‘Zolang er geen crisis komt blijft buitenshuis eten fors groeien’


Analyse – “We krijgen superants, horecawinkels, foodpaleizen en discount-dining. Want ‘Food is Hot’”, aldus Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut Nederland. En wat blijkt? Het zijn met name de jongeren die van de horeca gebruikmaken. Traditioneel voorafgaand aan de Horecava, de belangrijkste horecavakbeurs in de RAI te Amsterdam, geeft het FSIN een prognose over de ontwikkelingen binnen de foodservicemarkt.  Duidelijk is dat de strijd om het maagaandeel de afgelopen jaren drastisch is gewijzigd. Traditionele kanalen zijn verdwenen; Je kunt een warme maaltijd kopen in de supermarkt en de horeca brengt warme maaltijden thuis. Zelfs retailers bezorgen warme maaltijden aan huis, zij het nog op beperkte schaal. Wat retailers wel vaker doen is steeds meer goederen leveren aan restaurants. Bovendien zijn er bijna geen non-food winkels meer die geen food verkopen. De vraag “wat, waar en hoe” de consument zijn voedings- en genotmiddelen koopt, is dus vele malen complexer geworden, aldus het FSIN. Millenials Ook uit eten gaan wordt steeds normaler. Food werkt verbindend. En het zijn vooral de jongere generaties die Food tot speerpunt van hun levensstijl maken. Buitenshuis consumeren doen jongeren (generatie-Z en Millennials) ook beduidend vaker dan de oudere generaties. Het enig is dat zij per bezoek minder besteden, maar in totaal geven ze per persoon toch veel meer uit dan de stille generatie, babyboomers, en generatie-X. Millennials besteden gemiddeld €1.512,- per jaar buitenshuis. De generatie-X zit op €1.239,- en de babyboomers op €519,- terwijl de stille generatie €436,-  per jaar spendeert aan de horeca. Het FSIN verwacht dat in 2030 de millennials en generatie-Z ruim 65% van de bestedingen buitenshuis voor hun rekening nemen. Out-of-home blijft groeien De omzet van de buitenshuiskanalen (foodserviceomzet) groeide de afgelopen tien jaar met 16,5%, van 18 miljard in 2010 tot 21 miljard in 2019. Na de crisis groeide de buitenshuisconsumptie nog harder. Zelfs harder dan de thuisconsumptie (17,7% voor Out of Home versus 13,3% voor At Home sinds 2015). Buiten de deur eten en drinken is wordt dus steeds belangrijker in het bestedingspatroon van een gemiddeld Nederlands huishouden. Het FSIN verwacht dat die trend aanhoudt zolang er zich geen nieuwe crisis aandient. De trend zal zelfs nog versnellen omdat er een generatie aankomt voor wie regelmatig buiten de deur eten de normaalste zaak van de wereld is. Tegenwind Tegenwind die de horeca in de out-of-homesector kan verwachten is het enorme aanbod in locaties. Hierdoor kunnen de rendementen van bedrijven onder druk komen te staan. De stigende bestedingen in out-of-home moeten immers met veel meer horecalocaties worden gedeeld. Bron: @FoodClicks

Analyse – “We krijgen superants, horecawinkels, foodpaleizen en discount-dining. Want ‘Food is Hot’”, aldus Jan-Willem Grievink, directeur van het FoodService Instituut Nederland. En wat blijkt? Het zijn met name de jongeren die van de horeca gebruikmaken. Traditioneel voorafgaand aan de Horecava, de belangrijkste horecavakbeurs in de RAI te Amsterdam, geeft het FSIN een prognose over de ontwikkelingen binnen de foodservicemarkt.  Duidelijk is dat de strijd om het maagaandeel de afgelopen jaren drastisch is gewijzigd. Traditionele kanalen zijn verdwenen; Je kunt een warme maaltijd kopen in de supermarkt en de horeca brengt warme maaltijden thuis. Zelfs retailers bezorgen warme maaltijden aan huis, zij het nog op beperkte schaal. Wat retailers wel vaker doen is steeds meer goederen leveren aan restaurants. Bovendien zijn er bijna geen non-food winkels meer die geen food verkopen. De vraag “wat, waar en hoe” de consument zijn voedings- en genotmiddelen koopt, is dus vele malen complexer geworden, aldus het FSIN. Millenials Ook uit eten gaan wordt steeds normaler. Food werkt verbindend. En het zijn vooral de jongere generaties die Food tot speerpunt van hun levensstijl maken. Buitenshuis consumeren doen jongeren (generatie-Z en Millennials) ook beduidend vaker dan de oudere generaties. Het enig is dat zij per bezoek minder besteden, maar in totaal geven ze per persoon toch veel meer uit dan de stille generatie, babyboomers, en generatie-X. Millennials besteden gemiddeld €1.512,- per jaar buitenshuis. De generatie-X zit op €1.239,- en de babyboomers op €519,- terwijl de stille generatie €436,-  per jaar spendeert aan de horeca. Het FSIN verwacht dat in 2030 de millennials en generatie-Z ruim 65% van de bestedingen buitenshuis voor hun rekening nemen. Out-of-home blijft groeien De omzet van de buitenshuiskanalen (foodserviceomzet) groeide de afgelopen tien jaar met 16,5%, van 18 miljard in 2010 tot 21 miljard in 2019. Na de crisis groeide de buitenshuisconsumptie nog harder. Zelfs harder dan de thuisconsumptie (17,7% voor Out of Home versus 13,3% voor At Home sinds 2015). Buiten de deur eten en drinken is wordt dus steeds belangrijker in het bestedingspatroon van een gemiddeld Nederlands huishouden. Het FSIN verwacht dat die trend aanhoudt zolang er zich geen nieuwe crisis aandient. De trend zal zelfs nog versnellen omdat er een generatie aankomt voor wie regelmatig buiten de deur eten de normaalste zaak van de wereld is. Tegenwind Tegenwind die de horeca in de out-of-homesector kan verwachten is het enorme aanbod in locaties. Hierdoor kunnen de rendementen van bedrijven onder druk komen te staan. De stigende bestedingen in out-of-home moeten immers met veel meer horecalocaties worden gedeeld. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Groeiende zorgen over voldoende horecapersoneel

Onderzoek  - Horecaondernemers hebben grote zorgen over personeelskrapte. Zeker met de lange weekenden met Hemelvaart en Pinksteren voor de deur, vragen horecaondernemers zich af of ze hun gasten wel op de juiste manier kunnen ontvangen door het personeelsprobleem in de sector, maar inzet techniek wordt nog niet gezien als oplossing. Dat laat onderzoek van GROUP7 Professional Community zien.

Lees bericht

Vakbeurs euvend & coffeena 2022 gaat niet door

Vakbeurzen - De Internationale Vakbeurs voor Vending & Office Coffee Service die gepland staat voor 27 tot en met 29 oktober, euvend & coffeena 2022, gaat dit jaar niet door. De reden is dat de organisatie niet een volwaardige afspiegeling van de markt voor vending en koffie kan presenteren.

Lees bericht

Diageo lanceert nieuw B2B-kennisplatform DIAGEO One

Platform - Diageo introduceert DIAGEO One, een B2B-ondersteuningsplatform, waar eigenaren van slijterijen en horeca 24 uur per dag terecht kunnen voor onder meer exclusieve trainingsvideo's, recepten, social media materiaal, speciale aanbiedingen, trends updates. Ook het bestellen van Diageo producten via hun reguliere groothandel kan met DIAGO One.

Lees bericht


Platform voor horeca lanceert marktplaats ‘no waste’

Voedselverspilling - TIPPR, het inspiratieplatform voor de horeca,  lanceert een marktplaats met overschotten en imperfecte producten. Op het platform ‘no Waste’ kunnen fabrikanten en groothandelaren producten aanbieden, die zij niet meer kunnen verkopen, maar voor een horecaondernemer tegen een gunstige prijs nog wel geschikt zijn om te gebruiken.

Lees bericht

Grote inhaalslag horeca in 2022 met ruim 30% volumegroei

Analyse - Gedurende dit jaar vindt er in de horeca een grote inhaalslag plaats met een verwachte volumegroei van 30% tot 35%. Ondanks de forse groei zal de horecasector naar verwachting pas in 2023 volledig zijn hersteld van de coronapandemie. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht horeca van ING Research.

Lees bericht



© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid