Alcoholaanbod steeds vaker vegan


Licor 43 Horchata volledig vegan

Verduurzamen – Wijn, bier en sterke drank zijn steeds vaker vegan, hoewel dat niet altijd wordt vermeld op het etiket op de fles . Volgens ProVeg is bij het grote publiek ook vaak niet bekend dat alcoholische dranken niet altijd vegan zijn. Dierlijke producten worden vooral ingezet om de drank te filteren.

Drankproducent Zamora introduceerde onlangs op VeggieWorld, de beurs van ProVeg, Licor 43 Horchata, een volledige veganvariant. De originele Licor 43 Orochata bevat melkeiwitten en is dus niet vegan. De nieuwe Licor 43 Horchata is wel 100% plantaardig. De drank is nu volledig vrij van lactose en melkeiwitten. Het bedrijf ging met de introductie een stap verder dan Baileys, die in 2018 de Vegan Bailyes Almande op de markt bracht. ProVeg Nederland verwacht dat de komende jaren meer drankmerken hun aanbod verduurzamen.

Duurzamer

Met deze introductie speelt Licor 43 in op de snel groeiende vraag naar vegan producten. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg zegt: “Deze introductie is een slimme zet. Met een kleine verandering is de drank duurzamer en voor een veel grotere groep mensen geschikt gemaakt. Naast de 170.000 veganisten in Nederland heb je ook nog de groeiende groep consumenten die met het oog op het milieu zuivel zoveel mogelijk vermijden. En het drankje is nu ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie, wat wereldwijd om 75% van de volwassen gaat.”

Hoe vegan is alchohol?

Alcoholische dranken zijn vaak niet vegan, aldus ProVeg. Bij wijn en bier worden er namelijk dierlijke producten gebruikt om onzuiverheden uit de drank te filteren, zoals gelatine, eiwitten en vislijm verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Vrindts: “Veel Nederlands bier is wel gewoon vegan, maar Heineken 0.0 weer niet bijvoorbeeld. Bij bier kan je niet aan het etiket zien of het vegan is. Veel wijnen zijn niet vegan, en het wordt alleen soms op het etiket vermeld als het wel vegan is. Sterke dranken zijn vaker vegan, behalve de cream likeuren, zoals Amarula Cream, Boswandeling en Baileys Irish Cream”.

Alternatieven

ProVeg maakt zich sterk voor meer plantaardige producten en werkt daarin samen met bedrijven. Op die manier wordt de consumptie van dierlijke producten verminderd. Zo hebben de inspanningen van ProVeg er toe geleid dat er uitsluitend vegan mayonaise in de kantines van Amsterdam World Trade Center en Tom Tom is te vinden en hebben Johma en Hema verschillende vegan alternatieven op de markt gebracht, zonder dat de smaak werd beïnvloed.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsEerste gezamenlijke meting eiwittransitie supermarkten

Supermarkten - In Nederland is 39,7% van de eiwitten die we kopen in de supermarkt plantaardig en 60,3% dierlijk. Dit blijkt uit de eerste gezamenlijke Eiweet-meting van de supermarkten Aldi, Dirk, Ekoplaza, Jumbo, Lidl en Plus, in samenwerking met de Green Protein Alliance en ProVeg Nederland.

Lees bericht

Royal Swinkels introduceert biologisch gebrouwen FreeBrew

Introductie - Royal Swinkels introduceert een caloriearme craft soda op basis van mout. FreeBrew is gemaakt van biologische ingrediënten en mouten van gerst, haver, tarwe en spelt. De alcoholvrije dorstlesser doorloopt hetzelfde brouwproces als bier, zonder dat er alcohol wordt gevormd, en komt in de smaken bloedsinaasappel, citroen en framboos.

Lees bericht

Cafetariaformule Kwalitaria ziet vega aandeel groeien

Formulenieuws – De vraag naar vegetarisch groeit nog steeds, merkt ook Kwalitaria. En daarmee groeit ook het aanbod van de cafetariaformule. De ruim 135 vestigingen hebben een steeds uitgebreider vega assortiment met onder andere burgers, snacks en friet specials.

Lees bericht


Nieuw bij Captain Food de plantaardige gehaktbal

Introductie – De plantaardige gehaktbal is te gebruiken voor het bekende broodjes bal, als onderdeel van een maaltijd, direct eetbaar vanuit de jus of als een berehap met pindasaus. De nieuwe vleesloze bal van Captain Food smaakt als half-om-half gehakt en is vrijwel overal voor inzetbaar.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid