Regionale aanpak vraagt vroege sluiting horeca Randstad


Coronamaatregelen – De horecabedrijven in het westen van het land moeten eerder dicht en het maximum aantal mensen in feestzaal gaat terug van honderd naar vijftig. Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van de persconferentie van vrijdagavond van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De maatregelen waren al eerder uitgelekt maar zijn nu bevestigd. De maatregelen gaan in zondag 19 september om 18.00 uur. Het kabinet is tot de extra maatregelen gekomen omdat het aantal coronabesmettingen te hard oploopt. De ziekenhuizen stromen langzaamaan weer vol en ook de IC-bezetting loopt verder op. Al dagen worden er landelijk meer besmettingen geconstateerd, maar verhoudingsgewijs nadrukkelijk meer in de Randstad.

Tijdens de persconferentie spraken beide bewindsvoerders hun zorg uit over het toenemend aantal besmettingen. Samen met de veiligheidsregio’s is afgesproken de aanpak zoveel mogelijk te richten op de brandhaarden. En hoewel veel besmettingen thuis plaatsvinden is ook de horeca een bron van zorg, mede omdat mensen – na het nuttigen van enkele drankjes – de anderhalve meter afstand minder streng na leven. Vandaar dat in zes veiligheidsgebieden extra maatregelen nodig zijn, maar dat kan verder worden uitgebreid zei premier Mark Rutte.

Vooral Randstad

Omdat de besmettingen vooral in de Randstad zitten is in overleg met de zes veiligheidsregio’s in deze gebieden besloten de horecagelegenheden in het westen van het land om 12.00 uur te sluiten, met dien verstande, dat dan het licht aangaat en er geen nieuwe bezoekers meer naar binnen mogen. Een uur later moeten alle bezoekers weg zijn. Ook wordt het maximaal aantal mensen dat aanwezig mag zijn in een feestzaal waarschijnlijk teruggebracht tot vijftig. Nu ligt dat aantal nog op honderd.

De maatregelen gelden voor de horecagelegenheden vanaf zondagavond 18.00 uur voor de westelijke veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands-Midden. Maar als het virus zich blijft verspreiden worden maatregelen in andere regio’s niet uitgesloten.

Geen symbool politiek

Volgens Koninklijke Horeca Nederland is hier sprake van symboolpolitiek. De belangenvereniging verwacht juist dat het aantal besmettingen door de maatregelen juist verder oploopt, omdat mensen om 01.00 niet gaan slapen, maar elkaar juist thuis gaan opzoeken. Uit eerdere bronanalyses van het RIVM blijkt dat het aantal besmettingen thuis vele malen hogere liggen dan in de horeca. Volgen Mark Rutte is hiervan echter geen sprake, hoewel ook hij aangeeft dat het voorkomen van verdere verspreiding van het virus vooral een zaak is van ieder eigen verantwoordelijkheid. Om te laten zien dat hij de horeca de omzet en de openingstijden gunde, benadrukte hij zelfs dat de horeca het goed deed en de maatrgelen goed navolgde. “Maar jongeren die in het café ’s avonds laat te dicht op elkaar kruipen, zijn op zaterdag weer in de supermarkt en op zondag bij opa en oma en dat willen we niet hebben.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht


Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht


CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid