ABN AMRO: ‘grootste crises voor foodsector lijkt voorbij’


ABN AMRO verwacht voor de foodsector herstel in de tweede helft van 2024

Analyse – Een lichte stijging van het volume van zo’n 0,5 procent in 2024, maar met oplopende personeelskosten, grondstoffen en energie, zorgen gezamenlijk voor verdere druk op de marges in de foodsector. Toch lijkt daarmee de grootste crises voorbij, aldus een analyse van ABN AMRO. De bank heeft de verwachting dat het in de foodsector in de tweede helft van 2024 allemaal wat beter gaat.

‘Na een aantal turbulente jaren lijken de buitengewone uitdagingen voor de foodsector meer op de achtergrond te raken. De afgelopen jaren werden getekend door de impact van corona, hoge inflatie en aanzienlijke stijgingen van kosten voor energie, grondstoffen en verpakkingen. De grootste prijsstijgingen zijn waarschijnlijk grotendeels voorbij. Tegelijkertijd komen structurele uitdagingen, zoals personeelstekorten, de verduurzamingsopgave en het veiligstellen van grondstoffen, juist hoger op de agenda te staan,’ zo schrijft de bank. ‘In 2023 daalden de volumes (-1,5 procent) en ook in de eerste helft van 2024 blijven de volumes onder druk staan. Pas in de tweede helft van het jaar trekken deze weer aan. Dit ligt in lijn met de verwachte koopkrachtverbetering,’ concludeert ABN AMRO in de Sectorprognose Food die vrijdag is gepubliceerd. Over heel 2024 verwacht de bank een lichte stijging van de volumes (+0,5 procent), terwijl in 2025 een verdere stijging (+1 procent) in het verschiet ligt.

Bron: ABN AMRO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Tomra introduceert de ‘slimme prullenbak’ SmartBin

Introductie – Emballagefabrikant Tomra en Tikkie introduceren op de Horecava de SmartBin. Bij deze ‘slimme prullenbak’ kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens zelf hun herbruikbare bekers inleveren en het betaalde statiegeld via een Tikkie QR-code direct op hun rekening laten storten.

Lees bericht


Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht

SVO vakopleiding food neemt Horeca Academie over

Overname - SVO vakopleiding food, mbo-vakopleider en trainer in de foodsector, maakt de overname bekend van de Horeca Academie. Door het samengaan van beide organisaties versterkt SVO vakopleiding food het aanbod aan hoogwaardige opleidingen en innovatieve trainingen aan (toekomstige) culinaire professionals.

Lees bericht



Robotkeuken Eatch beleeft primeur bij ISS-locaties

Catering - De Zaanse startup Eatch en ISS introduceren een robotkeuken als oplossing tegen personeelstekort en voedselverspilling. De volledig automatische keuken is onlangs bij enkele klantlocaties van ISS geïnstalleerd. De keukens kunnen tot wel 100 maaltijden per dag bereiden.

Lees bericht

Tikkie groeit in 2022 naar jaarrecord van 5,5 miljard euro

Betaalwijze – In 2022 zijn er 130 miljoen Tikkies verstuurd met een gezamenlijke waarde van 5,5 miljard euro. Vorig jaar werd er nog voor 4,2 miljard aan Tikkies verstuurd. Het totale bedrag betekent niet alleen een jaarrecord, maar laat ook zien dat Tikkie steeds vaker worden gebruikt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid