‘Voedselafvalmonitor’ Orbisk winnaar ASN Bank Wereldprijs


Olaf van der Veen en zijn team van Orbisk

Verkiezing  – De geautomatiseerde voedselafvalmonitor Orbisk is winnaar geworden van de ASN Bank Wereldprijs 2021, een competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Tweede werd Chainable, maker van duurzame en circulaire keukens en derde Loop Biotech.

De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2021 zijn woensdag in Rotterdam bekend gemaakt. Uit meer dan honderd inschrijvingen werden zes finalisten gekozen met de meest baanbrekende ideeën voor duurzame vooruitgang. Door de vakjury werd Orbisk als winnaar bekroond.

Orbisk gaat voedselverspilling in de horeca tegen door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Horecagelegenheden verspillen namelijk twintig procent van al het geproduceerde voedsel. Met een slimme weegschaal brengen Olaf van der Veen (35) en zijn team dit voedselverlies in kaart om o.a. restaurants voorraden te laten optimaliseren en zo verspilling tegen te gaan. Hiermee kan zo'n vijftig procent voedselverlies voorkomen worden.

De deelnemers konden zich inschrijven voor de thema’s Natuur en Milieu, Klimaatbescherming en Mens en Samenleving. Orbisk, Chainable en Loop Biotech kwamen volgens de vakjury het beste naar voren op het gebied van innovatie, duurzaamheid en impact.

Circulaire keukens

Chainable maakt circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt, zoals woningcorporaties en institutionele beleggers. Waar een keuken idealiter tot twintig jaar meegaat, gaan de keukens van Chainable door het hergebruiken van producten tot wel zestig jaar mee. Loop Biotech creëerde ‘s werelds eerste levende doodskist die de aarde verrijkt met een nieuwe bron van leven. Bob Hendrikx ontwikkelde daarmee een van de weinige producten ter wereld - en het enige product binnen de uitvaartbranche - dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet. Loop Biotech sleepte ook de publieksprijs in de wacht.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Campagne - De jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Week Zonder Vlees’ vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Met de toevoeging ‘& Zuivel’ worden de deelnemers ook uitgedaagd om niet alleen het vlees een week te laten staan maar ook zuivel.

Lees bericht


‘Grab&Fly op Schiphol krijgt circulaire variant’

Luchthavenshops – De ‘oude’ Grab&Fly-shop op de F-pier op Schiphol heeft een nieuwe bestemming gekregen op de D-pier. Een bijzonder initiatief van Schiphol, omdat de Grab&Fly niet met een circulair idee indertijd is opgebouwd. Op de F-pier kunnen reizigers nu kennismaken met een vernieuwde Grab&Fly.

Lees bericht
Maak uw bedrijfsvoering meer circulair

Bedrijfsafval - Bent u op zoek naar aanknopingspunten om uw circulaire bedrijfsvoering te verbeteren en werkt u in de dienstensector? Doe dan mee met de Inspiratieweek Bedrijfsafval ‘4x Circulair werkt’ van 1 tot en met 4 november, georganiseerd door Rijkswaterstaat VANG Buitenshuis.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid