Cateringsector gaat voedselverspilling in kaart brengen
Catering – Elf ondernemingen in de cateringsector en twee brancheverenigingen hebben gezamenlijk besloten werk te gaan maken van voedselverspilling en starten met het in kaart brengen van de hoeveelheid voedsel dat wordt verspild. Het gaat om alle sectoren waarin de cateraars actief zijn, dus bedrijfskantines, zorginstellingen en schoolkantines.
Bij de online kick-off van dit project op 9 mei waren vrijwel alle Veneca-leden aanwezig, te weten Albron, Appèl, Hutten, ISS Catering Services, Sodexo en Vitam. Andere partijen als CIRFOOD, Food&I (Facilicom, red.), Huuskes en Vermaat waren ook aanwezig. Het in kaart brengen van de hoeveelheid voedselverspilling gebeurt in samenwerking met Samen Tegen Voedselverspilling en Wageningen University & Research. Gezamenlijk gaan partijen kijken hoe voedselverspilling ontstaat en hoeveel dat is. In samenwerking met de ketenpartijen wil de groep vervolgens kijken hoe die hoeveelheid is terug te dringen.
Sectorbenchmark
Met het project treedt de cateringbranche in de voetstappen van bijvoorbeeld de Nederlandse supermarkten, de industriële bakkers en aardappelverwerkende industrie, zo laat zij weten. Deze sectoren werken inmiddels op basis van de resultaten aan collectieve en individuele acties om verspilling tegen te gaan. Als voldoende cateringbedrijven aan het project gaan deelnemen is een sectorbenchmark mogelijk. Zo kunnen dan vervolgens interventies worden gestuurd en kan de jaarlijkse voortgang zichtbaar worden gemaakt.
Bron: Samen Tegen Voedselverspilling/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor
Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...
Lees berichtOrbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered
Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.
Lees berichtCateraar CIRFOOD introduceert de Twist’d
Catering - CIRFOOD heeft als eerste bedrijfscateraar in Nederland de Twist’d aangeschaft en deze speciaal geïmporteerd. De cateraar introduceert daarmee een smakelijk en vernieuwend tosti concept waarmee de cateraar ‘het beste van alle werelden aan de gasten kan geven’.
Lees berichtCoöperatie DELA introduceert nieuw horeca-assortiment
Uitvaartcatering – Coöperatie DELA laat weten dat de uitvaartorganisatie na een proefperiode bij een zestal locaties het horeca-assortiment heeft aangepast. Na de proef, die eind vorig jaar werd gehouden, wordt het nieuwe assortiment vanaf deze maand stapsgewijs bij de rest van de DELA-locaties geïntroduceerd. DELA heeft bij de samenstelling samengewerkt met partner Vermaat.
Lees berichtOrbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling
Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...
Lees berichtOntbijtmerk Yespers introduceert nieuwe granola’s
Introductie – Het duurzame ontbijtmerk Yespers heeft vier nieuwe granola’s geïntroduceerd. Het gaat om een viertal ontbijtproducten gemaakt van Nederlandse haver met gered fruit.
Lees bericht