Bioactieve stoffen in groente- en fruitmixen verhogen weerstand


Fruitmix Joycie die tijdens het onderzoek werden gebruikt

Onderzoek - Het dagelijks nuttigen van een drinkbare mix van groente en fruit heeft een gunstig effect op de weerstandsverhoging tegen diabetes en hart- en vaatziekten van gezonde mensen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een nieuw onderzoek door Universiteit Maastricht.

In de MiBlend study onderzoekt professor de Kok van Universiteit Maastricht het effect van groente en fruit op de gezondheid. In het onderzoek wordt vooral gekeken naar het effect op risico’s voor hart- en vaatziekten, diabetes en kanker. Gekeken werd naar de weerstandsverhoging tegen deze ziekten bij gezonde mensen.

Universiteit Maastricht gebruikt tijdens dit onderzoek foto’s van het netvlies: zogenoemde retinascans. Daarin wordt de diameter van bloedvaatjes, en met name de verhouding tussen aders en slagaders bepaald. Een vernauwing van de slagaders en een verwijding van de aders is gerelateerd aan hoge bloeddruk en daarmee aan hart- en vaatziekten en aan een verhoogd risico op diabetes.

Gunstig effect op bloedvaten

Deelnemers uit het onderzoek kregen gedurende een periode van twee weken, elke dag een drinkbare mix van verschillende groente en fruit, in 7 variatieten. Bestanddelen waren onder andere appels, wortel, broccoli, blauwe bes en groene thee. Tijdens het onderzoek werd niet alleen gevarieerd met soorten groente en fruit, maar ook met de onderlinge verhouding. Bijna alle drinkbare mixen van groenten en fruit lieten een significant, positief effect op de bloedvaten zien. De mate waarin varieerde wel.

Vervolgonderzoek

Universiteit Maastricht gaat een vervolgonderzoek uitvoeren waarin ze wil bepalen of het mogelijk is om per persoon de ideale combinatie van groenten en fruit te vinden. Dit om individuele personen zo gezond mogelijk te houden. De Miblend studie is een Humane Food Interventie studie van Universiteit Maastricht en MiFood en wordt ondersteund door de provincie Limburg.

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid