Stopzetten van horecabedrijf kan ook zónder faillissement


Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli

Advies - Veel horecabedrijven staat het water aan de lippen als gevolg van corona. Veel ondernemers denken dan ook aan stoppen. Daarbij valt al gauw het woord faillissement. Maar dat is eigenlijk het laatste wat een ondernemer moet willen. Een faillissement levert altijd schade op en betekent vaak ook een persoonlijk drama.

Dat zegt het HorecaAdviesBureau.nl  dat een samenwerking heeft met Hermes Advisory en horecaondernemers die willen stoppen adviseert en wijst op de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Die wet maakt het voor ondernemers eenvoudiger om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en eventuele aandeelhouders.

Verwacht wordt dat zo’n 202 tot 30 procent van de horecabedrijven failliet zal gaan, ondanks de steunmaatregelen. Als een faillissement voorkomen kan worden scheelt dat veel gezinsleed. En een faillissement kan voorkomen worden door WHOA. Tot voor kort leek de uitvoering van die wet niet geschikt voor MKB-ers, want te veel maatwerk en begeleidingskosten. Maar omdat Hermes Advisory het proces heeft weten te automatiseren, is een ordentelijke liquidatieproces nu in principe voor elk bedrijf haalbaar.

Tijdig stoppen

De Kamer van Koophandel roept ondernemers in onzekerheid op om tijdig te stoppen. Met de wet in de hand kan de ondernemer een onderhands akkoord sluiten met schuldeisers. Niet alle schuldeisers hoeven dan akkoord te zijn. Want de rechter kan andere schuldeisers aan het akkoord binden. Marco Jansen van Hermes-Advisory, gespecialiseerd in financiële expertise bij geschillen: “Bij gecontroleerde liquidatie blijft zoveel mogelijk waarde behouden voor de ondernemer en voor de schuldeisers. De Hermes WHOA-oplossing  bespaart MKB-ondernemers lange procedures en hoge kosten. Wij hebben het complexe traject grotendeels geautomatiseerd en begeleiden de ondernemer om tot overeenstemming te komen met de schuldeisers. Met dat akkoord in handen kan de ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten gecontroleerd beëindigen.” Bij de automatisering is bijzondere aandacht besteed aan horecabedrijven. HorecaAdviesBureau.nl, de landelijk opererende adviseur voor horeca, is samenwerkingspartner.

Bron: HorecaAdviesBureau.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsOud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

BOER&NLekker en platform Lokalist bundelen krachten

Samenwerken - Het korte ketenconcept BOER&NLekker, een initiatief van boerencoöperatie Agrifirm, en bestel- en transportplatform voor lokaal eten Lokalist bundelen hun krachten, met een nieuwe focus op de zakelijke markt. Beide partijen willen met de samenwerking een ‘one-stop shop’ inrichten voor retail, catering en horeca voor directe inkoop bij lokale duurzame boeren.

Lees bericht

De winnaars van de Gault&Millau Awards 2024

Verkiezing – Maandagmiddag werd in het Utrechtse Tivoli Vredenburg de winnaars bekend gemaakt van de Gault & Millau Awards 2024. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Gastheer van het Jaar’. Na afloop van de bijeenkomst werd de nieuwe...

Lees bericht


Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht

Vakjury Awards uitgereikt in bomvol Theater Figi

Verkiezing - De Award Uitreiking van de Nederlandse Horeca Prijzen vond deze week plaats in het sfeervolle Theater Figi in Zeist. Doelstelling van de Nederlandse Horeca Prijzen is om een podium te bieden aan uitblinkers in de horecabranche om daarmee ook anderen te inspireren.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid