Alcoholaanbod steeds vaker vegan


Licor 43 Horchata volledig vegan

Verduurzamen – Wijn, bier en sterke drank zijn steeds vaker vegan, hoewel dat niet altijd wordt vermeld op het etiket op de fles . Volgens ProVeg is bij het grote publiek ook vaak niet bekend dat alcoholische dranken niet altijd vegan zijn. Dierlijke producten worden vooral ingezet om de drank te filteren.

Drankproducent Zamora introduceerde onlangs op VeggieWorld, de beurs van ProVeg, Licor 43 Horchata, een volledige veganvariant. De originele Licor 43 Orochata bevat melkeiwitten en is dus niet vegan. De nieuwe Licor 43 Horchata is wel 100% plantaardig. De drank is nu volledig vrij van lactose en melkeiwitten. Het bedrijf ging met de introductie een stap verder dan Baileys, die in 2018 de Vegan Bailyes Almande op de markt bracht. ProVeg Nederland verwacht dat de komende jaren meer drankmerken hun aanbod verduurzamen.

Duurzamer

Met deze introductie speelt Licor 43 in op de snel groeiende vraag naar vegan producten. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg zegt: “Deze introductie is een slimme zet. Met een kleine verandering is de drank duurzamer en voor een veel grotere groep mensen geschikt gemaakt. Naast de 170.000 veganisten in Nederland heb je ook nog de groeiende groep consumenten die met het oog op het milieu zuivel zoveel mogelijk vermijden. En het drankje is nu ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie, wat wereldwijd om 75% van de volwassen gaat.”

Hoe vegan is alchohol?

Alcoholische dranken zijn vaak niet vegan, aldus ProVeg. Bij wijn en bier worden er namelijk dierlijke producten gebruikt om onzuiverheden uit de drank te filteren, zoals gelatine, eiwitten en vislijm verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Vrindts: “Veel Nederlands bier is wel gewoon vegan, maar Heineken 0.0 weer niet bijvoorbeeld. Bij bier kan je niet aan het etiket zien of het vegan is. Veel wijnen zijn niet vegan, en het wordt alleen soms op het etiket vermeld als het wel vegan is. Sterke dranken zijn vaker vegan, behalve de cream likeuren, zoals Amarula Cream, Boswandeling en Baileys Irish Cream”.

Alternatieven

ProVeg maakt zich sterk voor meer plantaardige producten en werkt daarin samen met bedrijven. Op die manier wordt de consumptie van dierlijke producten verminderd. Zo hebben de inspanningen van ProVeg er toe geleid dat er uitsluitend vegan mayonaise in de kantines van Amsterdam World Trade Center en Tom Tom is te vinden en hebben Johma en Hema verschillende vegan alternatieven op de markt gebracht, zonder dat de smaak werd beïnvloed.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

WijnSpijs start met 100% vegan WijnWandelingen

Wijn – Culinair platform WijnSpijs, de organisatie die onder andere wijnwandelingen in de benelux verzorgt, heeft nu ook wandeling waarbij de wijn wordt gecombineerd met veganistische gerechten. In eerste instantie gaat het om wandelingen in Utrecht en Amsterdam.

Lees bericht


Meer foodconcepten bij vernieuwde AH Gelderlandplein

Formulenieuws – De vernieuwde Albert Heijn XL Gelderlandplein in Amsterdam heeft na een verbouwing de allernieuwste foodconcepten gekregen en tevens het grootste biologisch en glutenvrij assortiment. De supermarktketen zet hiermee de volgende stap op het gebied van vers, gemak en gezond. Klanten vinden er de Allerhande Keuken met Babacous, een sushibar die is uitgebreid met Aziatisch streetfood en een groot vega...

Lees bericht


‘Producent Miami Burger’ start eerste vegan burgerbar

Fastfood – Een hamburger die smaakt als een Big Mac maar die toch volledig vegan is. Een burger die de uitdagende naam draagt van The Big Hack met als ondertiteling: ‘The most famous burger in the world got hacked’ . Dat is niet alleen creatief bedacht, maar legt de lat ook hoog qua verwachting. En dat is precies wat Miami Burger vanuit...

Lees bericht


PLNT introduceert kant & klare Vegan Beef Wellington

Introductie - PLNT heeft speciaal voor het Paas-assortiment de eerste kant-en-klare Vegan Beef Wellington in Nederland ontwikkeld. Volgens producent Future Food Group in Veenendaal zijn er meerdere initiatieven geweest, maar is er nu een Vegan Beef Wellington die net zo sappig en lekker is als het origineel.

Lees bericht

‘Vooroordelen staat meer plantaardig eten in de weg’

Onderzoek - Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van haverdrankmerk Oatly, laat zien dat Nederlanders veel vooroordelen hebben over elkaars eetgewoonten. Zo denkt 26 procent van de omnivoren in Nederland bijvoorbeeld dat veganisten betweters en ongezond zijn. Dit hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg. Uit de survey onder een groep van 1062 consumenten verspreid over Nederland blijkt namelijk ook dat 58% van de...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid