1 op de 12 avondmaaltijden wordt nu afgehaald of bezorgd


Analyse – Het bezorgen en afhalen neemt een gigantische vlucht. In de afgelopen weken van de lockdown werden er maar liefst drie keer zoveel maaltijden thuisbezorgd, terwijl het afhalen van maaltijden lijkt af te vlakken. Afhalen en bezorgen van maaltijden is daarmee een fenomeen dat ook na heropening van de horeca een definitieve plek gaat veroveren in het consumentengedrag.

De gegevens komen uit de Out-of-Home Shopper Monitor, het grootste out-of-homeonderzoek in Nederland, dat sinds 2017 de buitenhuismarkt in kaart brengt. In deze bijzondere periode worden heel specifiek in tweewekelijkse updates de gevolgen van de coronacrisis in kaart gebracht middels de crisismonitor.

De coronacrisis heeft enorme gevolgen voor de verschuivingen in de eet- en drinkgewoontes van de Nederlandse consument. Het is duidelijk dat de supermarkten terrein winnen ten opzichte van o.a. bedrijfsrestaurants, restaurants en cafés. De buitenshuis eet- en drinkgelegenheden moeten het op dit moment vooral hebben van de afhaal- en bezorgmomenten.

3x zo veel avondmaaltijden worden thuisbezorgd in week 16-17

De consument kiest in de afgelopen weken steeds vaker voor thuisbezorging van de avondmaaltijd. Werden er in de afgelopen jaren van alle avondmaaltijden thuis gemiddeld 2,7% buitenshuis besteld (1 op de 40 maaltijden) inmiddels is dit in week 16 en 17 opgelopen naar ruim 8% van alle avondmaaltijden thuis.  Dit betekent dat ongeveer 1 op de 12 avondmaaltijden inmiddels wordt besteld en thuisbezorgd. In week 12-15 lag dit gemiddeld nog op 5% of wel 1 op de 20 avondmaaltijden.

Afhalen van maaltijden vlakt af naar niveaus voorgaande jaren

Aan de andere kant zien we een dalende trend in het aantal afhaalbezoeken in week 16-17. Over de gehele gemeten crisisperiode  (week 12-17) lag het niveau met 3,1 miljoen afhaal bezoeken nog beduidend boven de ‘normale’ 2,6 miljoen afhaal bezoeken per week. Maar de laatste 2 weken beweegt het niveau naar 2,6 miljoen afhaalbezoeken per week.

20% meer supermarkt en speciaalzaak bezoeken per week

Supermarkten en speciaalzaken blijven het structureel goed doen. Gemiddeld gesproken zijn er 20% meer food retail bezoeken in de afgelopen 6 weken.

Steeds meer mensen doen hun boodschappen online

Naast het fysieke bezoek aan de supermarkt en speciaalzaak groeit ook het online boodschappen doen. De online boodschappen blijven groeien in aantal bestellers van +24% (t/m week 15) naar +29% inclusief de laatste 2 gerapporteerde weken (t/m week 17). Wat ook opvalt is dat juist de laatste weken de stijging in de wekelijkse bestellers zit i.p.v. de maandelijkse bestellers.

40% minder mensen komen op het werk/zorg/school en -80% in het openbaar vervoer

De daling in catering blijft stabiel op -40%.  Ook onderweg/vervoer is sterk teruggelopen met -55% overall: -45% met de auto en -80% met het openbaar vervoer

De volgende update verschijnt rond 18 mei.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Ton van Veen (Jumbo): ‘Meer klanten voorbode van hernieuwde groei’

Formulenieuws - Jumbo maakte vanochtend cijfers bekend over het eerste halfjaar, waarbij topman Ton van Veen tevens terugblikte op de eerste zes maanden van dit jaar, maar ook een perspectief schetst voor de nabije toekomst. De omzet steeg in het eerste halfjaar met een procentje, terwijl het marktaandeel vrijwel onveranderd uitkwam op 21%.

Lees bericht


Bierconsumptie horeca daalt eerste zes maanden met 1,9%

Analyse – Over de eerste zes maanden van dit jaar is de bierverkoop in ons land met iets meer dan 5 procent gedaald. Een daling van 1,9% deed zich voor bij de horeca. Bij de supermarkten was de daling met 6,6% nog groter. Opvallend was ook de forse daling in alcoholvrije bieren.

Lees bericht


Wakker Dier signaleert daling vleesverkoop supermarkten

Analyse – Uit verkoopdata van marktonderzoekbureau Circana signaleert Wakker Dier dat de vleesverkopen de laatste vier jaar met 16,4 procent zijn gedaald. Ook vorig jaar verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten al minder vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig. Dat telt inmiddels aardig op,” aldus Collin Molenaar van Wakker Dier...

Lees bericht


‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid