ProVeg petitie tegen vegaburgerverbod 100.000 getekend


Actie – De ProVeg petitie tegen het vegaburgerverbod heeft afgelopen zondag de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Doel van de petitie is het voorkomen dat namen voor vleesvervangers zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’ niet meer mogen. Een nieuwe EU-wet wil die namen verbieden omdat ze verwarrend zijn met de namen voor echt vlees.

De petitie van stichting ProVeg kreeg op Dierendag onverwacht steun dank zij een item in Zondag met Lubach. Hierdoor werd de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Er is veel kritiek op de nieuwe EU-wet. “Het vegaburgerverbod kan er voor zorgen dat vegetarische burgers en worstjes binnenkort omgedoopt worden tot ‘schijven´ en ‘buizen´. Zelfs een precieze omschrijving als “plantaardig alternatief voor yoghurt” mag dan niet meer. Wat klinkt als een 1 aprilgrap, werd daadwerkelijk voorgesteld door het Europees Parlement op 1 april 2019 en houdt een jaar later nog steeds stakeholders in de voedingsindustrie bezig,” laat Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, weten.

De Nederlandse regering vindt de naamgeving minder verwarrend en liet eerder weten geen tegenstander te zijn de vleesnamen voor vleesloze producten. Het Europese Parlement stemt over de wetgeving in de week van 19 oktober. ProVeg vreest nadelige effecten voor de plantensector als de wet wordt aangenomen en roept de politiek, de voedselindustrie en de consument om de regelgeving te stoppen. De stichting voelt zich gesteund door vleesbedrijven die ook plantaardige producten op de markt brengen met vleesnamen.

In de uitzending van Zondag met Lubach werd de discussie over de naamgeving verder opgevoerd. Ruim 1,7 miljoen kijkers zagen hoe Lubach ‘gehackt’ maakte van de vleeslobby met een nep-campagnefilmpje. Na de uitzending stroomden de handtekeningen binnen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

BOON stopt met vleesvervangers voor retail

Vleesvervangers - BOON stopt met de vleesvervangers voor retail. Vanaf week 8 ligt het merk niet meer in de schappen van de supermarkten. Het merk zegt zich niet meer te willen mengen in de strijd tegen huismerken en merken met ‘diepere zakken’.

Lees bericht


‘Helft van Europese vleeseters mindert vleesconsumptie’

Plantaardig - Ruim de helft van de Europese vleeseters is actief bezig hun vleesconsumptie te verminderen. Dit is 5% meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Europees gefinancierde Smart Protein onderzoek uitgevoerd door ProVeg International in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.

Lees bericht

Subway meeste vegan opties van grote fastfood ketens

Analyse - In Nederland heeft Subway de meeste vegan opties van alle grote fastfoodketens. Bij deze lunchformule is 12% van de hoofdgerechten helemaal plantaardig te bestellen. Ook bieden ze iedere woensdag de ‘Vegan Supreme’ patty op basis van quinoa en kikkererwten aan als ‘Sub of the Day’.

Lees bericht




‘Informatie over gezonde voeding voor veel Nederlanders verwarrend’

Onderzoek - Ruim 30% van de Nederlanders vindt informatie over gezonde voeding verwarrend. Mensen weten niet of koolhydraten slecht zijn, of ze genoeg eiwitten eten en vragen zich af of vleesvervangers echt gezond zijn. Meer dan de helft van de 1000 ondervraagde Nederlanders heeft wel behoefte aan betrouwbare informatie over gezonde voeding.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid