‘Zuivelnamen voor plantaardig mogen niet, vleesbenamingen wel’


Politiek - Het Europese Parlement vindt het geven van zuivelnamen voor niet-zuivelproducten niet goed, maar tegen vleesnamen voor niet-vleesproducten is geen bezwaar. Dat mag geconcludeerd worden uit de beslissing van vandaag.

Het Europees Parlement besliste zojuist over de twee amendementen (amendementen 264 165 254 (vleesbenaming en  171 (zuivelverbod)) waarin duidelijkheid werd gevraagd over het geven van plantaardige producten. De vlees en zuivelbenamingen, die nu worden gehanteerd, zouden consumenten in verwarring brengen.

Het Europees Parlement heeft nu besloten om de reeds bestaande beperkingen op zuivelgerelateerde namen verregaand te verstrengen. Termen als 'amandelmelk' en 'veganistische kaas' zijn al verboden op producten in de EU, maar het aangenomen amendement 171 gaat nog verder en verbiedt ook het gebruik van beschrijvende termen als 'yoghurtstijl' en 'kaasalternatief ' voor zuivelalternatieven, laat de stichting ProVeg weten.

In zijn meest extreme interpretatie zou de maatregel zelfs een verbod kunnen betekenen op het gebruik van gegevens om aan te tonen dat een product bijvoorbeeld 'de helft van de CO2-uitstoot van boter veroorzaakt', aangezien dit zou kunnen worden gezien als het ‘uitbuiten van de reputatie' van zuivel, voegt de stichting toe aan de beslissing.

Veerle Vrindts, directeur van ProVeg Nederland: “Hoewel we de stem van het Europees Parlement tegen het invoeren van een verbod op vleesnamen voor plantaardige producten verwelkomen, betreuren we het ten zeerste dat het heeft gestemd voor zulke vergaande en schadelijke beperkingen op plantaardige alternatieven voor zuivelproducten. Het is moeilijk voorstelbaar hoe het Europees Parlement zo'n positieve positie in één gebied kon innemen, en een dergelijke negatieve positie in het andere.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

10.000 bezoekers verwacht op eerste Veggie Challenge Live

Beurzen - Volgend jaar vindt de eerste editie van Veggie Challenge Live plaats, een gloednieuw food- en lifestyle-event van ProVeg Nederland om de half miljoen deelnemers aan de Veggie Challenge te vieren. Het event, dat zich richt op mensen die een gezonde en duurzame leefstijl willen, vindt plaats op vrijdag 31 maart en zaterdag 1 april 2023 in de Werkspoorkathedraal in Utrecht. De...

Lees bericht


Yoghurt Barn laat toeslag op plantaardige melk vallen

Formulenieuws – Ontbijt- en lunchketen Yoghurt Barn legt geen toeslag meer op de plantaardige opties en maakt het daarmee voor de klanten gemakkelijker om hun keuze te maken. Oprichter Wouter Staal verwacht dat de keten met deze prijswijziging binnen een jaar een verdubbeling van het aandeel plantaardige melk kunnen bereiken.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid