Bakkerij Beukeveld bakt met ‘Nedertarwe’


Bakkerij - Bakkerij Beukeveld bakt voortaan als één van de negen bakkers met graan van Nederlandse bodem, het zogenoemde Nedertarwe. Dat is bijzonder, het Nederlandse klimaat is namelijk niet ideaal voor graan om mee te bakken.

Bakkerij Beukeveld bakt vanaf 1 februari het grootste deel van het assortiment met het graan van eigen bodem, oftewel Nedertarwe. Het is daarmee de enige bakker in Groningen en Drenthe die bakt met dit graan. ‘Het bijzondere aan dit concept is dat er maar een select groepje bakkers is in Nederland, dat exclusief mag bakken met Nedertarwe. En Bakkerij Beukeveld is de enige bakker in Groningen en Drenthe. Het zorgt ervoor dat je iets hebt wat je plaatselijke bakker niet heeft, maar ook zeker de industrie niet. Sterker nog de industrie zal dit nooit kunnen, omdat er daarvoor te weinig tarwe beschikbaar is’, aldus de bakkerij in een persschrijven.

Tien jaar onderzoek

Dat Nederlands graan wordt gebruikt voor het bakken van brood is volgens Bakkerij Beukeveld uniek omdat normaal Nederlands graan niet geschikt is voor het bakken van brood. ‘Onze meelleverancier is er na tien jaar onderzoek en veredelen in geslaagd een tarweras te creëren, die daar wel geschikt voor is. Maar er is meer. Alleen Nederlands graan is niet voldoende, zo wordt er ook rekening gehouden met duurzaamheid. Boeren moeten bijvoorbeeld aan veel voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden is dat zij rond hun tarwevelden randen met bloemen moeten planten voor de insecten. Dit zorgt onder meer voor meer biodiversiteit, en zorgt ervoor dat er meer natuurlijke vijanden zijn voor schadelijke insecten en schimmels. Daardoor heeft de boer minder bestrijdingsmiddelen nodig.’

Overkoepelend

Bakkerij Beukeveld is lid van de organisatie Top Bakkers. Deze overkoepelende organisatie is in 1985 opgericht en heeft als doel belangenbehartiging voor de aangesloten bakkerijen. Top Bakkers is een netwerk met ruim 65 ambachtelijke bakkerijen, verspreid over het land.

Bron: Top Bakkers/FoodClicks

Auteur: M.Louws

Gerelateerd nieuws

Kwalitaria’s pop-up store Vegataria sluit de deuren

Formulenieuws - Vegataria, het volledige vegetarische cafetaria van Kwalitaria, sluit per 1 december de deuren. De pop-upstore in Groningen, die sinds afgelopen zomer open was, kende het assortiment van een Kwalitaria maar dan 100% vegetarisch. De ‘vega snack stek’, zoals Vegataria zichzelf presenteerde, werd positief ontvangen, maar kende toch onvoldoende klanten.

Lees bericht


‘Geld en tijdgebrek belemmeren mensen duurzamer te leven’

Onderzoek – Vrouwen leven hun duurzame gewoontes meer na dan mannen, hoewel mannen van zich zelf vinden dat zij duurzamer bezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh. Daarnaast blijkt dat mensen graag duurzamer willen leven, maar door geld of tijdgebrek daar niet aan toe komen.

Lees bericht

Albert Heijn vernieuwt broodassortiment

Supermarkt - Albert Heijn lanceert vanaf volgende week een nieuw gezonder en duurzamer broodassortiment. Voor de broodproducten wordt Nederlands graan gebruikt, is het zoutgehalte verlaagd en heeft het assortiment een groter volkorenaanbod. Ook zegt de supermarktketen dat het de prijzen heeft verlaagd.

Lees bericht




Bakkerij ‘t Kraayennest Top Bakker van het jaar 2023

Verkiezing - Bakkerij ‘t Kraayennest uit Nijmegen is verkozen tot Top Bakker van het jaar 2023. Dit werd woensdag bekend gemaakt op het Bakkersfestijn. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij ‘t Kraayennest heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid