ProVeg petitie tegen vegaburgerverbod 100.000 getekend


Actie – De ProVeg petitie tegen het vegaburgerverbod heeft afgelopen zondag de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Doel van de petitie is het voorkomen dat namen voor vleesvervangers zoals ‘kipstuckjes’ of ‘vegan schnitzel’ niet meer mogen. Een nieuwe EU-wet wil die namen verbieden omdat ze verwarrend zijn met de namen voor echt vlees.

De petitie van stichting ProVeg kreeg op Dierendag onverwacht steun dank zij een item in Zondag met Lubach. Hierdoor werd de mijlpaal van 100.000 handtekeningen gehaald. Er is veel kritiek op de nieuwe EU-wet. “Het vegaburgerverbod kan er voor zorgen dat vegetarische burgers en worstjes binnenkort omgedoopt worden tot ‘schijven´ en ‘buizen´. Zelfs een precieze omschrijving als “plantaardig alternatief voor yoghurt” mag dan niet meer. Wat klinkt als een 1 aprilgrap, werd daadwerkelijk voorgesteld door het Europees Parlement op 1 april 2019 en houdt een jaar later nog steeds stakeholders in de voedingsindustrie bezig,” laat Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland, weten.

De Nederlandse regering vindt de naamgeving minder verwarrend en liet eerder weten geen tegenstander te zijn de vleesnamen voor vleesloze producten. Het Europese Parlement stemt over de wetgeving in de week van 19 oktober. ProVeg vreest nadelige effecten voor de plantensector als de wet wordt aangenomen en roept de politiek, de voedselindustrie en de consument om de regelgeving te stoppen. De stichting voelt zich gesteund door vleesbedrijven die ook plantaardige producten op de markt brengen met vleesnamen.

In de uitzending van Zondag met Lubach werd de discussie over de naamgeving verder opgevoerd. Ruim 1,7 miljoen kijkers zagen hoe Lubach ‘gehackt’ maakte van de vleeslobby met een nep-campagnefilmpje. Na de uitzending stroomden de handtekeningen binnen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsHelft Nederlanders vindt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd

Onderzoek – Bijna de helft (48%) van de Nederlanders vindt dagelijks vlees eten niet meer van deze tijd. En van de mensen die een keer per maand vleesvervangers nuttigen, geeft zelfs 70% aan dat het dagelijks eten van vlees niet meer van deze tijd is. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Markteffect, dat tijdens de Nationale Week Zonder Vlees, gekeken heeft naar het...

Lees bericht
Donny Craves koeken voortaan vegan

Introductie - De koeken van Donny Craves, onder meer te vinden bij AH To Go, zijn vanaf nu vegan - met assistentie van ProVeg. De nieuwe koeken zijn te krijgen in 3 smaken: pecan karamel zeezout, appeltaart en chocolade stukjes.

Lees bericht

Schouten Europe genomineerd voor Foodvalley Champions 2020

Verkiezing - Schouten Europe is één van de drie genomineerden voor de Foodvalley Champions 2020 verkiezing. Schouten Europe is genomineerd in de categorie eiwittransitie. De Foodvalley Champions-prijzen worden uitgereikt tijdens de komende Foodvalley Summits op 13 en 14 oktober in Wageningen.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid