Ruime Kamermeerderheid wijst vleestaks af


Kamermeerderheid vreest nog hogere prijzen voor boodschappen met vleestaks

Vleestaks – Een Kamermeerderheid wijst net als de vleessector zelf een vleestaks af. Tegenstanders van een extra belasting op vlees zijn van mening dat boodschappen al duur genoeg zijn en de vleessector zelf is van mening dat de vleestaks contraproductief werkt.

Minister Staghouwer (ChristenUnie) kondigde gisteren aan dat hij een onderzoek laat doen naar de vleestaks. Dit zou inzicht moeten geven of een extra belasting op vlees de consumptie van vlees zou verminderen. Christen Unie en D66 zijn van mening dat een heffing werkt. De regeringspartijen VVD en CDA zijn tegen en worden daarin gesteund door de oppositiepartijen PVV, SP, JA21, SGP, Denk, Groep Van Haga en BBB. Vooral omdat zij bevreesd zijn dat de boodschappen daardoor nog duurder worden.

Onzalig

Organisaties in de vleessector, verenigd in de Vleescoalitie, vinden het idee van een vleesbelasting onzalig. Dat is ook al eerder door de sector uitgesproken. Een heffing werkt volgens de vleessector ook nog eens contraproductief op zowel de volksgezondheid als de verduurzamingsagenda van de sectoren. Vlees is namelijk niet schadelijk, maar bevat juist voor de mens essentiële vitaminen en aminozuren die niet in plantaardige voedingsmiddelen voorkomen. Alleen al daarom zou de overheid vleesconsumptie niet moeten ontmoedigen.

Lagere inkomens

Vleesbelasting treft vooral de Vleescoalitie vooral de lagere inkomensgroepen. ‘Het is zeer twijfelachtig of de fiscale oplossingsrichting zoals een compensatie via het Toeslagenstelsel van de Belastingdienst, een haalbare, uitvoerbare en maatschappelijk aanvaardbare oplossing is’, zo laat de coalitie weten. ‘Zonder zo’n compensatie wordt de lagere inkomensgroepen toegang ontzegd tot een belangrijk voedingsbestanddeel (de dierlijke eiwitten) en zal dat impact hebben op de volksgezondheid’, stellen de vleesorganisaties.

De Vleescoalitie is een samenwerking tussen COV/VNV, POV, SBK, Nevedi, KNS en Vee & Logistiek Nederland.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Helft van Europese vleeseters mindert vleesconsumptie’

Plantaardig - Ruim de helft van de Europese vleeseters is actief bezig hun vleesconsumptie te verminderen. Dit is 5% meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit het Europees gefinancierde Smart Protein onderzoek uitgevoerd door ProVeg International in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen en de Universiteit Gent.

Lees bericht




Inspectiedienst en Tweede Kamer willen af van plastic-toeslag

Politiek – De Tweede Kamer wil weer af van de plastic-toeslag op eenmalig plastic, zoals die per 1 juli is ingegaan. Volgens de inspectiedienst, die de naleving moet controleren, is handhaving onmogelijk. Bovendien vindt een deel van de Tweede Kamer dat de toeslag geen bijdrage levert aan het verminderen van het plastic dat wordt weggegooid en leidt de maatregel ook niet tot...

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid