‘Voedselafvalmonitor’ Orbisk winnaar ASN Bank Wereldprijs

Verkiezing – De geautomatiseerde voedselafvalmonitor Orbisk is winnaar geworden van de ASN Bank Wereldprijs 2021, een competitie voor duurzame start-ups in Nederland. Tweede werd Chainable, maker van duurzame en circulaire keukens en derde Loop Biotech.
De winnaars van de ASN Bank Wereldprijs 2021 zijn woensdag in Rotterdam bekend gemaakt. Uit meer dan honderd inschrijvingen werden zes finalisten gekozen met de meest baanbrekende ideeën voor duurzame vooruitgang. Door de vakjury werd Orbisk als winnaar bekroond.
Orbisk gaat voedselverspilling in de horeca tegen door slim gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Horecagelegenheden verspillen namelijk twintig procent van al het geproduceerde voedsel. Met een slimme weegschaal brengen Olaf van der Veen (35) en zijn team dit voedselverlies in kaart om o.a. restaurants voorraden te laten optimaliseren en zo verspilling tegen te gaan. Hiermee kan zo'n vijftig procent voedselverlies voorkomen worden.
De deelnemers konden zich inschrijven voor de thema’s Natuur en Milieu, Klimaatbescherming en Mens en Samenleving. Orbisk, Chainable en Loop Biotech kwamen volgens de vakjury het beste naar voren op het gebied van innovatie, duurzaamheid en impact.
Circulaire keukens
Chainable maakt circulaire en modulaire keukens voor de zakelijke markt, zoals woningcorporaties en institutionele beleggers. Waar een keuken idealiter tot twintig jaar meegaat, gaan de keukens van Chainable door het hergebruiken van producten tot wel zestig jaar mee. Loop Biotech creëerde ‘s werelds eerste levende doodskist die de aarde verrijkt met een nieuwe bron van leven. Bob Hendrikx ontwikkelde daarmee een van de weinige producten ter wereld - en het enige product binnen de uitvaartbranche - dat daadwerkelijk een positieve impact heeft op onze planeet. Loop Biotech sleepte ook de publieksprijs in de wacht.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Anne&Max lanceert planeetaardige trui tijdens Warmetruiendag
Formulenieuws - Franchiseketen Anne&Max lanceert een ‘planeetaardige’ trui op de zeventiende editie van Warmetruiendag op vrijdag 10 februari. Oprichter Wobbe van Zoelen had al eerder aangegeven met een ‘ludiek iets’ en ‘iets passend’ bij de formule te willen komen in het kader van de energiecrisis en de energiebesparing. Het is de ‘planeetaardige’ trui geworden.
Lees berichtHMSHost zet elektrisch aangedreven vrachtwagens van Bidfood in
Luchthaven - HMSHost International zet elektrisch aangedreven vrachtwagens van Bidfood in voor de bevoorrading op Amsterdam Airport Schiphol. Dit sluit aan bij de duurzaamheidsstrategie en het streven van Schiphol, om in 2030 klimaatneutraal te zijn.
Lees berichtNederlandse Orbisk wint FoodTech Challenge in Abu Dhabi
Verkiezing - De Nederlandse start-up Orbisk heeft in Abu Dhabi de FoodTech Challenge gewonnen. Het bedrijf dat met slimme technologie voedselverspilling in professionele keukens aanpakt, werd samen met drie andere bedrijven tot winnaars uitgeroepen uit een groep van 667 deelnemers uit 79 verschillende landen.
Lees berichtRestaurant The Shift is meer dan driemaal daags een ander interieur
Restaurantconcept -The Shift is misschien wel uniek in de wereld. Het restaurantconcept dat enkele weken geleden opende in Den Bosch verandert niet alleen driemaal daags van interieur en menukaart, het biedt daarnaast ook nog eens vegetarische gerechten en een suikervrij frisdrankenassortiment.
Lees berichtMcDonald’s bouwt duurzame locatie langs de A27 in Nieuwegein
Formulenieuws – McDonald’s heeft een nieuwe locatie geopend langs de A27 in Nieuwgein die inspeelt op de duurzame ambities van deze gemeente. De bouw van de locatie heeft bijna tien maanden geduurd en startte in februari van dit jaar.
Lees berichtAppèl Catering kiest voor korte keten-initiatief ‘Mijn Melk’
Catering - Appèl Catering in Den Bosch neemt als eerste landelijke cateraar Mijn Melk op in haar assortiment. De melk die vanaf de zuivelboerderij binnen 24 uur in een fles zit, wordt via een korte logistieke keten direct van de boerderij aan het bedrijfsrestaurant geleverd. TU Eindhoven en de Fontys Hogeschool in Eindhoven zijn de eerste onderwijslocaties waar vanaf begin...
Lees bericht