VBZ: RIVM meet structurele daling inname suiker


Industrie werkt hard aan het verminderen van suiker en zout in producten

Onderzoek - Inwoners van Nederland krijgen gemiddeld minder suiker en zout binnen en meer vezels. Dit blijkt uit cijfers van de Voedselconsumptiepeiling van RIVM, waarover de branchevereniging VBZ bericht.

Volgens de Voedselconsumptiepeiling (VCP) van 2010 was de bijdrage van zoetwaren met betrekking tot de inname van suiker 20%, inmiddels is dat volgens de meest recente VCP (2021) 14,7%. Wat betreft de energie-inname waren zoetwaren in 2010 goed voor 7% van de totale energie-inname, dat is inmiddels gedaald naar 5,2%.  De afgelopen jaren zijn leveranciers volop bezig het suikergehalte in snack en zoetwaren te verminderen. Theo Heere, directeur van de branchevereniging voor koek, snoep, chocolade, zoutjes en noten (VBZ): “De strijd tegen obesitas nemen we zeer serieus in onze branche. Onze producten kunnen bij overmatige consumptieonderdeel zijn van het probleem. We werken aantoonbaar hard aan het verbeteren van de recepturen van onze producten. Zoals het verminderen van de hoeveelheid suiker, zout en verzadigd vet en het toevoegen van vezels. Dat is voedseltechnisch nog niet zo eenvoudig. Daarnaast communiceren we duidelijk over portiegroottes en maken die ook kleiner.”

Suikertaks

Als het gaat om consumptiegedrag vindt, volgens onderzoek, negen op tien Nederlanders dat de verantwoordelijkheid om niet teveel lekkers te consumeren bij zichzelf ligt. Als het gaat om de invoering van een suikertaks om de inname van suiker te verminderen, blijkt uit peilingen dat er een driedeling heerst: grofweg een derde van de bevolking is tegen, een derde is neutraal en een derde is voor invoering. Saillant detail daarbij is, laat VBZ weten, is dat wanneer men vraagt naar het effect van zo’n suikertaks op het terugdringen van obesitas ruim zes op tien Nederlanders daar niet in gelooft. Heere: “Die opinie sluit aan bij de feiten: er bestaat geen bewijs dat een suikertaks op koek, snoep of chocolade effect heeft op overgewicht en obesitas. De inname van suiker daalt al jaren in Nederland terwijl overgewicht en obesitas stijgen”.

Bron: VBZ/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

PepsiCo verlaagt zoutgehalte Lays chips met 25%

Introductie – Lay’s, het grootste merk van PepsiCo in Nederland, heeft aangepaste recepturen waardoor het productportfolio 25% minder zout bevat dan vergelijkbare aardappelchips van andere aanbieders in de markt. Met deze stap levert PepsiCo wederom een positieve bijdrage aan het minder consumeren van zout door Nederlandse consumenten.

Lees bericht


RIVM ziet suikerinname door frisdranken snel dalen

Onderzoek - De totale suikerinname is in de periode 2019-2021 met 10,2% gedaald; dat is voor het grootste deel dankzij de daling van het suikergehalte in niet-alcoholische dranken. Nederlanders krijgen op die manier steeds minder suiker binnen via non-alcoholische dranken, zo blijkt uit een vorige week gepubliceerde Voedselconsumptiepeiling 2019-2021 (VCP) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Lees bericht


ProFri pleit bij VWS voor breed gedragen werkgroep overgewicht

Politiek  - ProFri, de vakvereniging voor professionele frituurders, wil samen met andere foodbranches en belangenclubs op het gebied van voeding en gezondheid een werkgroep vormen om overgewicht in ons land in te dammen. Dit voorstel deed ProFri tijdens ambtelijk vooroverleg dat gisteren op het ministerie van volksgezondheid (VWS) is gevoerd.

Lees bericht


Naar een gezonder voedselaanbod, ook out-of-home

Congres - Wat is nodig om het voedselaanbod voor consumptie buitenshuis te verbeteren en hoe kan de Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) daaraan bijdragen? Tijdens de inspiratiesessie ‘NAPV voor out-of-home en kant-en-klaar’ op 28 november, boog een dertigtal praktijkdeskundigen zich samen met experts van het RIVM en het Voedingscentrum over dit vraagstuk.

Lees bericht

ProFri laakt wetsvoorstel ‘gemeentelijk snackbarverbod’

Politiek - ProFri, de vakvereniging van frituurbedrijven, laakt het wetsvoorstel dat gemeenten de mogelijkheid geeft nieuwe snackbars uit hun openbare ruimte te weren. Volgens de vereniging is er sprake van ‘grachtengordelpolitiek’, omdat mensen elkaar op dit onderwerp napraten en de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid