Yoghurt Barn wil klimaatpositief ondernemen


Formulenieuws - Yoghurt Barn wil als eerste Nederlandse horecaformule klimaatpositief ondernemen. Dat betekent in de praktijk dat elke gast een positieve impact heeft op het klimaat. Het bedrijf zet hiermee de nieuwe standaard in duurzame horeca en hoopt dat andere formules in binnen- en buitenland het voorbeeld zullen volgen.

Yoghurt Barn lanceert de nieuwe duurzaamheidsstrategie op 22 april, tijdens de 50e verjaardag van Earth Day. Het bedrijf in biologische en plataardige yoghurtproducten, dat acht jaar bestaat en 13 vestigingen heeft, heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Maar CO2-neutraal, dart veel bedrijven nastreven, vindt oprichter Wouter Staal niet genoeg. “Door onderzoek te doen, kwam ik erachter dat er wereldwijd maar een handjevol bedrijven is dat CO2-neutraal opereert. Omdat er nu actie nodig is om het klimaat te redden, zijn het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de VN bezig met richtlijnen die verder gaan dan klimaatneutraal opereren.”

Juist nu

Het inspireerde Staal om in die plannen mee te gaan en de lat hoger te leggen. Juist nu. Staal: “We geloven dat er in deze onzekere tijden, een ander soort ondernemer moet opstaan voor wie duurzaamheid en gezondheid de basis vormt. Wij zetten die stap dus nu al. Zodra de deuren van onze Barns weer openen, draagt elke gast die ons bezoekt daarom bij aan een beter klimaat,” aldus de ondernemer.

Duurzaamheidsstrategie

Om alles in kaart te brengen vroeg Yoghurt Barn adviesbureau GiantLeaps een 0-meting te maken van het businessmodel en de uitstoot. Bij Yoghurt Barn ligt zo’n 85% van de gehele CO2-uitstoot in de voedselketen, bij elkaar opgesteld 1000 ton CO2. Ter vergelijking: dat is ongeveer dezelfde uitstoot van een dieselauto die 150 rondjes om de wereld rijdt. Staal: “Vervolgens hebben we duurzame maatregelen genomen om de uitstoot van alle soorten broeikasgassen in onze bedrijfsvoering zoveel mogelijk te reduceren. Daar waar dat nog niet mogelijk is, kiezen we voor klimaatcompensatie. Dit is een continue proces."

Voetafdruk

De volledige CO2-voetafdruk is in kaart gebracht en daar waar nodig zijn aanpassingen aangebracht. Zo zijn er wijzigingen gekomen in de disposables, waardoor 80% van de uitstoot op dat onderdeel wordt bespaard. Ter illustratie laat het bedrijf weten dat één nieuwe to-go beker geen 14 uitstoot, maar nog slechts 3 gram CO2. Daarnaast neemt Yoghurt Barn 100% duurzaam opgewekte stroom af. Op verschillende panden worden zonnepanelen geplaatst en andere panden zullen spoedig volgen.

Trees for All

Het restant aan uitstoot compenseert de formule met 110% via herbebossingsprojecten van stichting Trees for All. Daarmee wordt Yoghurt Barn niet klimaatneutraal, maar klimaatpositief. Dit betekent concreet dat er méér broeikasgassen worden opgeslagen dan er worden uitgestoten en dat heeft direct een positief effect op het klimaat. Een primeur in Nederland, laat Staal weten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Albert Heijn to go gaat experimenteren met true pricing

Formulenieuws – Vanaf dinsdag kunnen klanten bij de Albert Heijn to go in Groningen, Wageningen en Zaandam een kop koffie tappen voor de true price. Dit is de normale winkelprijs plús sociale- en milieukosten in de hele keten van een product. Klanten krijgen op die manier inzicht in de werkelijke prijs van een product en kunnen op basis hiervan duurzamere...

Lees bericht

YB franchise module op bedrijfslocatie Food&i

Catering - YB gaat met een onbemande module de bedrijfshoreca van Food&i in Rotterdam ondersteunen. YB had al een dergelijke partnership met Autogrill in Brussel. De samenwerking betekent voor YB een verdere uitbreiding van de franchise activiteiten.

Lees bericht



YB toont begin volgend jaar de CO2-uitstoot op de kassabon

Formulenieuws – De plantaardige koffie- en lunchketen YB (voorheen Yoghurt Barn) gaat vanaf begin volgend jaar de CO2- uitstoot van de producten vermelden op de kassabon. Hoewel de getoonde cijfers nog wel ter discussie staan, gaat het de founder van de keten, Wouter Staal, vooral om het signaal dat wordt afgegeven. Volgens Staal is het vermelden van de milieuimpact de...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid