Stopzetten van horecabedrijf kan ook zónder faillissement


Het aantal stoppers is met 9.593 6% hoger dan vorig jaar juli

Advies - Veel horecabedrijven staat het water aan de lippen als gevolg van corona. Veel ondernemers denken dan ook aan stoppen. Daarbij valt al gauw het woord faillissement. Maar dat is eigenlijk het laatste wat een ondernemer moet willen. Een faillissement levert altijd schade op en betekent vaak ook een persoonlijk drama.

Dat zegt het HorecaAdviesBureau.nl  dat een samenwerking heeft met Hermes Advisory en horecaondernemers die willen stoppen adviseert en wijst op de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA). Die wet maakt het voor ondernemers eenvoudiger om een akkoord te bereiken met de schuldeisers en eventuele aandeelhouders.

Verwacht wordt dat zo’n 202 tot 30 procent van de horecabedrijven failliet zal gaan, ondanks de steunmaatregelen. Als een faillissement voorkomen kan worden scheelt dat veel gezinsleed. En een faillissement kan voorkomen worden door WHOA. Tot voor kort leek de uitvoering van die wet niet geschikt voor MKB-ers, want te veel maatwerk en begeleidingskosten. Maar omdat Hermes Advisory het proces heeft weten te automatiseren, is een ordentelijke liquidatieproces nu in principe voor elk bedrijf haalbaar.

Tijdig stoppen

De Kamer van Koophandel roept ondernemers in onzekerheid op om tijdig te stoppen. Met de wet in de hand kan de ondernemer een onderhands akkoord sluiten met schuldeisers. Niet alle schuldeisers hoeven dan akkoord te zijn. Want de rechter kan andere schuldeisers aan het akkoord binden. Marco Jansen van Hermes-Advisory, gespecialiseerd in financiële expertise bij geschillen: “Bij gecontroleerde liquidatie blijft zoveel mogelijk waarde behouden voor de ondernemer en voor de schuldeisers. De Hermes WHOA-oplossing  bespaart MKB-ondernemers lange procedures en hoge kosten. Wij hebben het complexe traject grotendeels geautomatiseerd en begeleiden de ondernemer om tot overeenstemming te komen met de schuldeisers. Met dat akkoord in handen kan de ondernemer zijn bedrijfsactiviteiten gecontroleerd beëindigen.” Bij de automatisering is bijzondere aandacht besteed aan horecabedrijven. HorecaAdviesBureau.nl, de landelijk opererende adviseur voor horeca, is samenwerkingspartner.

Bron: HorecaAdviesBureau.nl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsFoodservicesector laat stevige groei zien

Analyse – De groei in foodservice zit er stevig in. Over periode 6 en 7, week 21 t/m 28, (23 mei t/m 17 juli 2022) laat de foodservicemonitor een stijging zien van respectievelijk 31% en 16,6%. Het betreft de groei in de toelevering van eten en drinken in Foodservice ten opzichte van vorig jaar. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar staat het groeicijfer van periode 7 op een...

Lees bericht

Inzet diepvries is alternatief voor horeca bij voedselverspilling

Onderzoek – Horeca kan meer gebruik maken van diepvriesproducten in de keuken als duidelijk is dat voedselverspilling daarmee voorkomen kan worden. Met name jongeren hebben minder moeite met het feit dat horecabedrijven meer gebruik maken van diepvriesproducten als zij weten dat daarmee verspilling van voedsel wordt tegengegaan. Dit blijkt uit onderzoek van diepvriesfabrikant Iglo waarvoor @FoodClicks specifieke horecavragen heeft laten meelopen.

Lees berichtKHN en Curaçao Restaurant Association gaan samenwerken

Samenwerking - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de Curaçao Restaurant Association (CRA) zijn een samenwerking aangegaan, waarbij Curaçao een nieuwe KHN-afdeling wordt. Dit betekent dat horecaondernemers op Curaçao binnenkort kunnen profiteren van de diensten van het KHN-lidmaatschap.

Lees bericht

Sligro ziet omzet en resultaat verder herstellen

Groothandel - De omzet van de Sligro Food Groep over het eerste halfjaar 2022 bedroeg €1.129 miljoen, een toename van 43,3% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. In Q2 wist de groep een groei te realiseren van 43,7%. De nettowinst over het eerste halfjaar kwam uit op €23 miljoen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid