpFood is een onderzoeks-, ondersteunings- en investeringsinitiatief voor scale-ups met een omzet van minstens € 1 miljoen omzet. Het programma richt zich op de uitdagingen die gepaard gaan met opschalen. Topondernemers uit het Nederlandse bedrijfsleven worden bij het programma betrokken. Anieke Wierenga, directeur van ScaleUpFood: “Ondernemers die de scale-up fase in food en agri hebben bereikt, zijn de besten van de besten. Maar wat ze hier heeft gebracht, zal ze niet naar het volgende niveau brengen. We kijken ernaar uit om dit najaar met onze eerste groep de mogelijkheden te ontsluiten voor aanzienlijke groei." Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Thema-attractie World Food Experience opent in 2023

Experience – Eind 2023 gaat de World Food Center Experience open. Bezoekers van dit eerste thema-attractiecentrum kunnen vanaf dat moment met al hun zintuigen voedsel gaan beleven. In de Experience ontdekken bezoekers de complete wereld achter hun eten op een leuke en leerzame manier.

Lees bericht


‘Één dag extra thuiswerken is 400 miljoen euro omzetderving’

Onderzoek – Eén dag extra in de week thuiswerken kost de cateringsector en de broodjeszaken rondom de kantoren 400 miljoen euro aan omzetderving. Dat heeft de Rabobank becijferd. PURA GO micromarkets en Selecta met AH to go zien deze ontwikkelingen als een bevestiging waarom het concept van de onbemande of bemande minimarkets bij bedrijven succesvol kan zijn.

Lees bericht

Voucherregeling voor innovaties tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Bedrijven die aan de slag willen met innovaties voor een circulaire voedselketen kunnen gebruik maken van de voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling. De regeling stimuleert bedrijven om voedselverspilling te voorkomen en reststromen optimaal te verwaarden.

Lees bericht

Wageningse ‘hotspot-locatie’ voor startups Roots bestaat 1 jaar

Startups - Roots Innovation Hub, de vestigingslocatie voor startups op het World Food Center-terrein in Ede, viert haar eerste verjaardag. Ondanks de coronacrisis heeft ROOTS de afgelopen 12 maanden maar liefst 25 jonge bedrijven weten aan te trekken. De bliksemstart laat zien dat laagdrempelige kantoor- en experimenteerruimte voor startende ondernemers in trek is.

Lees bericht


Rabobank helpt getroffen mkb’ers met aangepaste pintarieven

Actie - Rabobank gaat mkb’ers, die zijn getroffen door de lockdown  helpen met een alternatieve tarifering voor de pinbundel. Klanten met een pinbundel van 100 tot en met 10.000 transacties in Rabo OmniKassa en klanten met een Rabo PinTegoed, betalen tijdelijk geen kosten. In ieder geval tot en met maart 2021 betaalt een ondernemer enkel voor losse transacties tegen het vaste transactietarief...

Lees bericht




© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid