Warme bakkers bakken zich arm


Energiekosten en grondstoffen zijn zodanig fors gestegen in het bakkerijbedrijf dat compensatie wordt gevraagd aan politiek Den Haag

Bakkerij – De bakkers in Nederland maken zich grote zorgen over de stijgende energieprijzen en de inkoopprijzen van hun grondstoffen. De kostenstijgingen zijn van een zodanig niveau, dat forse prijsverhogingen nodig zijn, maar deze niet meer volledig zijn door te berekenen aan de klanten, zo laten veel bakkerijbedrijven weten. En het probleem doet zich niet alleen voor bij de warme bakkers. Ook de grote bedrijven worden er mee geconfronteerd.

Grote en kleine bakkers betalen de hoofdprijs voor hun graan en energie als gevolg van de situatie in Oekraïne. Positieve geluiden als zou de tarweprijs dalen en inmiddels een prijs hebben die goedkoper is dan vóór de Russische inval in de Oekraïne, die verschenen in de media, worden door de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij bekritiseerd. Het lijkt mooi nieuws voor bakkers en consumenten, maar waaraan gerefereerd wordt is de prijs van de termijnmarkt in Chicago, maar de Nederlandse bedrijven kopen in via de Europese markt, genaamd de Matif en die staat 30% hoger. De hogere tarweprijs betekent in combinatie met de hogere energieprijzen dat bakkers zo’n 40 tot 50% extra kosten per maand kwijt zijn, waar geen extra omzet tegenover staat.

Financiële problemen

De kostenstijging is zelfs zodanig, dat veel bakkers verwachten op korte termijn in ernstige financiële problemen te komen en vrezen voor hun voortbestaan. In een nieuwsitem op RTL Nieuws maakt bakker Kor Schreuder uit Uddel bij Apeldoorn duidelijk wat er binnen de bakkerijsector aan de hand is. Niet alleen verbruikt hij veel gas voor zijn oven, maar ook elektriciteit bij zijn kneed- en deegmachines. Bij het beëindigen van zijn energiecontract is hij van gemiddeld 30.000 euro per jaar naar 370.000 euro per jaar gegaan, terwijl ook andere kosten verder zijn opgelopen. Leendert-Jan Visser, directeur MKB Nederland bevestigt in het item de situatie bij Schreuder en meldt vervolgens dat er dagelijks meer bakkers bij hem aankloppen met soortgelijke geluiden.

Compensatie

De bedrijven en belangenorganisaties in de bakkerijsector roepen het kabinet daarom op om energie-intensieve bedrijven, zoals bakkerijbedrijven, te compenseren voor de toegenomen energiekosten. Want volgens de bakkerijvereniging zijn de kostenverhogingen op dit moment te groot voor veel bedrijven. Immers niet alleen de prijs voor een kuub gas is in anderhalf jaar tijd vertienvoudigd, ook de elektriciteit is in diezelfde periode van 7 eurocent per kwh naar 70 eurocent per kwh gestegen. En omschakelen in energiesoort is voor een bakkerijbedrijf niet eenvoudig. Maar ook de grondstofprijzen voor brood zijn sterk gestegen als gevolg van de situatie in Oekraïne, zo laat de vereniging weten. Zo ligt bijvoorbeeld de prijs voor gist en gluten ruim 40% hoger dan voor de inval van Rusland.

Doorberekenen

De prijsontwikkeling zorgt er inmiddels voor dat een derde van de bakkerijbedrijven vrezen voor hun voortbestaan. De smalle marges waarmee de bakkerijbedrijven moeten werken, maakt de noodzaak om de kosten door te berekenen hoog.  Dat betekent dat stevige prijsverhogingen nodig blijven. Volledig doorberekenen van alle kosten is lastig voor veel kleinere bakkers omdat ze vrezen dat dan de prijs van een brood te hoog wordt voor consumenten en klanten overstappen naar goedkoper fabrieksbrood.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Lantmännen Unibake neemt Boboli Benelux over

Overname - Lantmännen Unibake, een van de grootste bakkerijgroepen van Europa en onderdeel van de Zweedse coöperatie Lantmännen, neemt Boboli Benelux BV over. Met de acquisitie versterkt Unibake de positie op de Nederlandse markt en verstevigt het zijn aandeel in het snelgroeiende segment van hartige bakkerijproducten.

Lees bericht

Bakkerij Holleman gekozen tot Top Bakker van het Jaar

Verkiezing – Bakkerij Holleman uit Elst mag is Top Bakker van het Jaar 2025 geworden. De vakjury van Top Bakkers, het landelijke samenwerkingsverband van ambachtelijke bakkers, kende de titel toe op basis van een brede beoordeling van productkwaliteit, voedselveiligheid en klantgerichtheid.

Lees bericht

Schiphol en Avolta openen nieuw Frans bakkerijconcept LOAF

Luchthaven –Schiphol en horecapartner Avolta introduceren een nieuw bakkerijconcept met Franse signatuur in Lounge 1, genaamd LOAF. De opening van de bakkerij markeert een volgende stap in de herontwikkeling van de lounge en sluit aan bij Schiphols strategie om de kwaliteit van het retail- en horecaportfolio te verbeteren.

Lees bericht


SPAR introduceert private brand Bakkershart

Formulenieuws – SPAR start met een nieuw private label voor brood- en banketproducten genaamd Bakkershart. Het eigen merk biedt brood- en banketproducten van hoge kwaliteit tegen een scherpe prijs. De producten worden gefaseerd geïntroduceerd, als eerste de houdbare broodproducten, zoals rozijnenbollen en lang lekker brood.

Lees bericht

Bakker Bart terug in hartje Nijmegen

Formulenieuws - Na een maand van verbouwing is aan de Broerstraat in Nijmegen de nieuwe Bakker Bart geopend. De winkel heeft een volledig nieuwe uitstraling en indeling, met elementen uit het nieuwe Bakker Bart-concept. De focus ligt op de broodjescorner, de bestelopties, zoals dubbele bestelzuilen en een orderstatusscherm.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid