ProVeg petitie tegen vegaburgerverbod 100.000 getekend


Actie – De ProVeg petitie tegen het vegaburgerverbod heeft afgelopen zondag de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Doel van de petitie is het voorkomen dat namen voor vleesvervangers zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’ niet meer mogen. Een nieuwe EU-wet wil die namen verbieden omdat ze verwarrend zijn met de namen voor echt vlees.

De petitie van stichting ProVeg kreeg op Dierendag onverwacht steun dank zij een item in Zondag met Lubach. Hierdoor werd de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Er is veel kritiek op de nieuwe EU-wet. “Het vegaburgerverbod kan er voor zorgen dat vegetarische burgers en worstjes binnenkort omgedoopt worden tot ‘schijven´ en ‘buizen´. Zelfs een precieze omschrijving als “plantaardig alternatief voor yoghurt” mag dan niet meer. Wat klinkt als een 1 aprilgrap, werd daadwerkelijk voorgesteld door het Europees Parlement op 1 april 2019 en houdt een jaar later nog steeds stakeholders in de voedingsindustrie bezig,” laat Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, weten.

De Nederlandse regering vindt de naamgeving minder verwarrend en liet eerder weten geen tegenstander te zijn de vleesnamen voor vleesloze producten. Het Europese Parlement stemt over de wetgeving in de week van 19 oktober. ProVeg vreest nadelige effecten voor de plantensector als de wet wordt aangenomen en roept de politiek, de voedselindustrie en de consument om de regelgeving te stoppen. De stichting voelt zich gesteund door vleesbedrijven die ook plantaardige producten op de markt brengen met vleesnamen.

In de uitzending van Zondag met Lubach werd de discussie over de naamgeving verder opgevoerd. Ruim 1,7 miljoen kijkers zagen hoe Lubach ‘gehackt’ maakte van de vleeslobby met een nep-campagnefilmpje. Na de uitzending stroomden de handtekeningen binnen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

The Veggie Lovers heeft nu biologische receptuur

Introductie – Vega heeft er een aanwinst bij: The Veggie Lovers. Het merk met verschillende vleesvervangende producten van Future Food Group heeft een upgrade ondergaan. Niet in de verpakking, maar ook door volledig over te stappen op een biologische receptuur.

Lees bericht


Stegeman introduceert omeletplakjes als vleesalternatief

Introductie – Stegeman is van oudsher een vlees- en vleeswarenbedrijf, maar de laatste jaren sterk aan het innoveren op het gebied van alternatieven zonder of met minder vlees. Dit keer introduceert het bedrijf een nieuwe innovatie, de omeletplakjes. Daarmee speelt Stegeman in op het veranderde voedingspatroon van Nederlanders, want steeds vaker kiezen consumenten voor een ei als vervanger van vlees.

Lees bericht
‘Nederland telt meer flexitariërs dan vleeseters’

Onderzoek - Meer dan de helft van de Nederlanders (53%) eet minimaal maandelijks vleesvervangers. Dat meldt onderzoeksbureau Markteffect. Het bureau voert jaarlijks onderzoek uit naar het sentiment rondom vleesvervangers en dit jaar blijkt dat een aanzienlijk deel van de Nederlanders minder vlees is gaan eten.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid