QR Code van GS1 helpt in strijd tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Tijdens de Verspillingsvrije Week (8 t/m 14 september) staat Nederland stil bij de enorme hoeveelheid voedsel die jaarlijks verloren gaat: 1,6 miljard kilo, goed voor 23 miljoen gemiste maaltijden in één week. Een nieuw hulpmiddel in de strijd tegen verspilling is de QR Code powered by GS1.
De QR-code van GS1 geeft consumenten en bedrijven beter inzicht in producten en hun houdbaarheid. “Ongeveer vijf procent van de Nederlandse CO₂-uitstoot komt van voedsel dat we wél produceren, maar niet eten,” aldus Toine Timmermans, directeur van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. “Met goede data kunnen we eerder ingrijpen en producten een nuttige bestemming geven.”
De QR-code
De nieuwe QR-code, die de komende jaren op alle voedselproducten verschijnt, gaat verder dan de traditionele streepjescode. Via de GS1 Digital Link bevat deze informatie over houdbaarheid, batchnummers, herkomst en samenstelling. Retailers kunnen hiermee efficiënter voorraadbeheer voeren en producten tijdig afprijzen. Consumenten krijgen praktische tips, zoals hoe je na de THT-datum alsnog kunt beoordelen of een product bruikbaar is. Mirjam Karmiggelt, CEO van GS1 Nederland, benadrukt het belang van samenwerking: “De technologie is er. Nu is het zaak om die in de hele keten te benutten. Als bedrijven en consumenten beter geïnformeerd zijn, kunnen we verspilling écht terugdringen.”
Spaanse supermarktketens zoals Mercadona zetten de QR-code al succesvol in. Timmermans: “Ook in Nederland is het tijd om te laten zien dat dit werkt. Gewoon beginnen, dan volgt de rest vanzelf.
e rest vanzelf.
Bron: GS1/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Top Bakkers Groep sluit zich aan bij Samen Tegen Voedselverspilling
Voedselverspilling - Top Bakkers Groep is sinds kort stakeholder van Stichting Samen Tegen Voedselverspilling. De organisatie uit Apeldoorn zet hiermee een volgende stap in haar duurzaamheidsbeleid, waarin het tegengaan van voedselverspilling een speerpunt is.
Lees berichtWiersma op NLvoedt: “Voedsel is de basis voor alles”
Event - Tijdens de derde editie van foodevent NLvoedt onderstreepte demissionair landbouwminister Femke Wiersma het strategische belang van voedselproductie. “Voedsel is de basis voor alles. Niet alleen voor onze welvaart, maar ook voor onze veiligheid,” zei ze tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort.
Lees berichtVoedselverspilling in supermarkten stabiliseert
Voedselverspilling - Voor het eerst sinds 2018 is de voedselverspilling in Nederlandse supermarkten niet verder gedaald. De verspilling bleef in 2024 vrijwel gelijk, van 0,92% van het totale inkoopvolume tegenover 0,89% in 2023.
Lees berichtMidden Nederland Hallen pakt voedselverspilling aan met Orbisk
Voedselverspilling - Midden Nederland Hallen in Barneveld zet sinds maart de slimme weegschaal van Orbisk in om voedselverspilling in het Theaterrestaurant actief terug te dringen. Het systeem registreert welke reststromen uit de keuken en van borden komen.
Lees berichtFood&i zet catering in als strategie
Catering - Vier jaar na de oprichting presenteert bedrijfscateraar Food&i een hernieuwde koers die catering niet inzet als service, maar als strategie. Food&i, onderdeel van facilitaire dienstverlener Facilicom Group, speelt daarmee meer in op de groeiende behoefte aan duurzaamheid, gemak en beleving op de werkvloer.
Lees berichtNegen gedetineerden PI Dordrecht starten met opleiding koksvak
Opleiding - Negen gedetineerden van de Penitentiaire Inrichting Dordrecht zijn op 8 mei gestart met een unieke Basic Skills training, gericht op de basisvaardigheden in het koksvak. Deze training is een initiatief van Mark Hufken, Operationeel manager bij Vitam, en wordt uitgevoerd door de Horeca Academie.
Lees bericht