VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol


Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen van het RIVM.

Het trio vindt de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande ook nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio wil daarom (nog) geen definitieve adviezen geven, maar nog wachten op meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Geen fouten

De drie verenigingen laten weten in een reactie dat het uitgebreide protocol van KHN te ver vooruit loopt en schrijven:  “Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”

Openstelling

Bovendien, zo laten zij weten is de openstelling nog onder voorbehoud. Het moet verantwoord kunnen, was ook de mededeling van minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei. Verder heeft de horeca nog te maken met de regionale veiligheidsregio’s, die op basis van eigen regels in verband met de plaatselijke situatie ook beperkingen kunnen opleggen. Zodra situaties uit de hand dreigen te lopen en niet meer voldoen aan de RIVM-richtlijnen, kunnen en moeten burgemeesters ingrijpen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” aldus de verenigingen VCHO, ProFri en NHG.

Vragen aan ministerie

De verenigingen stellen voor om vooralsnog de richtlijnen van het RIVM te volgen. Parrallel daaraan zijn vragen gesteld aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) om meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken, zoals waaruit het getal 30 bestaat dat in een horecabedrijf mag verblijven of dat in of exclusief eigen medewerkers is, dus ook keukenpersoneel; of de anderhalvemetereis kan worden losgelaten bij een scheidingswand en over de onderlinge afstand tussen gezinnen en gezinsleden zodat daar geen discussie over ontstaat met de handhavers.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht


ILT gaat strenger controleren op naleving SUP-regels

Controle - De ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport) gaat cafetaria’s strenger controleren op de naleving van de nieuwe verpakkingsregels, de zogenaamde Singel Use Plastic (SUP)-regels. Daarvoor waarschuwt vakvereniging ProFr, die daarover bericht heeft ontvangen van de inspectiedienst.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht

Foodsector blij met uitblijven strenge controle verpakkingsregels

Politiek – CBL en branchevereniging ProFri voor professionele frituurders zijn blij met de uitspraak van demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over het in de ijskast zetten van de controles op de nieuwe verpakkingsregels. Zij heeft besloten dat deze weliswaar blijven, maar dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) ze niet streng gaat controleren. Ook het...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid