Aantal strandpaviljoens blijft groeien, jaarrond open en steeds meer duurzaam


Horeca - Het gaat in Nederland bijzonder goed met de strandpaviljoens. Niet alleen blijft jaar na jaar het aantal groeien, ze zijn ook steeds vaker jaarrond open. Daarbij wordt er in de strandpaviljoens steeds duurzamer gewerkt. Ook de komende jaren blijft het aantal strandtenten groeien, met name in het binnenland. Dit blijkt uit de publicatie ‘Het Strandpaviljoen in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Landelijk gezien zijn er de afgelopen vijf jaar 4% meer strandpaviljoens bijgekomen. In de niet kustprovincies bedroeg de stijging met 9 nieuwe locaties zelfs 41%, waarvan er alleen al in Gelderland 4 nieuwe bedrijven. Naast de toename in aantal locaties zien zij ook dat de inrichting steeds duurzamer wordt, juist vanwege de toename in het aantal jaarrond paviljoens. Aan de kust De afgelopen vijf jaar zijn er in de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland relatief gezien de meeste strandpaviljoens bijgekomen. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland (+6). In de tien strandgemeenten met de meeste strandpaviljoens van Nederland zijn 252 strandpaviljoens gevestigd, een stijging van 7% ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit aantal is goed voor ruim 60% van het totale aanbod. Binnen de top 10 blijven Den Haag, Zandvoort en Veere de strandgemeenten met de meeste paviljoens. De gemeente Veere heeft de afgelopen vijf jaar de sterkste groei doorgemaakt. Hier steeg het aantal met 6 strandpaviljoens naar 30 vestigingen (+25%). Bijna de helft van het Zeeuwse aanbod is gevestigd in deze populaire toeristische kustgemeente. Jaarrond populair Van Spronsen & Partners signaleert ook dat strandpaviljoens vaker het jaarrond open zijn. Sinds 1998 heeft Rijkswaterstaat ingestemd met deze jaarrond exploitaties, uiteraard onder specifieke voorwaarden. Volgens Strand Nederland zijn er momenteel 164 jaarrondexploitaties aan de Nederlandse kust, dit waren er in 2016 nog 150. Bovendien worden deze paviljoens duurzamer gebouwd. Gebruik van zon en wind zijn ook logische energiebronnen op het strand. Maar ook de maatschappelijk roep om meer milieumaatregelen, zoals terugdringen plastic en afbreekbare materialen nemen de exploitanten ter harte. Zo wordt in Den Haag in samenwerking met de TU Delft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een gasloos en klimaatneutraal paviljoen. Aantal stijgt verder In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal strandpaviljoens de komende jaren licht zal blijven stijgen. Onder andere door de promotionele acties van NBTC waarin het strand een prominente rol speelt. Daarnaast ziet het adviesbureau een groeiende interesse in de samenleving voor alles wat buiten is (terrassen, festivals, bbq, buitenkeukens) en wordt ook slapen op het strand steeds populairder. De groei in strandpaviljoens zal, volgens de verkenning, wel buiten de kustprovincies doorzetten, omdat exploitanten aan de kust te maken hebben met beperkende factoren zoals de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen. Het aantal strandpaviljoens wordt op die manier per gemeente of gebied gelimiteerd. Bron: @FoodClicks Horeca - Het gaat in Nederland bijzonder goed met de strandpaviljoens. Niet alleen blijft jaar na jaar het aantal groeien, ze zijn ook steeds vaker jaarrond open. Daarbij wordt er in de strandpaviljoens steeds duurzamer gewerkt. Ook de komende jaren blijft het aantal strandtenten groeien, met name in het binnenland. Dit blijkt uit de publicatie ‘Het Strandpaviljoen in beeld’ van Van Spronsen & Partners horeca-advies. Landelijk gezien zijn er de afgelopen vijf jaar 4% meer strandpaviljoens bijgekomen. In de niet kustprovincies bedroeg de stijging met 9 nieuwe locaties zelfs 41%, waarvan er alleen al in Gelderland 4 nieuwe bedrijven. Naast de toename in aantal locaties zien zij ook dat de inrichting steeds duurzamer wordt, juist vanwege de toename in het aantal jaarrond paviljoens. Aan de kust De afgelopen vijf jaar zijn er in de kustprovincies Zeeland en Noord-Holland relatief gezien de meeste strandpaviljoens bijgekomen. In absolute aantallen was de stijging het grootst in Noord-Holland (+6). In de tien strandgemeenten met de meeste strandpaviljoens van Nederland zijn 252 strandpaviljoens gevestigd, een stijging van 7% ten opzichte van vijf jaar geleden. Dit aantal is goed voor ruim 60% van het totale aanbod. Binnen de top 10 blijven Den Haag, Zandvoort en Veere de strandgemeenten met de meeste paviljoens. De gemeente Veere heeft de afgelopen vijf jaar de sterkste groei doorgemaakt. Hier steeg het aantal met 6 strandpaviljoens naar 30 vestigingen (+25%). Bijna de helft van het Zeeuwse aanbod is gevestigd in deze populaire toeristische kustgemeente. Jaarrond populair Van Spronsen & Partners signaleert ook dat strandpaviljoens vaker het jaarrond open zijn. Sinds 1998 heeft Rijkswaterstaat ingestemd met deze jaarrond exploitaties, uiteraard onder specifieke voorwaarden. Volgens Strand Nederland zijn er momenteel 164 jaarrondexploitaties aan de Nederlandse kust, dit waren er in 2016 nog 150. Bovendien worden deze paviljoens duurzamer gebouwd. Gebruik van zon en wind zijn ook logische energiebronnen op het strand. Maar ook de maatschappelijk roep om meer milieumaatregelen, zoals terugdringen plastic en afbreekbare materialen nemen de exploitanten ter harte. Zo wordt in Den Haag in samenwerking met de TU Delft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een gasloos en klimaatneutraal paviljoen. Aantal stijgt verder In het rapport wordt de verwachting uitgesproken dat het aantal strandpaviljoens de komende jaren licht zal blijven stijgen. Onder andere door de promotionele acties van NBTC waarin het strand een prominente rol speelt. Daarnaast ziet het adviesbureau een groeiende interesse in de samenleving voor alles wat buiten is (terrassen, festivals, bbq, buitenkeukens) en wordt ook slapen op het strand steeds populairder. De groei in strandpaviljoens zal, volgens de verkenning, wel buiten de kustprovincies doorzetten, omdat exploitanten aan de kust te maken hebben met beperkende factoren zoals de natuurbeschermingswet en bestemmingsplannen. Het aantal strandpaviljoens wordt op die manier per gemeente of gebied gelimiteerd. Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Strandpaviljoenondernemers verwend met pizza bij opbouw

Strandpaviljoens - De strandpaviljoens zijn volop bezig met de start van het nieuwe seizoen. De tijdelijke locaties worden weer opgebouwd en de jaarrond paviljoens worden klaargemaakt voor het buitenseizoen. Dr. Oetker Professional speelde hierop in om een aantal van hen langs de Nederlandse kust te verrassen met warme pizza’s.

Lees bericht


Amsterdamse terrasprijzen opnieuw in middenmoot Europa

Onderzoek – Amsterdam is in Europa een middenmoter wanneer het gaat om horecaprijzen op het terras. Voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé) ben je in onze hoofdstad €45,80 kwijt. Dit is fors minder dan Oslo, dat dit jaar wederom de duurste terrasstad in Europa is met een gemiddelde terrasprijs van €69.91. Budapest blijft het voordeligst, in vergelijking met Oslo...

Lees bericht

Beachclub Perry’s uit Zeeland Paviljoen van het Jaar

Verkiezing - Bij Strandpaviljoen Sjoerd op Ameland vonden op donderdag 27 juli de Strandverkiezingen plaats. Strandpaviljoen van het Jaar werd Perry’s uit Scharendijke in Zeeland. Ook werd de prijs bekend gemaakt voor het Schoonste strand. Dat werd het strand van Noord-Beverland.

Lees bericht

Strandpaviljoens optimistisch over komend seizoen

Strandpaviljoens – De strandpaviljoens langs de Nederlandse kust zijn positief over de omzetten die zij denken te gaan behalen in het seizoen 2023. Zo’n 60 procent van de strandlocaties verwacht een hogere of een gelijkblijvende omzet te realiseren als in 2022. Maar de horecaondernemers langs de kust, maar zijn pessimistisch over de marges.

Lees bericht


Test Last Mile Box van Leen Menken levert geen CO2-uitstoot op

Proef – Een proef met leveringen van gekoelde producten met de mobiele ‘Last Mile Koelbox’ van Leen Menken wijst uit dat er geen CO2-uitstoot plaatsvindt. De testleveringen vonden plaats in Amsterdam Zuid met één koelbox, met elektrisch fietsvervoer.  Ook blijkt door deze wijze van leveren het aantal vervoersbewegingen te verminderen.

Lees bericht

Leen Menken start met Foodlogica distributieproef in Amsterdam

Stadsdistributie - Leen Menken Foodservice Logistics start in samenwerking met de fietskoeriers van Foodlogica en de gemeente Amsterdam een twee maanden durende proef met duurzame stadsdistributie. Bij de proef worden bestellingen van verschillende leveranciers gebundeld en afgeleverd bij bedrijven en particulieren.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid