Alcoholaanbod steeds vaker vegan


Licor 43 Horchata volledig vegan

Verduurzamen – Wijn, bier en sterke drank zijn steeds vaker vegan, hoewel dat niet altijd wordt vermeld op het etiket op de fles . Volgens ProVeg is bij het grote publiek ook vaak niet bekend dat alcoholische dranken niet altijd vegan zijn. Dierlijke producten worden vooral ingezet om de drank te filteren.

Drankproducent Zamora introduceerde onlangs op VeggieWorld, de beurs van ProVeg, Licor 43 Horchata, een volledige veganvariant. De originele Licor 43 Orochata bevat melkeiwitten en is dus niet vegan. De nieuwe Licor 43 Horchata is wel 100% plantaardig. De drank is nu volledig vrij van lactose en melkeiwitten. Het bedrijf ging met de introductie een stap verder dan Baileys, die in 2018 de Vegan Bailyes Almande op de markt bracht. ProVeg Nederland verwacht dat de komende jaren meer drankmerken hun aanbod verduurzamen.

Duurzamer

Met deze introductie speelt Licor 43 in op de snel groeiende vraag naar vegan producten. Veerle Vrindts, directeur van ProVeg zegt: “Deze introductie is een slimme zet. Met een kleine verandering is de drank duurzamer en voor een veel grotere groep mensen geschikt gemaakt. Naast de 170.000 veganisten in Nederland heb je ook nog de groeiende groep consumenten die met het oog op het milieu zuivel zoveel mogelijk vermijden. En het drankje is nu ook geschikt voor mensen met een lactose intolerantie, wat wereldwijd om 75% van de volwassen gaat.”

Hoe vegan is alchohol?

Alcoholische dranken zijn vaak niet vegan, aldus ProVeg. Bij wijn en bier worden er namelijk dierlijke producten gebruikt om onzuiverheden uit de drank te filteren, zoals gelatine, eiwitten en vislijm verkregen uit de gedroogde zwemblazen van vissen. Vrindts: “Veel Nederlands bier is wel gewoon vegan, maar Heineken 0.0 weer niet bijvoorbeeld. Bij bier kan je niet aan het etiket zien of het vegan is. Veel wijnen zijn niet vegan, en het wordt alleen soms op het etiket vermeld als het wel vegan is. Sterke dranken zijn vaker vegan, behalve de cream likeuren, zoals Amarula Cream, Boswandeling en Baileys Irish Cream”.

Alternatieven

ProVeg maakt zich sterk voor meer plantaardige producten en werkt daarin samen met bedrijven. Op die manier wordt de consumptie van dierlijke producten verminderd. Zo hebben de inspanningen van ProVeg er toe geleid dat er uitsluitend vegan mayonaise in de kantines van Amsterdam World Trade Center en Tom Tom is te vinden en hebben Johma en Hema verschillende vegan alternatieven op de markt gebracht, zonder dat de smaak werd beïnvloed.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsFree From Food Expo 2021 in Amsterdamse Rai

Beurzen - Op 23 en 24 november a.s. vindt de Free From Food Expo plaats in de RAI in Amsterdam. Deze achtste Europese vakbeurs biedt een uitgebreid programma in een zich razendsnel ontwikkelende markt over Vrij Van, Vega(n), Plantaardig en Gezonde, Bewuste voedingstrends voor retail- en foodservicebedrijven.

Lees bericht

Dr Oetker komt met de ‘The Good Baker Pizza’

Introductie – Dr Oetker komt met drie nieuwe pizzavarianten onder de naam The Good Baker pizza’s van Dr. Oetker, twee vegetarisch en één veganistisch. De pizza’s zijn belegd met groente, zonder kunstmatige kleur- en smaakstoffen en hebben een Nutri-Score A of B.

Lees bericht
Europees Parlement verwerpt ‘plantaardige zuivelcensuur’

Regelgeving - Het Europees Parlement heeft amendement 171 ingetrokken, waardoor zuivelbenamingen in combinatie met de term plantaardig op verpakkingen niet worden verboden. Een petitie van ProVeg International om deze ‘censuur van plantaardige zuivel’ tegen te gaan werd door bijna een half miljoen consumenten ondertekend.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid